Prețurile resursei de lemn se mențin în România la un nivel cu 30% – 40% mai mari față de tarifele acelorași sortimente în alte țări europene, efect al crizei artificiale de resursă creată în toamna anului trecut pe segmentul lemnului de foc, a declarat președintele Asociației Industriei Lemnului – Prolemn, Cătălin Tobescu, într-o conferință de specialitate.

Potrivit acestuia, prețurile de adjudecare a lemnului la licitațiile principale organizate de Regia Națională a Pădurilor (RNP) – Romsilva, pentru producția anului 2023, au ajuns la maxime istorice, respectiv cu 250% mai mari în comparație cu tarifele de referință.

Cătălin Tobescu mai menționează că intrarea în vigoare a Regulamentului European “Deforestation Free” și încadrarea României la risc ridicat de proveniență a lemnului din activități asociate tăierilor ilegale creează riscuri suplimentare pentru industria lemnului, “în contextul în care operatorii din industria lemnului sunt cumpărători de resursă de lemn cu documente legale deja pusă pe piață de către administrația silvică și sectorul de exploatare”.

Industria prelucrării lemnului generează peste 330.000 de locuri de munca și reprezintă 4,5% din PIB

De asemenea, industria prelucrării lemnului joacă un rol important în economia României. Activitățile economice bazate pe resursa de lemn generează peste 330.000 de locuri de muncă și contribuie, în prezent, cu 4,5% la Produsul Intern Brut (PIB) al României, iar contribuția directă, indirectă și indusă a acestui sector este de 3 miliarde de euro, anual, arată datele prezentate de către președintele Prolemn, Cătălin Tobescu.

„Activitățile economice bazate pe resursa de lemn contribuie în prezent cu 4,5% la PIB, sau 9,86 miliarde de euro, anual, și susțin peste 330.000 de locuri de muncă direct, indirect și indus. Totodată, impactul sectorului pădure-lemn în combaterea schimbărilor climatice este anual echivalentul a peste 50 de tone CO2 reținute sau evitate a fi emise prin efectele de substituție. Contribuția directă, indirectă și indusă la bugetul de stat este de 3 miliarde de euro, anual.

Potrivit unui studiu elaborat de PriceWaterhouseCoopers, România recoltează un volum comercial de 33% din creșterea totală anuală a pădurii, în timp ce media europeană se situează în jur de 63%, iar primele trei țări recoltează peste sau aproape de 100%. Stocul de masă lemnoasă pe picior este de 2,3 miliarde metri cubi, iar suprafața pădurilor este în creștere. Fiecare metru cub de lemn prelucrat aduce aproximativ 750 de euro în cifra de afaceri a operatorilor economici din sector, dintre care aproximativ 250 de euro ajung venituri la bugetul de stat”, a mai subliniat Cătălin Tobescu.

Acesta a adăugat că biomasa lemnoasă este o resursă importantă în balanța energetică a României, datorită celor 3,5 milioane de gospodării care se încălzesc cu lemn de foc.

“Măsuri de creștere a eficienței energetice a utilizării resursei de lemn, de utilizare și a altor categorii de biomasă, de prelucrare a lemnului în cascadă pot contribui la reducerea costurilor, securitatea energetică și decarborarea sectorului de energie”, a precizat oficialul Prolemn.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*