Războiul comercial global se va muta de la combustibili fosili, la metale și materii prime. Invazia Rusiei în Ucraina a pus în evidență riscul de a se baza pe statele autocratice pentru energie. Chiar dacă impasul în care se află Europa, referitor la criza gazelor va atenua, concentrarea producătorilor occidentali se va schimba către reducerea dominației Chinei în materialele cheie, pentru o economie mai curată.
Europa trebuie să cheltuiască aproximativ 5,3 trilioane de dolari pentru proiecte de energie curată până în 2050. Acest lucru necesită o creștere de șase ori a producției globale de cupru, litiu, grafit, nichel și unele minereuri rare, până în 2040, arată estimările Agenției Internaționale pentru Energie. Cu toate acestea, China domină producția și, într-o măsură mai mică, extracția multor ingrediente industriale critice. Rafinează 58% din litiul produs la nivel global, 65% din cobalt și peste o treime din nichel și cupru. Rusia, de asemenea, este mare în nichel, paladiu și cobalt. Europa, care importă între 75% și 100% din majoritatea metalelor, pare deosebit de vulnerabilă în aceste circumstanțe, informează Reuters.
Ca răspuns, companiile occidentale pot încheia înțelegeri cu furnizorii din țări partenere, pot deschide mine acasă sau pot stimula reciclarea. Prima abordare este cea mai rapidă și este în curs de desfășurare. În 2022, producătorii de automobile au intensificat parteneriatele cu minele și au investit direct în proiecte miniere, arată datele de la Fitch Solutions.
Deschiderea de noi mine, acasă, pare mai sigur, dar durează mai mult. Luați litiu, transmite Reuters. În prezent, Europa nu extrage nici măcar un gram din componenta cheie a bateriei vehiculelor electrice. Și SUA furnizează doar 2% din cererea globală. Dar lucrurile se schimbă, conform aceleiași surse.
Sibanye Stillwater își propune să opereze prima mină de litiu din Europa, în Finlanda, în 2025. Imerys, din Franța, încearcă să extragă 34.000 de tone de hidroxid de litiu, anual, dintr-o mină deschisă în 2028. Dacă toate proiectele europene de exploatare a litiului vor avea loc, acestea ar putea furniza aproximativ 40% din cererea estimată de 600.000 de tone de carbonat de litiu echivalent pe an, până în 2030, spune un miner european. Statele Unite, care dețin doar 3% din rezervele mondiale de litiu, au adoptat o lege pentru a subvenționa extracția internă a materialelor importante, evidențiază Reuters.
Nicio abordare nu este sigură. Exploatarea minieră pe piețele dezvoltate poate însemna respingere din partea cetățenilor conștienți de mediu. Producătorii de metale critice ar putea să îngreuneze viața cumpărătorilor prin formarea de convenții, spre a elimina concurența sau a o limita.
De aceea, cea mai bună opțiune a națiunilor occidentale este, în cele din urmă, reciclarea metalelor din aparatele uzate. Companii precum Umicore, Redwood Materials și Apple dețin deja tehnologia de reutilizare a bateriilor și a smartphone-urilor. Europa reciclează 17% din producția de baterii de pe glob. Această cotă va crește la 48%, până în 2025, sugerează Fitch Solutions.
Din păcate, reciclarea este costisitoare și încă nu am avut acest sistem dobândit încă din copilărie. Dar, într-o lume care se află în continuă schimbare, acest proces de protejare a mediului și a industriilor poate fi declanșat.