Gulnara Karimova, fiica unui dictator, care a devenit star pop și diplomat, a cheltuit 200 de milioane de lire sterline pe proprietăți din Londra până în Hong Kong, conform unui raport, prezintă BBC.

Gulnara Karimova a folosit companii din Marea Britanie pentru a cumpăra case și un avion cu fonduri obținute prin luare de mită și corupție, arată studiul Freedom For Eurasia. Acesta adaugă faptul că firmele de contabilitate din Londra și Insulele Virgine Britanice au acționat pentru companiile britanice implicate în tranzacții.

Povestea ridică noi îndoieli cu privire la eforturile Regatului Unit de a combate bogăția ilegală. Autoritățile britanice au fost acuzate de mult timp că nu au făcut suficient pentru a împiedica infractorii să folosească proprietățile din Marea Britanie pentru a spăla bani.

De asemenea, raportul spune că ușurința cu care Karimova a obținut proprietăți în Regatul Unit este „ingrijorătoare”, relatează BBC.

Nu există nicio sugestie că cei care acționează pentru companiile conectate cu Karimova ar fi fost conștienți de vreo legătură cu ea și nici că sursa fondurilor ar fi putut fi suspectă. Nimeni dintre cei care au furnizat aceste servicii în Marea Britanie nu a fost investigat sau amendat.

Pentru o vreme, Gulnara Karimova a fost indicată să fie succesorul tatălui ei, Islam Karimov, care a condus Uzbekistanul ca președinte, din 1989 până la moartea sa, în 2016. Ea a apărut în videoclipuri pop sub numele de scenă „Googoosha”, a condus o companie de bijuterii și a servit ca ambasador în Spania.

Dar apoi, în 2014, ea a dispărut din vizorul publicului. Ulterior, a rezultat că a fost reținută pentru acuzații de corupție în timp ce tatăl ei era încă la putere și a fost condamnată în decembrie 2017. În 2019, a fost trimisă la închisoare pentru încălcarea condițiilor arestului la domiciliu.

Procurorii au acuzat-o că face parte dintr-un grup criminal care controla active de peste 1 miliard de dolari, în 12 țări, inclusiv Marea Britanie, Rusia și Emiratele Arabe Unite. „Cazul Karimova este unul dintre cele mai mari cazuri de mită și corupție din toate timpurile”, spune Tom Mayne, unul dintre cercetătorii raportului Freedom For Eurasia și cercetător la Universitatea din Oxford, conform BBC.

Cu toate acestea, Karimova și asociații ei vânduseră deja o parte din proprietățile presupuse dobândite cu fonduri corupte.

Freedom For Eurasia a cercetat înregistrările proprietății și registrele funciare pentru a identifica cel puțin 14 proprietăți despre care se spune că au fost achiziționate înainte de a fi arestată, cu fonduri presupuse a fi suspecte, inclusiv în Marea Britanie, Elveția, Franța, Dubai și Hong Kong.

Raportul care va fi publicat marți, 14 martie, intitulat „Who Enabled the Uzbek Princess?”, se concentrează pe cinci proprietăți cumpărate în și în jurul Londrei, care acum valorează aproximativ 50 de milioane de lire sterline – inclusiv trei apartamente în Belgravia, chiar la vest de Palatul Buckingham, o casă în Mayfair și un conac în Surrey de 18 milioane de lire sterline, cu un lac privat pentru plimbări cu barca, transmite aceeași sursă.

Două dintre apartamentele Belgravia au fost vândute în 2013 înainte ca Gulnara Karimova să fie reținută. În 2017, casa din Mayfair, conacul Surrey și un al treilea apartament din Belgravia au fost înghețate de Serious Fraud Office.

Iubitul acesteia, Rustam Madumarov, și alții despre care se presupune că sunt acum asociați ai ei, au fost enumerați în documentele oficiale drept „proprietari efectivi” – un termen legal pentru persoana care în cele din urmă deține controlul – ai companiilor cu sediul în Marea Britanie, Gibraltar și Insulele Virgine. Dar raportul spune că au fost doar împuterniciți pentru Karimova, folosind firmele pentru a spăla sute de milioane de dolari.

Serviciile de contabilitate pentru două companii din Marea Britanie conectate cu Gulnara Karimova – Panally Ltd și Odenton Management Ltd – au fost furnizate de SH Landes LLP, o firmă cu sediul anterior pe New Oxford Street din Londra.

La sfârșitul lunii iulie 2010, SH Landes a căutat să înregistreze sau să achiziționeze o altă companie. Scopul a fost achiziționarea unui avion privat pentru aproximativ 33 de milioane de lire sterline, Madumarov fiind numit drept proprietar efectiv. De fapt, conform raportului, Karimova a fost cu adevărat în spatele achiziției, prezintă BBC.

Întrebat la acea vreme despre sursa fondurilor sale, SH Landes a răspuns: „Noi credem că întrebarea privind averea personală nu este relevantă în această situație”. Se pare că asta s-a întâmplat pentru că banii pentru cumpărarea avionului nu au fost furnizați de Madumarov din fondurile sale personale.

Firma cu sediul la Londra a spus mai târziu că averea lui Madumarov provine parțial de la o companie de telefonie mobilă cu sediul în Uzbekistan, Uzdonrobita. Au fost deja ridicate întrebări cu privire la posibilele legături ale companiei cu Karimova. Încă din 2004, un articol pentru Moscow Times susținea că aceasta a sifonat aproximativ 20 de milioane de dolari din Uzdunrobita, folosind facturi frauduloase. Un fost consilier o acuzase și pe Karimova de „racketeering” – termen care denotă o schemă frauduloasă coordonată de indivizi implicați în crima organizată, prin care se obțin sume de bani.

Deoarece a fost o tranzacție de mare valoare legată de o jurisdicție cu risc ridicat, Uzbekistan, raportul susține că SH Landes ar fi trebuit să efectueze o „diligență sporită” –verificări amănunțite ale antecedentelor pentru a se asigura că sursa fondurilor era legitimă și nu provenea din activități criminale.

SH Landes a prezentat situațiile financiare din 2012 pentru Panally Ltd. Raportul spune că în septembrie 2013 au fost semnate de un apropiat al lui Karimova: Gayane Avakyan, pe atunci, în vârstă de 30 de ani.

Anul precedent, BBC publicase acuzații conform cărora Avakyan era proprietarul efectiv al Takilant, o companie înregistrată în Gibraltar, aflată în centrul unui „scandal de fraudă și corupție la nivel înalt de mai multe milioane de dolari în Uzbekistan”.

Într-o declarație pentru BBC, Steven Landes a spus: „SH Landes LLP nu a fost niciodată angajat de Gulnara Karimova. SH Landes LLP a acționat în numele lui Rustam Madumarov”. „SH Landes LLP a obținut diligența necesară asupra tuturor clienților săi, iar autoritățile de reglementare relevante au fost notificate și evaluate”.

Tom Mayne de la Freedom For Eurasia a spus că aparenta ușurință cu care Karimova a reușit să cumpere atât de multe proprietăți din Regatul Unit este îngrijorătoare. „Autorităților le-a luat timp până în 2017 să facă ceva, ani după ce alte țări înghețaseră deja conturile bancare și proprietățile care îi aparțineau ei”, a adăugat acesta, citat de BBC.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*