Pe 27 martie, al treilea dintre cele patru submarine Scorpène® ale programului ProSub a fost lansat la baza navală Itaguaí, în prezența președintelui brazilian Luiz Inácio Lula da Silva și a președintelui francez Emmanuel Macron.

Tonelero a fost construit în întregime în Brazilia de Itaguaí Construções Navais (ICN), succes datorat mai multor ani de transfer de tehnologie și parteneriat cu Naval Group.

La doar câteva săptămâni după livrarea Humaita, Tonelero a fost lansat cu succes în Itaguaí și va începe în curând testele pe mare pentru a fi livrat în 2025. Angostura, ultimul submarin din serie va fi lansat în 2025.

Lansarea Tonelero demonstrează succesul programului ProSub, care este o extensie cheie a acordului franco-brazilian de cooperare strategică în domeniul apărării semnat în 2008. Acest program nu numai că oferă Marinei braziliene noi capabilități și contribuie la dezvoltarea strategiei ambițioase Amazonia Azul, dar permite în același timp Braziliei să se bazeze din ce în ce mai mult pe o bază industrială națională suverană.

„Lansarea Tonelero este o piatră de hotar majoră pentru Marina braziliană, ICN, Naval Group și toți partenerii noștri. Această realizare este rezultatul muncii noastre comune pentru a face din programul ProSub și transferul de tehnologie asociat un succes. Suntem onorați de nivelul ridicat de încredere pe care marina braziliană l-a acordat în expertiza noastră și rămânem pe deplin angajați să sprijinim nevoile marinei braziliene și să contribuim la dezvoltarea unei industrii navale braziliene puternice”, a declarat Pierre Éric Pommellet, președinte și CEO al Naval Group.

Naval Group, un partener strategic pe termen lung al suveranității braziliene

În 2009, în cadrul acordului de cooperare strategică franco-braziliană în domeniul apărării, Marina braziliană a ales Naval Group pentru programul ProSub (Programa de desenvolvimento de Submarinos). Brazilia a decis să-și consolideze forța submarină cu patru noi submarine convenționale (SSK) și dezvoltarea unui submarin indigen cu propulsie nucleară (SSN).

Submarinele Scorpène® din programul ProSub sunt fabricate și asamblate în șantierul naval construit în Itaguaí de ICN. Naval Group a contribuit la acest program prin transferul de tehnologie, furnizarea dosarului de proiectare a submarinului, a echipamentelor care alcătuiesc submarinele și asistență tehnică. Echipe de la șantierul naval ICN au fost, de asemenea, instruite în tehnicile de construcție a submarinelor din Franța, ca parte a unui vast program de pregătire pentru sudori, formatori, montatori de țevi și electricieni brazilieni. Această instruire, împreună cu asistența tehnică, permite ICN să stăpânească întregul proces de producție, de la formarea tablei până la punerea în funcțiune și testarea sistemelor de bord.

Naval Group a selectat și calificat mai mulți furnizori locali care s-au alăturat lanțului său de aprovizionare pentru contractul ProSub dar și pentru alte oportunități de afaceri. În acest fel, partenerii companiei pot avea acces pe noi piețe, punând la îndemână know-how-ul și experiența dobândită prin program. Naval Group contribuie astfel la dezvoltarea unui ecosistem industrial naval robust brazilian.

Naval Group sprijină, de asemenea, Marina braziliană în proiectarea și construcția primului submarin brazilian cu propulsie nucleară și va oferi sprijin dincolo de construcția submarinelor, pe întreg ciclul de viață al navelor.

Scorpène®, o referință cheie a submarinelor de atac convenționale pentru marine

Scorpène® este un submarin modern, performant și imposibil de depistat. Robust și rezistent, este un submarin conceput și pentru operațiuni în ape puțin adânci. Multifuncțional, îndeplinește întregul domeniu de aplicare al misiunilor, cum ar fi războiul anti-suprafață și anti-submarin, operațiunile speciale și colectarea de informații. Extrem rapid, are un nivel de automatizare a operațiunii care permite un număr limitat de echipaj, ceea ce îi reduce semnificativ costurile de operare. Abilitatea sa de luptă se evidențiază prin faptul că are 6 tuburi de lansare a armelor și 18 arme (torpile, rachete).

Scorpène® este echipat cu sistemul de luptă de ultimă generație, SUBTICS®, care abordează provocările tot mai mari ale misiunilor submarinelor moderne în ape deschise și puțin adânci în întregul domeniu al războiului submarin. Foarte modular și scalabil, SUBTICS® poate fi integrat fie pe platforme noi, fie ca parte a programelor de modernizare pentru submarinele existente.

Submarinul Scorpène®, selectat și de România pentru consolidarea capacităților Marinei Militare Române

Submarinul Scorpène® a fost selectat și de România pentru înzestrarea marinei militare. Anul trecut, Parlamentul României a aprobat achiziția a două submarine Scorpene produse de Naval Group.

Programul se va derula pe o perioadă de 8 ani, iar valoarea estimativă este de 2 miliarde de euro.  Programul de înzestrare include pe lângă cele submarine Scorpene și torpile, suport logistic, mentenanță și echipamente de testare, dar și echipamente criptografice, precum și asistență și serviciu de instruire a personalului, inclusiv folosirea navelor în luptă.

Scorpene®, un produs de referință pentru armatele din întreaga lume

Pe lângă aceste patru submarine Scorpene® contractate de Brazilia, alte zece unități proiectate și adaptate de Naval Group pentru piața de export sunt în serviciu operațional sau în construcție în întreaga lume: două pentru Marina Chiliană, două pentru Marina Malaeziei și șase pentru Marina Indiană.

Aceste succese demonstrează atât capacitatea Naval Group de a furniza cele mai bune submarine din clasă, cât și de a transfera tehnologia cu succes.

Configurația finală a submarinului este adaptată pentru a răspunde nevoilor specifice ale marinei și pentru a încorpora noile tehnologii. De exemplu, submarinul brazilian Scorpene® va fi puțin mai lung decât modelul convențional, pentru a transporta un echipaj mai mare și mai multe alimente și combustibil. Aceste modificări îi vor permite să patruleze mai mult și să acopere distanțe mai mari.

Toate submarinele braziliene Scorpène® vor fi echipate cu noua generație de torpilă grea F21 a Naval Group, pentru care Brazilia este primul client internațional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*