Ideea că ar trebui să mâncăm trei mese pe zi este surprinzător de modernă. Câte mese pe zi sunt cele mai bune pentru sănătatea noastră?

Probabil mănânci trei mese pe zi, deoarece viața modernă este concepută în jurul acestui mod de a mânca. Ni se spune că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, ni se oferă pauze de prânz la serviciu, iar apoi viața noastră socială și de familie se învârte în jurul mesei de seară, care poartă denumirea și de cină în familie. Dar este acesta cel mai sănătos mod de a mânca?

Înainte de a ne gândi cât de des ar trebui să mâncăm, oamenii de știință ne îndeamnă să luăm în considerare când nu ar trebui să o facem.

Postul intermitent, în care consumul de alimente este limitat pe o anumită perioadă de timp, devine un domeniu uriaș de cercetare, informează BBC.

„Oferirea corpului nostru a cel puțin 12 ore pe zi fără hrană, permite sistemului nostru digestiv să se odihnească”, susține Emily Manoogian, cercetător clinic la Institutul Salk pentru Studii Biologice din California și autoarea unei lucrări din 2019, intitulată „Când să mănânci”.

Rozalyn Anderson, profesor asociat la Școala de Medicină și Sănătate Publică a Universității din Wisconsin, a studiat beneficiile restricției calorice, care sunt asociate cu niveluri mai scăzute de inflamație în organism.

A avea o perioadă de post în fiecare zi, ar putea atrage unele dintre aceste beneficii”, spune ea. „Intră în ideea că postul pune corpul într-o stare diferită, în care este mai pregătit să repare, să supravegheze daune și să elimine proteinele pliate greșit”. Proteinele pliate greșit sunt versiuni defecte ale proteinelor obișnuite, fiind molecule care îndeplinesc o gamă largă de sarcini importante în organism. Proteinele pliate greșit au fost asociate cu o serie de boli, conform aceleiași surse.

Postul intermitent este mai potrivit cu modul în care corpul nostru a evoluat, susține Anderson. Ea spune că oferă organismului o pauză, astfel încât este capabil să stocheze alimente și să aducă energie acolo unde trebuie.

Postul ar putea, de asemenea, să regleze valorile glicemiei. Momentul în care glicemia noastră crește este după ce am mâncat, spune Antonio Paoli, profesor de științe ale exercițiilor și sportului la Universitatea din Padova, din Italia. Având o creștere mai mică a glicemiei, va permite să stocheze mai puține grăsimi în organism, spune el. Acesta mai adaugă: „o cină servită mai devreme și creșterea perioadei de post, accelerează unele efecte pozitive ale corpului”.

Este mai bine ca toate celulele să aibă niveluri mai scăzute de zahăr din cauza unui proces numit glicație, spune Paoli. Acest proces poate provoca inflamații în organism și poate crește riscul de a dezvolta diabet și boli de inimă, prezintă sursa menționată mai sus.

Dar dacă postul intermitent este un mod sănătos de a mânca, pentru câte mese lasă loc?

Unii experți susțin că cel mai bine este să iei o masă pe zi, inclusiv David Levitsky, profesor în cadrul Colegiului de Ecologie Umană al Universității Cornell din New York, făcând acest lucru el însuși.

„Există o mulțime de date care arată că, dacă îți arăt mâncare sau poze cu alimente, probabil că vei mânca și, cu cât mâncarea este mai des în fața ta, cu atât vei mânca mai mult în ziua aceea”, a spus el. Acest lucru este posibil pentru că, înainte de a avea frigidere și supermarket-uri, mâncam atunci când mâncarea era disponibilă. De-a lungul istoriei, s-a consumat o masă pe zi, inclusiv vechii romani luau o masă pe zi, în jurul prânzului, spune istoricul alimentar Seren Charrington-Hollins.

„Foamea este o senzație psihologică”, transmite Levitsky. „Când ceasul spune 12:00, s-ar putea să aveți sentimentul de a mânca sau s-ar putea să fiți condiționați să luați micul dejun dimineața, dar este o prostie”. Datele arată că, dacă nu mănânci micul dejun, vei mânca mai puține calorii în ziua aceea.

„Fiziologia noastră este construită pentru sărbătoare și post”, spune el. Cu toate acestea, Levitsky nu recomandă această abordare persoanelor cu diabet.

Dar, Manoogan nu recomandă să rămânem la o masă pe zi, deoarece acest lucru poate crește nivelul de glucoză din sângele nostru atunci când nu mâncăm, fiind cunoscut sub numele de glucoză de post. Nivelurile ridicate ale acestui tip de glucoză, pe o perioadă lungă de timp, reprezintă un factor de risc pentru diabetul de tip 2.

Menținerea nivelului de glucoză din sânge la un nivel scăzut necesită a mânca mai regulat decât o dată pe zi, spune Manoogan, deoarece acest lucru împiedică organismul să creadă că moare de foame.

În schimb, mai adaugă, „două până la trei mese pe zi sunt cele mai bune, cu majoritatea caloriilor consumate mai devreme, în timpul zilei”. Acest lucru se datorează faptului că mâncatul târziu, noaptea, este asociat cu boli cardio-metabolice, inclusiv diabetul și bolile de inimă.

„Dacă mănânci cea mai mare parte a alimentelor mai devreme, corpul tău poate folosi energia pe care o hrănești pe parcursul zilei, în loc să fie stocată în organism sub formă de grăsime”, transmite Manoogan.

De asemenea, „ar trebui evitat să mănânci prea devreme dimineața”, spune ea, „deoarece acest lucru nu ți-ar oferi suficient timp să postești”. Mâncatul prea devreme după trezire funcționează împotriva ritmului nostru circadian, cunoscut sub numele de ceas corporal, despre care cercetătorii spun că dictează modul în care organismul procesează alimentele în mod diferit, pe parcursul zilei.

Corpul nostru eliberează melatonină peste noapte pentru a ne ajuta să dormim, însă melatonina oprește producerea de insulină, care stochează glucoza în organism. „Deoarece melatonina este eliberată în timp ce dormiți, organismul o folosește pentru a se asigura că nu luăm prea multă glucoză în timp ce dormim și nu mâncăm”, arată Manoogan.

Acest lucru nu înseamnă că ar trebui să sărim peste micul dejun, dar unele dovezi sugerează că ar trebui să așteptăm o oră sau două după trezire. În plus, merită să ne amintim că micul dejun, așa cum îl știm și îl iubim, astăzi este un concept relativ nou, scrie BBC.

Grecii antici au fost primii care au introdus conceptul de mic dejun, au mâncat pâine înmuiată în vin, apoi au avut un prânz modest, apoi o cină copioasă”, prezintă Charrington-Hollins, citat de BBC. „Inițial, micul dejun era exclusiv pentru clasele aristocrate”.

Deci, știința pare să spună că cel mai sănătos mod de a mânca pe tot parcursul zilei este să ai două sau trei mese, cu o fereastră lungă de post peste noapte, să nu mănânci prea devreme sau prea târziu în timpul zilei și să consumi mai multe calorii, mai devreme, ziua. Este acest lucru realist?

Manoogan spune că cel mai bine este să nu specificați ore fixe pentru a mânca, deoarece acest lucru poate fi dificil pentru persoanele cu responsabilități și angajamente neregulate, cum ar fi cei care lucrează în ture de noapte. Însă, este de amintit faptul că nu trebuie să mănânci prea târziu sau prea devreme, dar în final să nu ai mese uriașe.

„Răspundem la anticiparea de a fi hrăniți. Un lucru pe care postul intermitent îl face este că impune un model, iar sistemele noastre biologice se descurcă bine cu un model”, relatează Anderson. Ea spune că organismul preia indicii pentru a anticipa comportamentele noastre alimentare, astfel încât să poată face față cel mai bine alimentelor atunci când le mâncăm.

„Cred că, pe termen lung, ne vom reduce la o masă ușoară, apoi la o masă principală, în funcție de ceea ce se întâmplă în legătură cu munca”, prezintă Charrington-Hollins. Orele noastre de lucru vor fi căile după care ne vom ghida mesele zilei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*