De Loredana Calotă

Te-ai întrebat vreodată de ce unii copii sunt mai buni la sport, alții la matematică sau unii la pictură, citit sau la a învăța un instrument? Ei bine, răspunsul este simplu: pentru că fiecare copil are propriile sale motivații și talente, pe care le dezvoltă în ritmul său și într-un mod diferit de alții; aceasta este concluzia la care a ajuns un reputat profesor american, potrivit CNBC.

Psihologul american Howard Gardner, cercetător al Universității Harvard a realizat un studiu prin care a demontat concepțiile dogmatice despre inteligență. Teoria Inteligențelor Multiple (MI) se bazează pe 8 tipuri de inteligență sub denumirea de ,,inteligență existențială”.

Viziunea psihologică standard a intelectului afirma că există o singură inteligență, măsurată în mod adecvat prin IQ sau alte teste cu răspuns scurt. Teoria inteligențelor multiple (MI), pe de altă parte, susține, pe baza dovezilor din mai multe surse, că ființele umane au un număr de capacități intelectuale relativ discrete, una dintre acestea fiind însă mult mai dezvoltată decât celelalte.

Studiul a apărut pentru prima dată în anul 1983, în cartea ,,Frames of Mind: Theory of Multiple Intelligences” de Dr. Howard Gardner, profesor de educație la Universitatea Harvard. Acesta sugerează că noțiunea tradițională de inteligență, bazată pe testarea IQ, este mult prea limitată. În schimb, Dr. Gardner propune opt inteligențe diferite pentru a explica o gamă mai largă de potențial uman la copii și adulți.

Fiecare dintre cele opt tipuri de inteligență reprezintă moduri diferite prin care o persoană procesează cel mai bine informația. Teoria Inteligențelor Multiple (MI) include inteligența lingvistică, logico-matematică, inteligența spațială, muzicală, corporal-kinestezică, inteligența naturalistă, interpersonală și intrapersonală. MI a fost folosită în anii următori în sălile de clasa din întreaga lume.

Pe de altă parte, te-ai gândit vreodată de ce nu te identifici cu locul tău de munca?

70% dintre toți oamenii activi pe piața muncii își doresc să schimbe locul de munca, potrivit informațiilor furnizate de apollotechnical.com. Mai mult de atât, 29% dintre absolvenții facultăților nu au urmat un job în domeniul în care s-au calificat conform cu datele oferite de Biroul SUA de Statistica a Muncii (U.S. BUREAU OF LABOR STATISTICS).

Mulți dintre cei care au mers la școală pentru o anumită specializare nu o folosesc la serviciu, arată un studiu realizat de Biroul SUA de Statistica a Muncii. Mai mult de jumatate, respectiv 53%, folosesc jumătate sau mai puțin din informațiile dobândite în facultate, iar 15% nu se folosesc deloc de acestea.

 Unul dintre factorii principali ai acestor schimbări este interesul pentru un alt domeniu, însă aceste situații pot fi evitate dacă fiecare individ își identifică principalele abilități ale inteligențelor sale conform celor 8 tipuri de inteligență din studiul cercetătorului american Howard Gardner.

1.  Inteligența lingvistică implică sensibilitate la sensul cuvintelor, ordinea dintre cuvinte și sunetul, ritmurile, inflexiunile, dar și dimensiunea cuvintelor. Persoanele care au această inteligență dezvoltată sunt de obicei foarte buni la scrierea poveștilor, la memorarea informațiilor, dar și la recitare.

Opțiuni potențiale de carieră:  

·       Poet

·       Romancier

·       Scriitor

·       Jurnalist

·       Editor

·       Avocat

·       Profesor de limbă și literatură

2.  Inteligența logico-matematică reprezintă abilitatea de a analiza probleme logice, de a efectua operații matematice și de a înțelege și rezolva probleme complexe. Oamenii cu această inteligență, precum Albert Einstein și Bill Gates, sunt pricepuți să dezvolte ecuații și dovezi și să rezolve probleme abstracte.

Opțiuni potențiale de carieră:  

·           Programator

·           Matematician

·           Economist

·           Contabil

·           Om de știință

·           Inginer

3.  Inteligența spațială este abilitatea de a vizualiza mental și a manipula spațial imaginile.

Opțiuni potențiale de carieră:

·         Pilot

·         Designer de moda

·         Arhitect

·         Chirurg

·         Artist

4.  Inteligența muzicală prezintă sensibilitate la ritm, înălțime, metru, ton, melodie și timbru. Oamenii cu această abilitate dezvoltată au capacitate mare de a cânta vocal sau la un instrument. Printre oamenii celebri cu inteligență muzicală se numără Beethoven, Jimi Hendrix și Aretha Franklin.

Opțiuni potențiale de carieră:

·         Cântăreaţă

·         Dirijor

·         DJ

·         Profesor de muzică

·         Compozitor

·         Orchestrator

·         Membru coral

5.  Inteligența corporal-kinestezică este abilitatea de a controla cu îndemânare și precizie mișcarea corpului, de asemenea, capacitatea de a ajunge la o performanță atletică. Dacă aveți această abilitate, ați putea fi un atlet care aleargă fără efort sau un dansator care execută impecabil o rutină complicată sau chiar un magician care are abilitatea de a se folosi de mișcările rapide ale mâinilor.

Opțiuni potențiale de carieră:

·         Dansator

·         Atlet

·         Maseur

·         Magician

·         Actor

·         Constructor

·         Mecanic

·         Fotbalist

6.  Inteligența naturalistă se referă la capacitatea de a înțelege nuanțele naturii, inclusiv distincția dintre plante, animale și alte elemente ale naturii și ale vieții. Persoane remarcabile cu inteligență naturalistă sunt Charles Darwin și Jane Goodall.

Opțiuni potențiale de carieră:

·         Geolog

·         Agricultor

·         Botanist

·         Biolog

·         Conservator

·         Florar

·         Meteorolog

7.  Inteligența interpersonală este abilitatea de a interacționa eficient cu ceilalți. Oamenii cu această inteligență dezvoltată prezintă sensibilitate la dispozițiile, sentimentele, temperamentele și motivațiile altora. În esență, înseamnă să fii capabil să înțelegi și să relaționezi cu cei din jurul tău.

Opțiuni potențiale de carieră:

·           Manager de echipa

·           Negociator

·           Politician

·           Agent de vânzări

·           Psiholog

8.  Inteligența intrapersonală reprezintă înțelegerea propriilor sentimente, obiective și anxietăți, capacitatea de a acționa cu ajutorul trăsăturilor proprii. Inteligența intrapersonală nu este specifică unei anumite cariere; mai degrabă, este un atuu pentru fiecare individ dintr-o societate modernă complexă, ce ajuta să ia decizii în consecință pentru sine.

Totuși, dacă vrei să te folosești pe plan profesional de această inteligență, opțiunile potențiale de cariera sunt:

·           Terapeut

·           Consilier

·           Psiholog

·           Antreprenor

·           Filozof

·           Teoretician

Odată cu fiecare teorie nouă, vine critica din partea savanților, psihologilor și educatorilor. Majoritatea criticilor notează că definiția lui Gardner este largă, iar „inteligențele” sale identificate sunt pur și simplu talente ale trăsăturilor. În plus, criticii notează că nu există suficiente dovezi pentru a susține studiul lui. Cu toate acestea, Teoria Inteligențelor Multiple se bucură de o popularitate considerabilă în rândul educatorilor. Mulți profesori recurg la punerea în valoare a acestor inteligențe multiple prin metodele lor de predare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*