CVDLINK este un nou proiect interesant de cercetare și dezvoltare, finanțat de UE, care reunește o echipă internațională de medici, cercetători și dezvoltatori de software pentru a revoluționa îngrijirea cardiovasculară cu abordări bazate pe date alimentate de inteligența artificială (AI).

Proiectul este condus de la București de echipa inovatoare IT de la SIMAVI și se concentrează pe valorificarea potențialului AI pentru a reduce presiunea uriașă asupra sistemelor de sănătate și a atenua costul uman al bolilor cardiovasculare (CVD).

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial, cu un număr estimat de 17,9 milioane de victime în fiecare an. Spitalele și autoritățile regionale colectează date despre pacienții cu boli cardiovasculare care, dacă ar fi analizate, ar putea oferi cercetătorilor informații despre caracteristicile, factorii de predicție și rezultatele obținute în cazul  bolilor cardiovasculare din diferite regiuni. Cu toate acestea, schimbul de date este îngreunat de cadre etice și juridice neclare și de seturi de date eterogene și compartimentate.

CVDLINK își propune să integreze și să analizeze aceste surse disparate și să faciliteze schimbul de date pentru a crea instrumente medicale de inteligență artificială pentru prevenirea, diagnosticarea și tratarea eficientă a bolilor cardiovasculare.

„Este clar că avem nevoie de abordări bazate pe dovezi pentru prevenirea și tratamentul bolilor cardiovasculare”, a declarat Monica Florea, coordonator al CVDLINK. „Proiectul nostru va contribui la atingerea acestui obiectiv prin corelarea surselor de date pentru a crea instrumente bazate pe inteligență artificială concepute pentru a răspunde nevoilor profesioniștilor din domeniul sănătății, concentrându-se în același timp pe principii etice și juridice, cum ar fi confidențialitatea, explicabilitatea și atenuarea prejudecăților.”

CVDLINK include clinicieni, dezvoltatori de inteligență artificială, cercetători medicali și eticieni din Europa și nu numai. Partenerii proiectului sunt: Software Imagination & Vision (SIMAVI) – coordonator, VicomTechUniversitatea din TampereUniversitatea Aristotle ThessalonikiSpitalul Universitar din TampereTrilateral Research,Universitatea Tehnică din DarmstadtVeracellAthens Medical GroupCERTHUniversität HamburgUniversitatea de Medicină și Farmacie Carol DavilaCentrul Medical Hillel YaffeKineret – the Israel Health Data-Lake din cadrul Ministerului Sănătății din Israel, Institutul de Cardiologie din cadrul Institutului de Sănătate Publică din MoldovaWellicsUniversitatea de Tehnologie din KaunasUniversitatea din Tartu și SYNYO GmbH.

Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate sunt însă numai ale autorului (autorilor) și nu reflectă în mod necesar cele ale Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Sănătate și Digital. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea finanțatoare nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*