WASHINGTON (AP) — La scurt timp după ce un tren a deraiat și a vărsat substanțe chimice toxice în Ohio, luna trecută, conturi anonime pro-ruse au început să răspândească afirmații înșelătoare și propagandă anti-americană despre acest lucru pe Twitter, folosind noul sistem de verificare al lui Elon Musk pentru a-și extinde raza în timp ce creează iluzia credibilității.

Rapoartele care reiau punctele de discuție ale Kremlinului pe nenumărate subiecte, susțineau fără dovezi că autoritățile din Ohio mint în legătură cu adevăratul impact al deversării chimice. Conturile au răspândit postări de teamă, care conțineau preocupări legitime cu privire la poluare și efectele asupra sănătății și au comparat răspunsul la deraiere cu sprijinul Americii pentru Ucraina în urma invaziei acesteia de către Rusia, conform AP News.

Unele dintre afirmațiile susținute de conturile pro-ruse erau în mod verificabil false, cum ar fi sugestia că presa de știri a acoperit dezastrul sau că oamenii de știință de mediu care călătoreau la fața locului au fost uciși într-un accident de avion. Dar majoritatea erau mai speculative, aparent concepute pentru a stârni frica sau neîncrederea. Exemplele includ hărți neverificate care arată poluarea pe scară largă, postări care prezic o creștere a cancerelor fatale și altele despre moartea în masă a animalelor, neconfirmate.

„Biden oferă Ucrainei hrană, apă, medicamente, adăpost, plăți de pensie și servicii sociale! Ohio mai întâi! Oferiți și livrați în Ohio!” a postat unul dintre conturile pro-Moscova, care se mândrește cu 25.000 de urmăritori și prezintă o locație anonimă și o fotografie de profil a unui câine. Twitter a acordat contului o bifă albastră în ianuarie.

Răspândind în mod regulat propagandă anti-SUA, conturile arată cât de ușor statele autoritare și americanii dornici să-și răspândească propaganda pot exploata platformele de social media precum Twitter, într-un efort de a conduce discursul intern.

Conturile au fost identificate de Reset, o organizație nonprofit din Londra care studiază impactul rețelelor sociale asupra democrației și distribuite cu The Associated Press. Felix Kartte, un consilier senior la Reset, a declarat că descoperirile raportului indică faptul că Twitter permite Rusiei să-și folosească platforma ca pe un semnal de alarmă, transmite AP News.

„Fără nimeni acasă în departamentul de siguranță al produselor al aplicației Twitter, Rusia va continua să se amestece în alegerile din SUA și în democrațiile din întreaga lume”, a spus Kartte.

Twitter nu a răspuns la mesajele care solicită comentarii pentru această poveste.

Deraierea cu 38 de vagoane din apropiere de East Palestine, Ohio, a eliberat substanțe chimice toxice în atmosferă, ducând la o dezbatere națională asupra siguranței feroviare și a reglementărilor de mediu, în timp ce a stârnit temeri de otrăvire a apei potabile și a aerului.

Dezastrul a fost un subiect major pe rețelele de socializare, cu milioane de mențiuni pe platforme precum Facebook și Twitter, potrivit unei analize realizate de firma de informații media Zignal Labs din San Francisco, care a efectuat un studiu în numele AP.

La început, deraierea a primit puțină atenție online, dar mențiunile au crescut constant, atingând apogeul la două săptămâni după incident, a constatat Zignal, un decalaj care a dat timp vocilor pro-Rusia să încerce să modeleze conversația.

Conturile identificate de cercetătorii lui Reset au primit un impuls suplimentar chiar de la Twitter, sub forma unei bife albastre. Înainte ca Musk să achiziționeze Twitter anul trecut, marcajele arătau conturi conduse de utilizatori verificați, adesea persoane publice, celebrități sau jurnaliști. A fost văzut ca o marcă de autenticitate pe o platformă cunoscută pentru roboți și conturile de spam, transmite AP News.

Musk a pus capăt acestui sistem și l-a înlocuit cu Twitter Blue, care este oferit utilizatorilor care plătesc 8 dolari pe lună și furnizează un număr de telefon. Utilizatorii Twitter Blue sunt de acord să nu se implice în înșelăciune și li se cere să posteze o fotografie de profil și un nume. Dar nu există nicio regulă conform căreia ei le folosesc pe ale lor.

În cadrul programului, utilizatorii Twitter Blue pot scrie și trimite tweet-uri și videoclipuri mai lungi. Răspunsurile lor au, de asemenea, o prioritate mai mare pentru alte postări.

AP a contactat mai multe dintre conturile enumerate în raportul lui Reset. Ca răspuns, unul dintre conturi a trimis un mesaj de două cuvinte înainte de a bloca reporterul AP pe Twitter: „Taci”.

În timp ce cercetătorii au descoperit indicii care sugerează că unele dintre conturi sunt legate de eforturile coordonate ale agențiilor ruse de dezinformare, altele erau americani, arătând despre Kremli că nu trebuie întotdeauna să plătească pentru a-și transmite mesajul.

Un cont, cunoscut sub numele de Truth Puke, este conectat la un site web cu același nume, destinat conservatorilor din Statele Unite. Truth Puke repostează regulat mass-media de stat rusă. RT, cunoscut anterior sub numele de Russia Today, este unul dintre grupurile sale preferate de repost, a constatat Reset. Un videoclip postat de cont prezintă remarcile fostului președinte Donald Trump despre deraierea trenului, completate cu subtitrări în limba rusă.

Într-un răspuns la întrebările adresate de AP, Truth Puke a spus că își propune să ofere un „spectru larg de opinii” și a fost surprins să fie etichetat ca un răspânditor al propagandei ruse, în ciuda utilizării intense a acestui material de către cont. Întrebat despre videoclipul subtitrat în rusă, Truth Puke a spus că a folosit versiunea în limba rusă a videoclipului lui Trump de dragul oportunității.

„Putem să vă asigurăm că nu a fost făcut cu nicio intenție de propagandă rusă, doar ne place să difuzăm lucrurile la fel de repede pe cât le găsim”, a spus compania.

Alte relatări se laudă cu dragostea lor pentru Rusia. Un cont a publicat joi o afirmație bizară conform căreia SUA fură provizii umanitare de ajutor pentru cutremur donate Siriei de China. Contul are 60.000 de urmăritori și este cunoscut sub numele de Donbass Devushka, după regiunea Ucrainei.

Un alt cont pro-rus a încercat recent să aleagă o ceartă online cu departamentul de apărare al Ucrainei, postând fotografii cu documente despre care a pretins că provin de la Wagner Group, o companie militară privată deținută de Evgheni Prigojin, un aliat cheie al lui Putin. Prigozhin operează ferme de troli care au vizat utilizatorii rețelelor sociale din SUA în trecut. Toamna trecută s-a lăudat cu eforturile sale de a se amesteca în democrația americană.

Un cont separat de Twitter care pretinde că îl reprezintă pe Wagner utilizează în mod activ site-ul pentru a recruta luptători.

„Domnilor, ne-am amestecat, intervenim și vom interveni ”, a spus Prigozhin în toamna trecută, în ajunul alegerilor intermediare din 2022, din SUA, „Atenție, precis, chirurgical și în felul nostru, așa cum știm să facem”, Prigozhin a transmis atunci, citat de AP News.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*