Pentru orice localitate de pe glob, producțiile cinematografice sunt o adevărată mană cerească. Nu doar că pun locuri minunate sau localități pe harta turismului international, dar, la fel de important, aduc venituri directe pe plan local. În primul rând, fiecare film presupune ca sute de persoane să manânce, să petreacă și să se cazeze vreme de luni de zile într-o localitate, ceea ce aduce venituri mari comunității locale acolo unde se filmează.

Închirierea locațiilor, de asemenea, aduce sume uriașe primăriilor sau proprietarilor privați.

Ultimul caz este Bușteniul, unde serialul Wednesday, de pe Netflix, filmat la castelul Cantacuzino vreme de 6 luni în 2021, a adus milioane de euro ca venituri în plan local, dar și firmelor de producție din București care au lucrat pentru firma americană.

Wednesday (Miercuri, în traducere, după numele personajului principal interpretat de actrita americana Jenna Ortega, în vârstă de 21 de ani) este in topul audientei serialelor Netflix, cu circa 252 de milioane de persoane care au urmărit producția.

Din păcate, însă, pentru a doua serie, producătorii au ales Irlanda, invocând “probleme logistice”, ceea ce ar putea însemna că au fost atrași de către irlandezi cu o schemă de sprijin guvernamental, așa cum are și Ungaria, de exemplu, de mulți ani de zile, prin care se decontează anumite cheltuieli.

Și România avea o astfel de schemă, dar ea nu a fost pusă niciodată în practică.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, s-a dus la Washington pentru a discuta direct cu organizația care reunește cele mai mari studiouri americane, cu mesajul clar că îi cheamă pe marii producători să investească în producția de filme, având în vedere potențialul natural și uman al României de a realiza producții importante.

Între filmele americane realizate în România, se numără Ghost Rider, Hatfields & McCoys – (unul din cele mai de succes filme facute vreodata in Romania – a castigat 10 premii Emmy),  The Nun, Dead in Tombstone, Wolf Man Scorpion, Harley & the Davidsons, Comrade Detective, Cold Mountain, Joyeux Noel, Zero Theorem.

Au filmat in România regizori celebri ca Franco Zeffirelli (Callas Forever), Costa Gavras (Amen), Francis Ford Coppola (Youth without Youth), Paul Schrader (Adam Resurrected).

După întîlnirea avută cu Charles Rivkin, președintele Motion Pictures, Raluca Turcan a declarat că Guvernului României va reporni schema de sprijin pentru producția de opere audiovizuale în Romania și că Ministerul Culturii, prin Oficiul de Film și Investiții Culturale, va deconta primele plăți, pentru proiecte care așteaptă, de peste trei ani, ca statul român să-şi onoreze obligațiile.

La începutul anului următor, a mai spus ministrul Culturii, se va deschide un “nou apel de proiecte, într-o formă revizuită, care să crească competitivitatea Romaniei pe piața europeană a locațiilor de filmare”

Fondată în 1922, Motion Pictures Association (MPA) reuneşte cele mai mari studiouri de film: Walt Disney Studios Motion Pictures, Netflix Studios, LLC, Paramount Pictures Corporation, Sony Pictures Entertainment Inc., Universal City Studios LLC, și Warner Bros. Entertainment Inc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*