Cercurile sociale s-au redus chiar înainte de pandemie. Iată ce spune știința despre numărul de prietenii apropiate pe care ar trebui să le avem, conform New York Times.

De ani de zile, prietenia în America a fost în declin, o tendință care s-a accelerat în timpul pandemiei. Cu trei decenii în urmă, 3% dintre americani au participat la un sondaj organizat de compania de cercetări Gallup, spunând că nu au prieteni apropiați. În 2021, un sondaj online a indicat 12%. La aproximativ un an de pandemie, 13% dintre femei și 8% dintre bărbați cu vârsta cuprinsă între 30 și 49 de ani au spus că au pierdut legătura cu majoritatea prietenilor lor.

Toate acestea au implicații asupra sănătății. Prietenia poate fi un factor important de bunăstare, în timp ce singurătatea și izolarea socială – condiții distincte, dar înrudite – pot fi asociate cu un risc crescut de afecțiuni precum depresia și anxietatea sau bolile de inimă și accidentul vascular cerebral. O meta-analiză din 2010, des citată, condusă de Julianne Holt-Lunstad, profesor de psihologie și neuroștiință la Universitatea Brigham Young din Utah, a concluzionat că singurătatea este la fel de dăunătoare sănătății fizice precum fumatul a 15 țigări pe zi, prezintă NYT.

„Este o întrebare firească”, a spus dr. Holt-Lunstad despre numărul „ideal” de prieteni. „La fel cum avem linii directoare și recomandări pentru cantitatea de somn pe care o dormim și cât de activi fizic suntem, acest lucru este relevant pentru sănătate”.

În timp ce ea și alți cercetători de prietenie admit că nu există multe studii care să abordeze în mod specific întrebarea câți prieteni ar trebui să vizeze oamenii, cele care s-au făcut oferă o gamă largă de sugestii. Acestea ajung undeva între trei și șase prieteni apropiați care pot fi un punct ideal.

Ce spune cercetarea?

Dacă scopul tău este pur și simplu să atenuezi impactul dăunător pe care îl poate avea singurătatea asupra sănătății tale, ceea ce contează cel mai mult este să ai cel puțin o persoană importantă în viața ta – fie că este un partener, un părinte, un prieten sau altcineva, a spus Jeffrey Hall, un profesor de studii de comunicare la Universitatea din Kansas, citat de NYT.

„Mergând de la zero la unu este locul în care obținem cel mai bun rezultat pentru efortul pe care l-am investit în această cauză, să spunem așa”, a transmis dr. Hall. „Dar dacă vrei să ai cea mai semnificativă viață, una în care te simți legat și conectat cu ceilalți, mai mulți prieteni sunt mai buni”.

Cea mai cunoscută teorie despre câți prieteni pot avea oamenii, vine de la psihologul și antropologul britanic Robin Dunbar. Ceea ce a ajuns să fie cunoscut sub numele de numărul lui Dunbar, susține că oamenii sunt capabili doar cognitiv să mențină aproximativ 150 de conexiuni simultan (cercetări ulterioare au ridicat numărul). Aici este inclus un cerc interior de aproximativ cinci prieteni apropiați, urmat de cercuri concentrice mai mari cu tipuri de prieteni ocazionali, arată aceeași sursă.

Alte estimări apar într-un stagiu similar. Un studiu din 2016 a sugerat că persoanele care au șase sau mai mulți prieteni și-au îmbunătățit sănătatea de-a lungul vieții, în timp ce un studiu din 2020 al Suzanne Degges-White, profesor și președinte al departamentului de Consiliere și Învățământ Superior de la Universitatea Northern Illinois, a constatat că femeile de vârstă mijlocie, cu trei sau mai mulți prieteni, au avut tendința de a avea niveluri mai ridicate de satisfacție generală în viață.

Estimările par să urmărească simțul oamenilor despre câți prieteni ar trebui să caute. Dr. Degges-White a efectuat recent un sondaj pe 297 de adulți, care nu a fost publicat sau supus evaluării de către colegi, dar a constatat că 55% dintre participanți credeau că doi până la trei prieteni apropiați sunt ideali, în timp ce 31% credeau că patru până la șase este scopul.

Dar toate acestea pot fi dificil de studiat deoarece prietenia și intimitatea sunt subiective și nu există o scară utilizată de către cercetători pentru o masă de oameni spre a defini aceste concepte în cadrul studiilor. Apropierea poate fi deosebit de fragilă. Dr. Degges-White a spus că într-o anumită măsură este vorba despre faptul că: „În inima ta, știi diferența”.

De asemenea, nu este clar modul în care rețelele sociale influențează toate acestea deoarece cercetările sugerează că dimensiunea rețelei online a unei persoane ar putea să nu aibă un impact semnificativ asupra bunăstării lor. În timp ce multe prietenii au dispărut în timpul pandemiei, mulți oameni au găsit conexiune online, conform New York Times.

Cum poți să-ți dai seama dacă ai nevoie de mai mulți prieteni?

În timp ce cercetarea prieteniei oferă câteva repere, poate fi mai util pentru majoritatea dintre noi să facem pur și simplu puțină căutare sufletească. Marisa Franco, psiholog și autoare a cărții viitoare „Platonic: Cum știința atașamentului te poate ajuta să-ți faci – și să păstrezi – prieteni”, recomandă să începi cu o întrebare destul de evidentă, dar puternică: „Mă simt singur?”.

„Singurătatea este un fel de semnal sau sistem de alarmă”, a relatat dr. Franco. Toată lumea se simte singură din când în când, dar este o întrebare mai profundă dacă te simți în mod regulat exclus sau izolat. Un sondaj recent a sugerat că aproximativ 1/3 americani a experimentat „singurătate gravă” în timpul pandemiei.

În plus, mai ajută să te întrebi dacă există părți ale identității tale care se simt restricționate, a sugerat dr. Franco.

„Oameni diferiți scot la iveală părți diferite din noi. Deci, atunci când ai un grup de prieteni mai mare, poți experimenta această latură a ta care iubește golful, și această latură a ta care iubește mașinile și această latură a ta care iubește florile”, a spus ea. „Dacă simți că identitatea ta s-a micșorat sau nu te simți ca tine, asta ar putea indica faptul că ai nevoie de diferite tipuri de prieteni”.

Desigur, să-ți faci prieteni la vârsta adultă nu este întotdeauna ușor. Cercetările arată că oamenii se luptă cu ea pentru că le este greu să aibă încredere în oameni noi și pentru că pur și simplu au nevoie de timp. Din aceste motive, este adesea mai ușor să începi prin a reaprinde vechile relații care s-au epuizat, a transmis dr. Franco. Ia inițiativă și nu presupune că prieteniile se întâmplă doar organic, a spus aceasta. Dar fii judicios. Petrecerea timpului cu prietenii ambivalenți – pentru că nu sunt de încredere, sunt critici, competitivi sau oricare dintre multele motive negative – poate fi dăunător pentru sănătatea ta.

Contează și timpul pe care îl petreci cu prietenii tăi. Cercetarea făcută de Dr. Hall sugerează că, în medie, prieteniile foarte apropiate tind să dureze aproximativ 200 de ore pentru a se dezvolta. Cantitatea și calitatea merg mână în mână.

Dr. Hall a completat că a găsi trei până la șase prieteni „nu este un număr magic” pentru toată lumea. „Personalitatea și caracteristicile vieții tale vor face diferența”.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*