Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a venit luni la Muzeul Peleș pentru a afla de la fața locului de ce întârzie măsurile de renovare a acestui obiectiv cultural de prim rang al României. Potrivit ministrului, circa 1,7 milioane de euro vor fi alocați lucrărilor de renovare vizitat pana acum de peste 8,5 milioane de persoane. Peleșul este o carte de vizită nu doar pentru domeniul cultural sau pentru Valea Prahovei, ci pentru România, ca țară.

Declarația completă a ministrului Raluca Turcan:

„Muzeul Peleș, obiectiv deosebit de patrimoniu, este supus degradării accentuate. Astăzi am fost să mă asigur că procedura de “intervenții de urgență” pentru acoperișurile Castelelor Peleș și Pelișor va începe în cel mai scurt timp, având în vedere necesitatea punerii în siguranță dar și a protejării elementelor decorative și a componentelor artistice. Bugetul estimat pentru acest contract este de aproximativ 1,7 milioane de Euro, chiar astăzi fiind demarată procedura de atribuire.

Nu mai puțin important este confortul turiștilor, iar Ministerul Culturii va realiza demersurile necesare pentru restaurări ale acestui complex care atrage un număr tot mai mare de vizitatori în fiecare an. Prin Institutul Național al Patrimoniului, Ministerul Culturii a finanțat elaborarea documentației tehnico-economice, faza DALI, pentru consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a Teraselor Castelului Peleș, urmând ca soluția optimă să fie aprobată de Comisia Națională a Monumentelor Istorice, valoarea estimată a intervenției fiind cea corespunzătoare soluției avizate.

De la înființarea sa ca muzeu, peste 8,5 milioane de vizitatori au trecut pragul Castelului Peleș. Dincolo de valoarea de patrimoniu a edificiilor integrate Muzeului Național Peleș, colecțiile ce pot fi admirate de vizitatori includ peste 60.000 de lucrări de artă plastică, arte decorative, arme și armuri, documente istorice și numeroase fotografii, multe dintre acestea fiind clasate în categoria Tezaur a patrimoniului cultural național.

Am asigurat conducerea muzeului că voi urmări îndeaproape derularea acestor proiecte, astfel încât intervențiile necesare să poată fi realizate cât mai curând posibil.

Le mulțumesc domnului director al Muzeului Național Peleș, Narcis Ion, pentru implicarea domniei sale și domnului primar al orașului Sinaia, Vlad Oprea, pentru susținerea de care au dat dovadă în protejarea și punerea în valoare a patrimoniul acestui ansamblu cu o încărcătură simbolică inestimabilă pentru România.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*