Miniștrii Apărării ai Estoniei, Letoniei și Lituaniei au anunțat vineri, în cadrul unei declarații comune de presă, că vor aproviziona Ucraina cu armament și rachete antiaeriene, care să sprijine țara în cazul unui posibil atac al Rusiei.

“Astăzi avem toate aprobările necesare de la SUA pentru a trimite armele. Prin asta arătăm că susținem Ucraina nu doar cu cuvinte, ci și cu fapte. Aliații sunt uniți, dar este întotdeauna nevoie de cei care dau dovadă de inițiativă“, a spus Ministrul Apărării al Estoniei, Kalle Laanet.

Estonia va trimite rachete antiblindate Javelin, în timp ce Letonia și Lituania vor livra rachete antiaeriene Stinger, în “viitorul apropiat”. “Sperăm sincer că Ucraina nu va avea nevoie de acest echipament și facem apel la Federația Rusă să renunțe la comportamentul său agresiv și iresponsabil”, au comunicat cele trei state.

Decizia vine în urma discuțiilor dintre miniștrii de externe ai SUA și Rusiei, care nu au ajuns la un acord în ceea ce privește detensionarea situației de la granițele Ucrainei. Moscova, care a negat că încearcă să invadeze Ucraina, așa cum a făcut-o în 2014, a cerut garanții că NATO nu va permite fostelor state sovietice să intre în alianța militară occidentală, solicitare pe care NATO a refuzat-o categoric până acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*