Președintele Emmanuel Macron și șefa Comisiei Europene, Ursula von Der Leyen, au ținut o conferință de presă comună la preluarea de către Franța a președinției rotative a Consiliului UE. Ambiția declarată a Parisului este ca în jumătate de an să schimbe fața Uniunii Europene.

Franța are Europa în inimă„. Așa și-a început Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, schimbul de opinii cu președintele Franței, Emmanuel Macron, astăzi, la Palatul Elysee.

Această președinție de 6 luni a început cu o ceremonie simbolică la Panthéon, unde au fost onorați părintele Uniunii Europene, Jean Monnet, și prima femeie președinte a Parlamentului European, Simone Veil.

Emmanuel Macron nu mai dorește să depindem de alte țări, așa cum s-a întâmplat în timpul pandemiei, când au fost așteptate măștile din China și vrea o „suveranitate europeană”.

De asemenea, Macron vrea o politică externă unitară și o apărare comună, o apărare a granițelor externe ale UE.

Cei doi lideri europeni care s-au întâlnit astăzi au atins și problema vaccinării. Ei vor ca în perioada următoare să fie stimulată campania de vaccinare. Uniunea Europeană este lider mondial în acest domeniu și la producție, și la contracte, și la ajutorul pe care l-a dat în țări terțe, precum în Europa de Est sau în Africa.

Macron s-a referit și la cuvintele dure pe care le-a folosit în urmă cu câteva zile la adresa nevaccinaților și a spus că își asumă și își păstrează acele cuvinte dure și că va face tot posibilul să îi enerveze și să le facă viața cât mai grea celor care nu doresc să se vaccineze, pentru că libertatea vine și cu o responsabilitate în spate, iar a nu te vaccina acum e o dovadă de iresponsabilitate.

Emmanuel Macron: „Să fii cetățean înseamnă să ai drepturi, dar și îndatoriri. Dar în primul rând îndatoriri. Și așa cum am mai spus-o și în alte ocazii, conceptul de libertate pe care îl afirmă sus și tare unii din compatrioții noștri care spun că sunt liberi să nu se vaccineze, acel concept se oprește acolo unde este afectată libertatea celorlalți, acolo unde viața altora este pusă în pericol”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*