Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, marţi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial, relatează Agerpres.

Şeful statului român efectuează de luni până miercuri o vizită oficială în Republica Coreea.

Administraţia Prezidenţială de la Bucureşti anunţase că aceste consultări politice dintre Iohannis şi omologul său vizează teme privind consolidarea Parteneriatului Strategic, cooperarea politico-diplomatică şi în domeniul apărării, principalele provocări din plan regional şi global, precum şi impulsionarea ariilor sectoriale, cu accent pe intensificarea comerţului şi a investiţiilor în domeniul energiei verzi şi nucleare, al noilor tehnologii, IT&C, al mediului şi gestionării schimbărilor climatice, în cel al infrastructurii, al sănătăţii, al educaţiei sau alte noi domenii.

Cu prilejul vizitei, este adoptată la cel mai înalt nivel „Declaraţia Comună privind consolidarea Parteneriatului Strategic România – Republica Coreea”, un document care va stabili direcţiile principale de cooperare vizate de ambele părţi pentru următorii 10 ani.

Pe agenda celor doi lideri a fost inclusă şi semnarea a mai multe memorandumuri în domenii precum apărare, energie, intervenţie în situaţii de urgenţă.

De altfel, din delegaţia oficială care îl însoţeşte pe preşedintele României la Seul fac parte şi membri ai Guvernului României – ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Ulterior, preşedintele României va avea o întrevedere cu prim-ministrul Han Duck-soo, prilej pentru a puncta principalele obiective ale relaţiei economice bilaterale şi pentru a evalua rezultatele celui de-al X-lea Comitet Mixt pentru Cooperare Industrială (Seul, 25 martie 2024).

De asemenea, Iohannis va avea întâlniri cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti şi ai mediului de afaceri şi va vizita expoziţia de artă tradiţională românească „Insight Romania”.

Şeful statului român şi-a început vizita oficială luni, când alături de soţia sa, Carmen Iohannis, a depus o coroană de flori la Cimitirul Naţional din Seul, un loc dedicat celor care şi-au dat viaţa pentru ţară. Ulterior, a vizitat Zona Demilitarizată (DMZ), context în care a discutat cu generalul Paul LaCamera de la Comandamentul ONU privind „provocările de securitate”, după cum a scris şeful statului pe platforma X.

Miercuri, Klaus Iohannis va vizita complexul de producţie Doosan Enerbility din Changwon, Busan.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*