NATO este îngrijorată de ”riscul real” al unui conflict în Ucraina, din cauza unei continuări a unei consolidări militare a Rusiei la frontiera ruso-ucraineană şi este necesar să fie pregătită în cazul unui eşec diplomatic, avertizează vineri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg, relatează AFP.

”Consolidarea militară a Rusiei continuă în jurul Ucrainei şi este însoţită de un discurs ameninţător al Moscovei în cazul în care nu-i sunt acceptate revendicările. Or ele sunt inaccpetabile, iar riscul unui nou conflict este real”, a avertizat Stoltenberg în urma unei reuniuni prin videoconferinţă a miniştrilor de Externe a statelor membre ale Alianţei.

Negocieri americano-ruse urmează să înceapă luni, la Geneva, în vederea unei dezamorsări a riscului unei intervenţii ruse în Ucraina.

Moscova a acceptat să participe joi la o reuniune a Consiliului NATO-Rusia – prima din vara lui 2019.

”Este un semnal pozitiv, pentru că tensiunile sunt mari”, a subliniat Jens Stoltenberg.

”NATO va angaja un dialog de bună-credinţă cu Rusia, care va viza fondul, însă trebuie să fim pregătiţi, de asemenea, de posibilitatea unui eşec al dplomaţiei”, a avertizat el.

”Nicio discuţie despre securitatea Europei nu va avea loc fără europeni la masa negocierilor”, a dat el asigurări.

”Dacă Rusia decide sî  folosească mijloace militare împotriva vecinului său, ea va fi lovită de sancţiuni economice şi politice grave”, a avertizat Jens Stoltenberg.

Însă NATO nu va interveni militar, deoarece Ucraina nu este un stat membru al Alianţei, a reiterat el.

Alianţa militară occidentală se pregăteşte însă să-şi consolideze prezenţa militară pe flancul de est.

”Avem capacităţi semnificative”, a subliniat Jens Stoltenberg, insistând asupra faptului că NATO are o Forţă de Reacţie Rapidă de 40.000 de oamen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*