Raed Arafat, șeful DSU, și Adriana Pistol, secretar de stat și reprezentant al INSP, au anunțat că persoanele ce intră în contact direct cu bolnavi Covid sau vin din țări aflate în zona roșie vor sta doar 5 zile în carantină (în loc de 14) dacă sunt vaccinate sau au trecut prin boală în ultimele 180 de zile. Pentru cei nevaccinați sau care au trecut prin boală, carantina scade la 10 zile. În plus, cei depistați pozitiv stau în izolare 7 zile dacă sunt vaccinați.

Principalele declarații ale lui Raed Arafat:

  • Reducerea carantinei de la 14 la 5 zile pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile, reducerea carantinei la 10 zile pentru persoanele nevaccinate sau care n-au trecut prin boală.
  • Intră în carantină contacții direcți ai persoanelor confirmate cu Covid, în funcție daca sunt vaccinați sau nu.
  • Excepție de la carantină pentru personalul navigant și pentru personalul care lucrează pe platforme fixe.
  • Dacă cineva a intrat ieri în țară și a primit decizie de carantină de 10 zile și este vaccinat sau trecut prin boală, carantina scade la 5 zile. Se aplică regulile cu momentul publicării hotărârii.

Principalele declarații ale Adrianei Pistol:

  • Persoanele vaccinate sau au fost bolnave în ultimele 6 luni au un anume grad de protecție prin imunitatea dobândită, astfel că perioada de transmitere a îmbolnăvirii este mult mai scurtă. De aceea am hotărât că 5 zile sunt suficiente pentru carantină.
  • Când vorbim de carantină, nu vorbim de persoane bolnave. Persoanele depistate pozitiv intră în izolare 7 zile dacă sunt vaccinate sau au trecut prin boală în ultimele 180 de zile. 
  • Carantinarea se aplică persoanelor sănătoase contact direct cu caz confirmat, fie sosesc din zonele roșii sau alte țări.
  • Persoanele nevaccinate care devin pozitive vor fi izolate 10 zile, dacă forma de îmbolnăvire este ușoară – medie. Pentru formele severe, este evident că vor fi spitalizate cât e necesar.
  • Hotărârea CNSU se ocupă de carantinare. La izolare, este reglementat de Ministerul Sănătății. Ordinul a fost modificat și așteaptă să fie publicat. Nu sunt obligatorii teste la ieșirea din carantină.
  • Omicron are o perioadă de incubație mai mică. Dacă după 5 zile, persoana respectivă contact direct rămâne sănătoasă, șansele ca ea să se mai îmbolnăvească sunt foarte mici.

Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență va fi publicată în Monitorul Oficial și va intra în vigoare de sâmbătă, 8 ianuarie, odată cu hotărârile guvernului pentru prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile.

CNSU a transmis și hotărârea care cuprinde aceste noi reglementări, precum și lista actualizată a statelor cu risc epidemiologic.


HCNSU Nr 2 Din 07 01 2022 Final
Anexa La HCNSU Nr 2 Din 07 01 2021

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*