Solicitarea de cheltuieli a Casei Albe include planuri pentru simulatoare, precum și echipamente pentru antrenarea membrilor Forțelor Spațiale, pentru luptă, anunță Wall Street Journal.

Pentagonul se pregătește pentru un viitor conflict în spațiu deoarece China și Rusia și-au luat poziția pentru acțiunile militare ce includ rachete și lasere care pot elimina sateliți și pot perturba comunicațiile militare și civile.

Armata americană a renunțat cu mult timp în urmă la noțiunea de arme spațiale cu echipaj, care orbitează în favoarea sateliților deoarece logistica de sprijinire a oamenilor din afara atmosferei Pământului era formidabilă, potrivit aceleiași surse.

Fizica spațiului face imposibil, de asemenea, să te furișezi asupra unui inamic ori să schimbi rapid orbita sau direcția. Iar tacticile legate de pământ nu funcționează în spațiu, unde SUA, China și Rusia apelează cu toții la sateliți și senzori pentru a lupta și a câștiga orice conflict.

„Nu poți să sapi tranșee în spațiu”, a spus Marty Whelan, vicepreședinte senior al Grupului de Sisteme de Apărare la Aerospace Corp., un grup de cercetare finanțat federal.

„Dacă descurajarea eșuează, abia așteptați până când se întâmplă ceva rău pentru a vă pregăti. Trebuie să aveți întreaga infrastructură împreună”, a spus domnul Whelan, fost general-maior al Forțelor Aeriene, care a condus o revizuire strategică a sistemelor spațiale pentru Pentagon și comunitatea de informații.

Casa Albă a propus luna aceasta un buget anual de 30 de miliarde de dolari pentru Forța Spațială a SUA, cu aproape 4 miliarde de dolari mai mult decât anul trecut și un salt mai mare comparativ cu alte servicii, inclusiv Forțele Aeriene și Marina.

Forța Spațială a fost creată în 2019 ca al șaselea braț al armatei, creând responsabilități cândva încorporate în Forțele Aeriene. Un obiectiv cheie al unei forțe de sine stătătoare a fost să planifice, să echipeze și să apere interesele SUA, în spațiu, pentru toate serviciile și să concentreze atenția asupra amenințărilor emergente.

Pentru prima dată, cererea de cheltuieli include și planuri pentru simulatoare și alte echipamente pentru a antrena Gardienii, așa cum sunt cunoscuți membrii Forțelor Spațiale, pentru o potențială luptă. Cei 16.000 de Gardieni sunt însărcinați cu lansări de rachete, sateliți și echipamente de comunicații și senzori la sol.

Acea pregătire va fi critică. Fizica și mecanica direcționării obiectelor prin spațiu cu peste 27.000 de mile pe oră oferă atacatorilor avantajul care le lipsește la sol.

De asemenea, spațiul devine aglomerat, numărul de obiecte urmărite pe orbită depășind acum 48.000, dublandu-se în ultimii patru ani.

SUA, China și Rusia sunt semnatare ale Comitetului Națiunilor Unite pentru utilizarea pașnică a spațiului cosmic, inclusiv lucrări științifice. Toți trei au, de asemenea, active militare semnificative în spațiu, conform WSJ.

Așa cum este pe Pământ, China este marea îngrijorare a Pentagonului în spațiu. Administrația Biden a considerat China drept cel mai mare pericol pentru securitatea SUA, dezvăluind o strategie de apărare la sfârșitul anului trecut.

În spațiu, amenințările din China variază de la rachete sau lasere lansate de la sol care ar putea distruge sau dezactiva sateliții americani, până la bruiaj și alte interferențe cibernetice și atacuri în spațiu, au spus oficialii Pentagonului. China a investit masiv în programul său spațial, cu o stație de orbită cu echipaj, dezvoltând rachete și lasere la sol, precum și mai multe capacități de supraveghere. Aceasta face parte din obiectivele sale militare mai largi de a refuza accesul adversarilor la activele spațiale.

China „testează sisteme de sateliți pe orbită care ar putea fi armate, deoarece au demonstrat deja capacitatea de a controla fizic și de a muta alți sateliți”, a declarat generalul Chance Saltzman, șeful operațiunilor spațiale al Forțelor Spațiale SUA, în cadrul unei audieri în Congres luna aceasta.

„Nu putem face nimic în spațiu care să aibă vreo valoare dacă rețelele care procesează informațiile și datele sunt vulnerabile la atac”, a spus generalul Saltzman.

O parte centrală a următoarei tranșe a Forțelor Spațiale de contracte militare pentru lansări de rachete este protejarea acestora de atacurile Chinei și ale altor adversari. Speranța este de a face sateliții mai greu de abordat de echipamentele adversarilor și mai puțin sensibili la lasere și bruiaj din spațiu sau de la sol, au spus liderii Forțelor Spațiale.

„Fizica domeniului oferă destul de multe oportunități de a fi ascuns și evaziv”, a transmis Even Rogers, un fost ofițer al Forțelor Aeriene care a ajutat la redactarea doctrinei inițiale a serviciului pentru luptele în spațiu, citat de WSJ.

În conflictul din Ucraina, Rusia și-a exprimat disponibilitatea de a viza activele spațiale , inclusiv sistemele de comunicații comerciale, adăugând la urgența SUA, dezvoltarea tacticilor de luptă. Rusia a distrus anterior unul dintre propriii sateliți cu o rachetă lansată la sol. SUA au spus că orice atac asupra sateliților comerciali va primi un răspuns adecvat.

Pentagonul se îndepărtează de la un număr mic de sateliți de dimensiunea unui autobuz școlar la o constelație planificată de sute de sateliți mai mici. Numărul mai mare de ținte face ca orice satelit să fie mai puțin crucial pentru rețea, dar necesită și schimbări în capacitățile sateliților înșiși, a rachetelor care îi pun pe orbită și a sistemelor de comunicații pe care le găzduiesc.

„Sunt lucruri pe care le pot face în spațiu pentru a-i îngreuna munca celuilalt”, a spus Tory Bruno, directorul executiv al United Launch Alliance LLC, care, alături de SpaceX, trimite pe orbită majoritatea sateliților militari și de informații.

„Mă gândesc la asta ca: „Cum le pot face de negăsit, inatacabil și relativ insensibil la pierderile individuale?” a spus dl Bruno, care conduce compania în comun dintre Boeing Co. și Lockheed Martin Corp., din 2014.

Domnul Rogers, fostul ofițer al Forțelor Aeriene, a spus că a devenit frustrat de ritmul de dezvoltare al serviciului. În 2022, a înființat True Anomaly LLC, o companie de tehnologie care a construit doi sateliți mici care urmează să fie lansați în octombrie pe o rachetă SpaceX. El a adăugat faptul că planul este de a dezvolta abilitățile, de a manevra nave spațiale – numite șacali – și de a exersa să le ia și să le îndepărteze de pericol. „Forța Spațială nu are blocarea și abordarea necesară pentru conflictul spațial”.

Generalul Saltzman recunoaște că Forța Spațială are nevoie de mai multă pregătire, motiv pentru care cea mai recentă cerere bugetară include 340 de milioane de dolari pentru simulatoare și alte facilități pentru ca Gardienii să testeze abilități precum manevrarea obiectelor în spațiu.

Perfecționarea abilităților de a muta navele spațiale în afara pericolului și de a testa bruiaj și alte capacități este văzută de Forța Spațială drept cea mai bună formă de descurajare. „Voi avea capacitatea de a testa aceste idei pentru a vedea ce funcționează”, a spus generalul Saltzman reporterilor de la WSJ, la începutul acestei luni. „Cred că pot stabili condițiile care să facă orice atac în spațiu nepractic”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*