Unii oficiali ai administrației Biden consideră că TikTok-ul va rămâne un risc de securitate atât timp cât va fi deținut de o companie chineză

Citând probleme de securitate despre TikTok, unii oficiali ai administrației Biden fac eforturi pentru cumpărarea operațiunilor companiei chineze, spre a se asigura că Beijingul nu poate folosi aplicația pentru spionaj și influență politică, relatează creatorii acestui articol, Ioan D. McKinnon și Andrew Duehren.

Propunerea de vânzare forțată a apărut în discuțiile Comisiei pentru Investiții Străine din S.U.A., un grup guvernamental, care a negociat cu TikTok mai mult de doi ani pentru o modalitate de a închide datele și operațiunile companiei de la guvernul chinez, au spus oamenii.

Reprezentanții Departamentului Pentagon și Justiție sunt printre cei care susțin o vânzare forțată, au evidențiat sursele, aducând în discuții riscul ca Beijingul să acceseze datele TikTok-ului sau să influențeze videoclipurile pe care americanii le vizualizează pe aplicație. Ei spun că aceste probleme pot fi abordate doar prin separarea aplicației de proprietarul său chinez, ByteDance Ltd, cu sediul în Beijing.

„Vorbim despre un guvern care, în estimarea propriei comunități de informații, are scopul de a muta utilizarea tehnologiei globale și normele pentru a privilegia propriile interese și valori, care nu sunt în concordanță cu ale noastre”, a declarat procurorul general adjunct, Lisa Monaco, într-un interviu, în care a refuzat să discute în mod special despre TikTok. „Aceasta este perspectiva pe care o aduc în problemele respective. ”

Departamentul Trezoreriei, care conduce adunarea, este îngrijorat de faptul că o astfel de ordine ar putea fi răsturnată în instanță și caută alte soluții posibile, conform unei persoane familiarizate cu acel departament.

Experții Cfius (Comitetul pentru Investiții Străine din Statele Unite) spun că cei din comitet ar putea face o recomandare președintelui, care are autoritatea de forțare a unei vânzări sau de cesionare a TikTok-ului, asupra proprietarilor chinezi, pentru ca acesta să continue să funcționeze în S.U.A.

O purtătoare de cuvânt a Casei Albe a refuzat să comenteze cazul Cfius aflat în desfășurare.

TikTok, popular, este folosit de peste 100 de milioane de americani și din ce în ce mai mult de companii, ca o modalitate de conectare cu clienții.

Aplicația proprietății chineze a pus presiuni în continuă creștere asupra administrației Biden, pentru a rezolva problemele de securitate. Fostul președinte, Donald Trump, a încercat fără succes să forțeze TikTok să intre sub controlul Statelor Unite, apoi a încercat să impună interdicția aplicației, însă acest lucru nu a fost posibil, informează WSJ.

Președintele Biden a anulat încercarea de interdicție a lui Trump, după preluarea funcției, spunând că nu este o modalitate aplicabilă, concluzie susținută în urma a două hotărâri judecătorești federale separate, la care administrația Biden a decis să nu facă apel. Decizia sa de a revoca ordinele executive ale lui Trump a atras critici din partea șoimilor din China la acea vreme, în care Sen. Josh Hawley, a numit-o drept „greșeală majoră”, transmite aceeași sursă.

TikTok a susținut constant că nu va împărtăși niciodată datele utilizatorilor cu guvernul chinez. Joi, TikTok a transmis că a concediat angajați și a înăsprit protocoalele după ce au descoperit că au fost accesate în mod necorespunzător datele jurnaliștilor.

TikTok a refuzat să comenteze perspectiva unei vânzări forțate. Deținătorul aplicației a spus că este posibil să poată aborda preocupările pe care le-a ridicat guvernul american.

TikTok negociază cu oficialii americani, încă din 2020, un aranjament pentru a asigura ca datele utilizatorilor din S.U.A. să nu nu fie partajate cu Beijing.

În urma acestor discuții, deținătorul platformei a fost de acord să administreze datele utilizatorilor americani către o filială numită TikTok U.S. Data Security Inc., spun persoanele care cunosc propunerea.

Oamenii au spus că doar angajații verificați ai filialei pot accesa datele utilizatorilor. Filiala va fi monitorizată de către indivizi aprobați, inclusiv Oracle Corp., ale căror servere ar stoca datele și le-ar supraveghea un consiliu format din trei membri, experți în securitate națională din S.U.A., prezintă Wall Street Journal.

Acordul ar oferi, de asemenea, puterea corporației Oracle de a examina algoritmul de recomandare al TikTok-ului, care acordă prioritate videoclipurilor scurte pe care utilizatorii le văd, informează sursa de mai sus.

În ciuda acestor promisiuni, unii oficiali de securitate și parlamentari ai S.U.A., transmit faptul că nicio companie chineză nu ar putea suporta presiunea guvernului chinez pentru a transmite informații.

Mulți dintre aceiași oameni spun că sunt îngrijorați de China, deoarece ar putea dori să dicteze videoclipurile care sunt afișate sau blocate pe TikTok, în încercarea de a influența opinia populară a Statelor Unite.

Secretar al Trezoreriei, Janet Yellen, a spus că TikTok prezintă preocupări legitime legate de securitatea națională, dar oamenii familiarizați cu discuțiile interne ale Cfius spun că oficialii Trezoreriei sunt îngrijorați pentru că, o încercare de a forța o vânzare, ar putea fi prinsă într-o luptă legală prelungită pe care guvernul ar putea să o piardă în cele din urmă.

„Trezoreria poate avea îngrijorări cu privire la contestarea limitelor competenței sale, deoarece acest lucru ar putea duce la limitări ale capacității lor de a revizui tranzacțiile viitoare”, a spus Christian Davis, care conduce practica Cfius la firma de avocatură Akin Gump.

Pe lângă o potențială provocare legală, un alt obstacol în forțarea ByteDance spre a-și vinde operațiunile americane unei companii din S.U.A., sau poate unei națiuni aliate, este cooperarea guvernului chinez. Beijingul ar putea folosi controale la export și ar interzice companiei ByteDance să vândă tehnologia legată de algoritmul de recomandare al videoclipurilor, care a reușit să facă TikTok-ul atât de reușit.

SUA a fost mult timp sceptică față de proprietarii străini ai mass-mediei interne.

Timp de zeci de ani, S.U.A. a pus limite stricte de difuzare asupra proprietarilor străini ai mass-mediei interne, chiar și a posturilor de radio locale. Dar, internetul ușor reglementat nu a avut niciodată astfel de reguli.

S.U.A. a interzis utilizarea echipamentelor fabricate de firme chinezești, precum Huawei Technologies Co., în rețelele de telecomunicații din Statele Unite.

Pe măsură ce Cfius rămâne în impas asupra viitorului TikTok-ului, sentimentul de împotrivire în legătură cu ByteDance s-a întărit în Congres și în rândul guvernelor de stat.

Pentagonul, Departamentul de Stat și alte agenții au interzis deja TikTok-ul pe smartphone-urile emise de guvern și alte dispozitive, iar Congresul a votat recent să extindă această interdicție la toate agențiile guvernamentale. Un grup bipartizan de parlamentari ai Camerei și Senatului a introdus, de asemenea, o lege pentru a interzice TikTok-ul, prezintă WSJ.

În ultima lună, guvernanții republicani din mai mult de o duzină de state au adoptat ordine care împiedică utilizarea TikTok-ului de pe dispozitivele guvernamentale. Plecând din Nebraska Gov., Pete Ricketts, un republican care a ordonat o astfel de interdicție în statul său în 2020, a spus că, preocupările cu privire la TikTok au crescut abia după acțiunea sa.

“Acum doi ani, a fost, ‘Ce tip de date colectează?’”, a spus. Acum, transmite acesta, o altă preocupare este faptul că „TikTok elimină ceea ce vede publicul american de consum”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*