Autoritățile confirmă că zeci de protestatari au fost uciși de forțele de ordine, în timpul nopții de miercuri spre joi, conform Euronews. ”Zeci de protestatari au fost uciși de poliție miercuri seară, după ce au luat cu asalt clădiri administrative din Kazahstan”, a anunțat poliția într-un comunicat. ”Aseară, forțele extremiste au încercat să ia cu asalt clădirile administrative, departamentul de poliție al orașului Alma-Ata, precum și departamentele locale și secțiile de poliție. Zeci de atacatori au fost eliminați, iar identitățile acestora sunt în curs de verificare”, a adăugat purtătorul de cuvânt al poliției.
Joi dimineața, mai multe vehicule blindate de transport de trupe și zeci de soldați care se deplasau pe jos au intrat în piața principală din Alma-Ata, unde sute de persoane protestau, la o zi după ce o alianță militară a statelor post-sovietice, condusă de Rusia, s-a oferit să trimită forțe de menținere a păcii pentru a înăbuși protestele.
O alianță militară a statelor post-sovietice, condusă de Rusia, va trimite forțe de menținere a păcii în Kazahstan, după ce președintele de acolo ar fi cerut ajutor pentru a înăbuși amplele proteste împotriva guvernului. Anunțul a fost făcut de premierul armean, a cărui țară deține în prezent președinția Organizației Tratatului de Securitate Colectivă. Formată de mai multe state ex-sovietice, dar controlată de Rusia, această alianță consideră că în prezent Kazahstan este ținta unui atac extern, după ce, miercuri, protestatarii kazahi, scoși în stradă de dublarea bruscă a prețurilor la carburanți, au incendiat mai multe clădiri guvernamentale, au luat cu asalt aeroportul din Alma-Ata și chiar sediul unei televiziuni.
Președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a spus că aeroportul din Alma-Ata, cel mai mare oraș al țării, a fost ocupat miercuri seară de ceea ce el a descris ca fiind “forțe teroriste“. Șeful statului a adăugat că cinci zboruri au fost deturnate, inclusiv zboruri ale unor companii din străinătate.
Potrivit DW, în orașul Aktau (lângă Marea Caspică) polițiștii s-au alăturat protestatarilor. Reuters, care citează agenția Sputnik din Kazahstan, scrie că în toată țara au murit opt membri ai serviciilor de securitate și peste 300 au fost răniți.
Totodată, președintele Tokayev a anunțat că l-a demis pe Nursultan Nazarbayev (fostul președinte) din funcția de șef al Consiliului de Securitate și și-a asumat el funcția. De altfel, protestele începute la 1 ianuarie după dublarea prețului pentru GPL, s-au transformat ușor și în acțiuni împotriva lui Nazarbayev, care a condus țara de la declararea independenței și până în 2019.
După ce agitațiile populare au degenerat în toată țara, șeful statului a avertizat că se impune un răspuns dur: “Prin calitatea mea, sunt obligat să asigur pacea și siguranța cetățenilor și să mă îngrijorez pentru integritatea țării”. Rusia, UE și Statele Unite au făcut apel la la calm.
Potrivit presei internaționale, internetul a fost tăiat în toată țara pentru a împiedica protestatarii să comunice. Violențele între forțele de securitate și demonstranți au continuat chiar și după demisia guvernului, în această dimineață. O reședință a președintelui a fost incendiată. În Alma-Ata, sediul primăriei a fost atacat, iar forțele de ordine au răspuns cu gaze lacrimogene.