O tânără refugiată nord-coreeană a povestit coşmarul pe care l-a reprezentat pentru ea armata în ţara condusă de Kim Jong-Un. În cei 6 ani în care a fost militar, femeia a trebuit să îndure abuzurile sexuale ale comandanţilor, pedepsele crude şi să traiscă cu hrană foarte puţină. Din motive lesne de înţeles, inclusiv numele şi vocea femeii au fost schimbate. În Coreea de Nord, armata este obligatorie pentru bărbaţi, iar stagiul este de 10 ani. Femeile nu sunt toate obligate, însă cele care se înrolează stau în armată de la 17 până la 23 de ani.

Jennifer Kim a reuşit să fugă din Coreea de Nord şi s-a refugiat în SUA. Ea le-a povestit celor de la Comitetul pentru Drepturile Omului în Coreea de Nord cum a fost violată de un superior cu câteva luni înainte să îşi încheie stagiul de 6 ani. Femeia spune că era imposibil să refuzi sau să raportezi aşa ceva pentru că riscai să nu mai intri în partid. Problemele au devenit şi mai mari când tânăra atunci în vârstă de 23 de ani a aflat că a rămas gravidă.

Jennifer Kim, refugiat nord-coreean: Un chirug militar mă aștepta. Mi-a provocat un avort fară nicio anestezie. Durerea a fost…dar durerea nu s-a oprit atunci. Încă mă bântuie și azi.

Tânăra nu mai poate face copii. Spune că aceasta nu este singura amintire oribilă din armata nord-coreeană.

Jennifer povesteşte că femeile militar nu au acces la obiectele de igiienă, absolut normale în orice loc civilizat de pe planetă.

Jennifer Kim, refugiat nord-coreean: Șosetele sunt considerate un lux, așa ca niște cârpe sunt folosite pe post de șosete. Eu le foloseam însă și pe post de tampoane. Cea mai urâtă amintire este legată de folosirea acelor cârpe umede pe post de tampoane în iernile geroase.

Toată lumea ştie de foametea din ţara condusă de familia Kim. De obicei, cei din armată sunt ceva mai bine hrăniţi decât cetăţenii obişnuiţi, însă şi aceştia sunt departe de standardele normale, susţine refugiata.

Jennifer Kim: Am foarte puține amintiri în care eram sătulă în timpul petrecut în armată. Porumbul era felul principal, și, dacă strângeai boabele într-o singură lingură, primeai cam 3-4 linguri pline. Număram fiecare bob în timp ce mâncam, ca să dureze mai mult.

Potrivit femeii, pedepsele sunt extrem de dure în armata lui Kim Jong-Un. Dacă cineva greşeşte, toţi camarazii lui sunt pedepsiţi.

Jennifer Kim: Cea mai grea pedeapsă a fost să îmi bag mâinile în apă rece, afară, într-o iarnă geroasă și după aceea să mă țin de o bară de fier. În momentul în care am atins bara, mâinile au înghețat instantaneu. Când am încercat să le desprind, pur și simplu carnea a rămas lipită de bară. Încă simt durerea doar gândindu-mă la acele experienţe.

Coreea de Nord are una dintre cele mai numeroase armate din lume. Jong-Un conduce în jur de 1,3 milioane de militari, cam 5 la sută din populaţie. În rezervă mai sunt în jur de 600.000 de oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*