Conform CNN, femeile din Berlin pot acum să înoate topless în piscinele publice ale orașului, dacă aleg să o facă, așa cum pot și bărbații.

Pe lângă faptul că decizia este privită ca un pas înainte pentru egalitatea de gen, în capitala Germaniei, măsura introdusă săptămâna aceasta, este sugerată de dragostea Germaniei pentru Freikoerperkultur – tradus literal ca o „cultură a corpului liber” – care își are rădăcinile la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Autoritățile din Berlin au luat măsuri după ce o femeie înotătoare a declarat că a fost împiedicată să meargă la una dintre piscinele orașului fără a-și acoperi pieptul, în decembrie 2022. Femeia a depus o plângere la biroul orașului care asigură asistență juridică, la Departamentul pentru Justiție, Diversitate și Antidiscriminare al Senatului.

Autoritățile au convenit că femeia a fost victima discriminării și săptămâna aceasta au spus că toți vizitatorii piscinelor din Berlin, inclusiv femeile și cei care se identifică ca non-binari, au voie să meargă topless, transmite CNN.

Un incident similar a mai fost într-un parc acvatic din Berlin, în vara anului 2021. Franțuzoaica Gabrielle Lebreton a cerut despăgubiri financiare de la oraș după ce agenții de securitate i-au ordonat să părăsească zona atunci când a refuzat să-și acopere bustul.

Ea era cu fiul ei de cinci ani când s-a întâmplat incidentul. Vorbind la acea vreme pentru ziarul german „Die Zeit” despre motivul pentru care credea că este o discriminare de gen, ea a spus: „Pentru mine – îl învăț asta și pe fiul meu – nu există o astfel de diferență. Atât pentru bărbați, cât și pentru femei, sânul este o caracteristică sexuală secundară, dar bărbații au libertatea de a-și îndepărta hainele atunci când este cald, iar femeile nu”.

Guvernul de stat al Berlinului a confirmat mișcarea într-un comunicat de presă, joi. „Ca urmare a unei plângeri de discriminare reușită, piscinele din Berlin își vor aplica în viitor reglementările privind scăldatul într-o manieră echitabilă de gen”, este evidnețiat în comunicat.

Șefa biroului Avocatului Poporului, dr. Doris Liebscher, a îmbrățișat această mișcare ca un pas înainte pentru egalitatea de gen în oraș. „Avocatul poporului apreciază foarte mult decizia unităților de scăldat, deoarece creează drepturi egale pentru toți berlinezii, fie că sunt bărbați, femei sau non-binari și pentru că formează, de asemenea, securitate juridică pentru personalul din unitățile de scăldat”, a transmis ea.

Ida, locuitoare din Berlin, care a cerut să nu-și dea numele de familie, a primit cu brațele deschise slăbirea restricțiilor, în timp ce s-a întrebat ce ar face cu adevărat pentru egalitatea de gen. „Este cu siguranță grozav că o simplă plângere a făcut din această dezvoltare «topless» o realitate la Berlin. Cu toate acestea, nu sunt exact sigură cum acest lucru servește egalitatea de gen”, a spus pentru CNN.

„Femeile, dacă sunt confortabile cu propriul lor corp și uneori cu străinii stânjeniți, nu vor avea nicio problemă să-și etaleze trunchiul în orice caz. Este grozav că nu există penalități pentru o expunere accidentală, așa că, în general, este un lucru frumos”.

Ida a rămas, de asemenea, sceptică cu privire la cât de mult vor folosi femeile noua regulă. „Am fost odată la o piscină din cartierul Pankow și, amintindu-mi publicul, nu aș merge acolo topless. Germanii, de regulă, sunt foarte neutri în acest sens și nu vor deranja, dar dacă asta se va traduce bine, trebuie să așteptăm și să vedem”.

Mișcarea nu este fără precedent pentru Germania, întrucât Goettingen a devenit primul oraș din țară care le permite femeilor să înoate topless în piscinele publice, vara trecută.

Autoritățile orașului au luat decizia în urma unei dispute de identitate de gen în care un înotător a fost rugat să se acopere la o piscină locală. Înotatorul a refuzat pe motiv că s-a identificat ca fiind bărbat și, ulterior, a avut interdicție la acea piscină, potrivit unui raport al postului public german Deutsche Welle, prezintă CNN.

„Un alt mod de a fi”

Pe lângă egalitatea de gen, mișcarea vorbește și despre dragostea Germaniei pentru Freikoerperkultur sau FKK – care își are originile în Imperiul German.

În loc să sexualizeze corpul uman gol, mișcarea pune accent pe beneficiile pentru sănătate ale nudității comune în aer liber sau în natură, în timpul exercițiilor fizice.

Keon West, profesor de psihologie socială la Goldsmiths, Universitatea din Londra, a investigat atitudinile față de nuditate în diferite țări din Europa, precum și mai departe. „Majoritatea oamenilor înțeleg că germanii sunt mult mai relaxați în privința nudității decât britanicii sau americanii”, a relatat pentru CNN.

„Contrastul major al atitudinilor față de nuditate în Germania, în comparație cu Marea Britanie și America, este că persoanele goale din Germania nu sunt ținute separate de ceilalți”. „În schimb, nuditatea este pur și simplu acceptată ca un alt mod de a fi”.

Profesorul de psihologie a explicat că acest lucru se datorează faptului că, în Germania, oamenii care sunt „nud în spațiile publice nu sunt văzuți automat ca periculoși sau devianți”. „Ei tind să-i lase pe oameni să o facă și să fie foarte confortabil cu asta”,  conform CNN.

Pasiunea Germaniei pentru nuditate își găsește originile în eforturile de sănătate de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Prima organizație FKK a fost înființată în 1898, iar conceptul s-a răspândit rapid în întreaga țară, potrivit Deutsche Welle.

În 1920, Germania a înființat prima sa plajă pentru nud pe insula Sylt. Abia un deceniu mai târziu, Școala de Nudism din Berlin, fondată pentru a încuraja exercițiile sexuale mixte în aer liber, a găzduit primul congres internațional de nuditate.

Mișcarea nudistă a fost inițial interzisă de naziști într-o reprimare morală. Cu toate acestea, a continuat să câștige popularitate și a avut sprijin în rândul membrilor paramilitari SS.

După cel de-al Doilea Război Mondial, nudismul a rămas proeminent atât în ​​statele est-germane, cât și în cele de vest, dar a fost răspândit în special în Germania de Est, devenind o formă de evadare din uniformele, marșurile și conformismul statului comunist.

Mișcarea culturală rămâne populară în Germania modernă. Astăzi, există aproximativ 600.000 de germani înregistrați în peste 300 de cluburi private de nudiști sau FKK și în alte 14 cluburi afiliate din Austria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*