Agenția Europeană de Apărare a selectat consorțiul PILUM pentru a conduce un proiect de cercetare pentru dezvoltarea unui tun electromagnetic, care ar revoluționa artileria lansând la viteză mare și la mai multe sute de kilometri un proiectil fără praf de pușcă sau alt propulsor chimic. Din consorțiu face parte și Naval Group, compania care, în asociere cu Șantierul Naval Constanța, a câștigat licitația organizată de Ministerul Apărării Naționale pentru a dota Forțele Navale Române cu patru corvete multifuncționale. 

Proiectul va dura doi ani și își propune să demonstreze că acest tip de concept de tun este capabil să lanseze proiectile hiper-rapide cu precizie pe o distanță de câteva sute de kilometri. PILUM va demonstra astfel că pistonul electromagnetic are potențialul de a oferi o schimbare majoră în ceea ce privește tragerea la distanță. În comparație cu tunurile clasice cu praf de pușca, această nouă tehnologie permite o viteză hiper-sonică, care poate ajunge la o distanța de cinci ori mai mare, se arată într-un comunicat emis de consorțiul PILUM.

Tehnologie superioară

Tunul electromagnetic este capabil să accelereze proiectilele la viteze inițiale mult superioare celor obținute de armele chimice existente și utilizează forța electromagnetică prin injectarea curenților foarte mari în șinele conducătoare. De asemenea, proiectul va examina posibilitatea integrării tunului electromagnetic în platformele terestre și navale. Într-o primă fază, proiectul va valida conceptul armei folosind simulări numerice și lucrări experimentale. Proiectul reprezintă un nou pas major spre dezvoltarea unui prototip în următorii câțiva ani. Această tehnologie oferă un avantaj operațional important, deoarece reduce expunerea la risc a vehiculelor, navelor și echipajului prin creșterea distanței de tragere.

Consolidarea autonomiei strategice europene

Critic pentru a asigura superioritatea capabilității, acest concept va aduce o contribuție substanțială la consolidarea autonomiei strategice europene de apărare. De asemenea, va permite avansuri în multe domenii diferite ale tehnologiei suverane, inclusiv aerotermodinamica, tehnologiile proiectilelor, rezistența materialelor, stocarea și conversia energiei, precum și diverse fenomene electrice și electromagnetice care pot produce beneficii pentru aplicații suplimentare.

Consorțiu coordonat de Institutul de Cercetare Francezo-German din Saint-Louis (ISL)

Proiectul „PILUM” face parte din programul de cercetare preparatoriu privind cercetarea în domeniul apărării (PADR) finanțat de Comisia Europeană și gestionat de Agenția Europeană de Apărare.

Consorțiul reunește nouă parteneri din cinci țări europene, fiecare având propriile sale expertize industriale, tehnologice și științifice avansate:

  • ISL, Institutul de Cercetare Francezo-German din Saint-Louis, lider european în accelerația electromagnetică și coordonator al proiectului;
  • Institutul de Cercetare Von Karman (Belgia), specializat în dinamica și propulsia fluidelor;
  • două integratoare de sistem, Naval Group și Nexter Systems (Franța);
  • doi furnizori de muniții, Diehl Defense (Germania) și Nexter Munitions (Franța);
  • Explomet (Polonia), o companie mică specializată în placarea explozivă a metalelor;
  • ICAR (Italia), producător de condensatoare electrice de înaltă densitate;
  • Erdyn Consultants (Franța), cu expertiză în gestionarea proiectelor de colaborare europeană.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*