Sărbătoarea iilor de Cezieni, ce se va desfăşura în perioada 1 iunie – 1 iulie, va fi dedicată anul acesta Centenarului Marii Uniri şi va avea o anvergură mult mai mare faţă de anii trecuţi.

Această ediţie a evenimentului, a XXXIII-a, va fi organizată cu finanţare guvernamentală de 570.000 lei, proiectul fiind aprobat spre finanţare la ultima întrunire a Comitetului Interministerial pentru Centenar.

Edilul comunei Cezieni a declarat miercuri, conform Agerpres, că este prima dată când pentru Sărbătoarea iilor de la Cezieni sunt alocate fonduri guvernamentale şi tot pentru prima dată când nu se va mai desfăşura cu fonduri de la bugetul local.

„Până acum cheltuiam mai puţin cu organizarea acestei sărbători, dar şi evenimentul era de o mai mică anvergură faţă de cum va fi anul acesta. Acum manifestările vor începe pe 1 iunie şi se vor încheia pe 1 iulie, faţă de numai două zile în anii anterior. Vom putea să organizăm un simpozion naţional cu grupuri de participanţi din 20 de zone etnofoclorice ale ţării. De asemenea, vom putea creşte valoarea premiilor acordate pentru ii, pentru că de mai mulţi ani, premiul cel mai mare a fost de 100 de lei, iar celelalte de câteva zeci de lei. Poate premiem şi noi cu câte 100, 200 şi 300 de lei, aşa cum erau premiile în 1928. Oricum, dacă vom economisi bani din fondurile alocate, vor putea fi folosiţi pentru ediţia de anul viitor al sărbătorii”, a spus Dănuţ Guşatu.

În cadrul Sărbătorii Iilor, care va începe în ziua de 1 iunie, vor fi organizate lansări de carte, una dintre cărţi fiind chiar despre istoria aceste manifestări, târguri ale meşterilor populari din zonă, expoziţii, o paradă a iilor, un simpozion cu amplă participare naţională, premierea iilor.

Potrivit tradiţiei locale de aproape un secol, creatorii de ii din Cezieni lucrează aceste bluze în secret şi sărbătoarea iilor este momentul în care sunt arătate public pentru prima dată cămăşile tradiţionale realizate în timpul acelui an. Sărbătoarea a fost iniţiată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial de către Principesa Brâncoveanu.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*