Deputatul PNL Sibiu, Raluca Turcan, propune două proiecte de lege pentru introducerea de noi tipuri de contracte de muncă, pentru a sprijini companiile și a proteja locurile de muncă în sectorul privat. 

“Pentru a proteja locurile de muncă, e nevoie de măsuri moderne, în acord cu evoluțiile economice. Am prezentat ieri colegilor din Camera Deputaților, două proiecte de lege pentru protejarea locurilor de muncă în sectorul privat: 

1. Flexibilizarea programului de muncă prin măsuri de tipul kurzarbeit și somaj tehnic decise și la nivel local;

2. Contracte de muncă atipice, la cerere sau cu mai mulți angajatori.

1. Măsurile de tipul KURZARBEIT și ȘOMAJ TEHNIC vor putea fi aplicate în situații de criză, prin Hotărâre de Guvern sau prin decizii ale Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență. Astfel, în caz de criză la nivel local, autoritățile publice locale vor putea decide declanșarea acestor mecanisme pentru a ajuta angajații să își mențină locul de muncă, iar angajatorii să nu intre în faliment sau să facă concedieri și să-și piardă astfel forța de muncă bine calificată. Prin aceste noi mecanisme, angajatorul va putea diminua programul angajatului, îl va plăti în conformitate cu noul timp de lucru, iar diferența față de salariul inițial va fi suportată de către stat.

2. CONTRACTE DE MUNCĂ LA CERERE ȘI CONTRACTELE CU MAI MULȚI ANGAJATORI – un angajat va putea munci pentru mai multe firme, în funcție de necesitățile angajatorilor. Angajații nu vor fi nevoiți să aibă mai multe contracte cu timp parțial de muncă cu mai mulți angajatori în paralel, ci un singur contract cu toți și se va prezenta la locul de muncă unde va fi nevoie de serviciile sale. În plus, vor putea avea venituri mai mari, în funcție de numărul de ore muncite suplimentar. 

Am încredere că aceste măsuri vor ajuta piața muncii, vor crește veniturile românilor, și vor reprezenta un sprijin real pentru companiile din România. 

Faptele vor face întotdeauna diferența!”, anuntă Raluca Turcan. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*