După discuțiile de joi, ambasadorul SUA la OSCE, Michael Carpenter, le-a spus reporterilor că “tobele războiului sună foarte tare, iar retorica a devenit destul de stridentă. Trebuie să ne pregătim pentru o posibilă escaladare”. Ministrul polonez de Externe, Zbigniew Rau, acum președinte al OSCE, a avertizat după aceeași întâlnire că “riscul de război este acum mai mare decât oricând în ultimii 30 de ani”. Nu s-a înregistrat niciun progres clar în privința prezenței trupelor rusești de la granițele Ucrainei, iar oficialii ruși au sugerat că opțiunea militară rămâne deschisă.

Atât oficialii americani, cât și cei ruși, au emis comunicate pesimiste, la finalul întâlnirii de joi de la Viena, găzduite de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). A fost cea de-a treia sesiune, în decurs de patru zile, prin care Statele Unite și aliații săi din NATO sperau că “ar putea încuraja Rusia să urmeze o cale de dezescaladare și diplomație”. CNN observă că, de partea cealaltă, discuțiile le-au provocat rușilor mai degrabă frustrare și nervozitate, în urma refuzului SUA și al NATO de a accepta ceea ce Moscova consideră a fi revendicări-cheie: garanția că Ucrainei nu va fi niciodată admisă în NATO și o repoziționare a militarilor alianței așa cum erau înainte de extinderea în Europa de Est.

Viceministrul rus de Externe Serghei Ryabkov a sugerat că discuțiile au ajuns “într-un punct mort”, adăugând că nu vede un motiv pentru ca cele două părți să continue discuțiile. Rusia nu s-a angajat nicicum să retragă sau să diminueze trupele (acum peste 100.000 de militari) masate de-a lungul graniței, iar armata rusă a și început exerciții cu muniție reală de-a lungul graniței cu Ucraina, chiar în această săptămână, în timp ce discuțiile erau în desfășurare. “SUA și aliații săi din NATO nu sunt pregătiți să se întâlnească cu Rusia la jumătatea drumului în chestiunile cheie. Sub nicio formă, nu sunt pregătiți să satisfacă cererile noastre cheie”, a mai declarat Ryabkov joi.

Pe parcursul săptămânii, oficialii americani au spus că Rusia se va confrunta cu consecințe nemaivăzute, dacă invadează Ucraina, dar Administrația Biden nu intenționează să impună sancțiuni înaintea unei eventuale invazii, ca factor de descurajare.

Adjuncta secretarului de Stat al SUA, doamna Wendy Sherman, a avertizat la începutul săptămânii că nu este clar dacă rușii au acceptat cele trei zile de discuții cu bună-credință sau pentru a mima un dialog, pentru a-și justifica viitoare acțiuni militare cu eșecul acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*