Armata Ucrainei continuă să reziste eroic în Kiev și în multe alte orașe importante, deși Rusia a întețit bombardamentele. Starea de spirit a militarilor ucraineni se menține la cote înalte, pe măsură ce sosește și sprijinul militar suplimentar în țară, din partea unor state ca Suedia, Cehia, Belgia, Germania.

În Moscova, sunt cozi imense la bancomate. Oamenii scot sume mari de bani de teama că toate tranzacțiile s-ar putea bloca în următoarele ore. Pe principalul aeroport din Moscova, Șeremetievo, sute de zboruri anulate pe fondul sancțiunilor internaționale.

Președintele Ucrainei mulțumește României pentru sprijin. Circa 35.000 de persoane venind din Ucraina au fost primite până luni în România

Președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy mulțumește României pentru ”contribuția semnificativă la capacitatea de apărare a țării mele” într-o postare pe Twitter.

El a mai scris că ”îi sunt recunoscător președintelui Iohannis pentru susținerea aderării Ucrainei la UE. Simțim susținerea politică și de apărare a partenerilor noștri”.

Kremlinul vorbește despre negocieri, dar nu precizează care sunt solicitările lui Putin

Preşedinţia rusă a anunţat luni că speră ca negocierile cu ucrainenii găzduite de Belarus să înceapă fără întârziere, dar nu a comentat despre obiectivele Moscovei la aceste tratative, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia regretă că dialogul cu ucrainenii nu a început cu o zi mai devreme.

Între timp, forţele invadatoare ruse au ocupat două oraşe mici din estul Ucrainei. Rezistenţa întâmpinată de ruşi a fost în general puternică, iar izolarea diplomatică şi economică a Moscovei s-a accentuat, menţionează agenţia citată.

Chiar Kremlinul a recunoscut luni că realitatea economică din Rusia s-a schimbat. Peskov a susţinut însă că nu există motive de îndoială faţă de eficienţa băncii centrale a Rusiei în combaterea efectelor sancţiunilor occidentale. El a declarat că la Moscova există un plan de reacţie la sancţiuni, care acum este pus în aplicare.

Luni, banca centrală a majorat rata dobânzii directoare de la 9,5% la 20%.

Rusia va răspunde pe bază de reciprocitate la sancţiunile în domeniul industriei aviatice, cu interesele ruse „pe primul plan”, potrivit oficialului rus.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin a mai anunţat că acesta urmează să se întâlnească luni cu diferiţi oficiali, printre care ministrul de finanţe şi guvernatorul băncii centrale.

Marea Britanie vrea să le blocheze oligarhilor accesul la bani

Marea Britanie a anunţat luni că ia măsuri suplimentare împotriva Rusiei, în coordonare cu Statele Unite şi Uniunea Europeană, blocând efectiv principalele instituţii financiare ale Moscovei de pe pieţele financiare occidentale. Marea Britanie a interzis deja entităților britanice să efectueze tranzacții cu banca centrală rusă, ministerul de finanțe sau fondul de investiții și a spus că firmele rusești nu vor putea emite valori mobiliare și instrumente ale pieței monetare în Regatul Unit. Într-o declarație comună înainte de deschiderea piețelor londoneze, ministrul britanic de finanțe Rishi Sunak și guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, au declarat că sunt hotărâți să impună Rusiei „cele mai mari costuri” pentru invadarea Ucrainei. Londra este de departe cel mai mare centru de schimb valutar global, reprezentând mai mult de 43% din cifra de afaceri totală, potrivit Bank for International Settlement. Dolarul este cea mai tranzacționată monedă, urmată de euro, yen și lira sterlină.

Proștii utili ai Moscovei se fac de râs în continuare. Bolsonaro se dă în spectacol

Președintele brazilian Jair Bolsonaro a refuzat duminică să condamne invazia Ucrainei de către președintele rus Vladimir Putin, în timp ce s-a îndepărtat de poziția oficială a guvernului său la ONU pentru a spune că Brazilia va rămâne neutră.

Bolsonaro, un populist de extremă dreaptă, a respins recent rugămințile SUA de a nu-l vizita pe Putin la Moscova înainte de invazie și i-a înfuriat pe aliații occidentali spunând că este „solidar cu Rusia”, fără a detalia.

În conferința de presă de duminică, Bolsonaro a declarat că Brazilia va rămâne neutră în conflict, menționând că Rusia și Ucraina sunt „practic națiuni frate”. „Nu vom lua parte, vom continua să fim neutri și vom ajuta cu tot ce este posibil”, a spus Bolsonaro. „O mare parte a populației Ucrainei vorbește rusă”. Întrebat de un reporter dacă este dispus să condamne acțiunile lui Putin, el a spus că va aștepta un raport final sau va vedea cum se rezolvă situația, înainte de a-și da cu părerea. „Un șef de stat precum cel al Rusiei nu vrea să întreprindă un masacru, nicăieri”, a spus el, adăugând că în două regiuni sudice ale Ucrainei, aproximativ 90% din populație a vrut să „se apropie de Rusia”. Referitor la liderul ucrainean Volodymyr Zelenskiy, Bolsonaro a spus că ucrainenii au „pus speranța națiunii lor în mâinile unui comediant”.Potrivit sondajelor de opinie din Ucraina, Președintele Zelenskiy se bucură de sprijinul covârșitor al propriilor cetățeni. 91% dintre ucrainieni declară că îl susțin pe acesta.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*