„Noi trebuie să privim tensiunile de la granița Ucrainei cu Federația Rusă că pe o amenințare la adresa securității din zonă. Vom fi parte a soluției NATO, ca răspuns la o posibilă agresiune a Rusiei. Nu se poate accepta o centură de securitate care să lase fără un sistem de apărare țările din Europa Centrală și de Est. Sistemul de apărare al României, ca parte a sistemului NATO, este pregătit pentru a răspunde amenințărilor.”, a declarat ministrul Apărării, Vasile Dîncu, la TVR.

Întrebat de ce crede că președintele Rusiei, Vladimir Putin, a evocat România în ultimele declarații, oficialul a explicat că este mai degrabă o încercare propagandistică.

„Nu cred că a fost invocată România așa, doar ca un fel de țintă strategică. Era vorba de România și Polonia pentru că aveau două componente pe teritoriul lor care sunt în sistemul defensiv al NATO. Este vorba, mai degrabă, de încercarea propagandistică de a arăta că există o amenințare, chiar dacă și strategii militari ruși cred că își dau seama, știu bine că acuma există o transparență în ceea ce privește dotările armatelor, că bazele de la Deveselu și toate aceste prezențe aliate sunt totalmente defensive”, a explicat ministrul Apărării.

„Suntem într-o situație (…) de reîmpărțire a sferelor de influență”, spune Vasile Dîncu.

Pe 11 decembrie, președintele SUA, Joe Biden, declara: „I-am spus președintelui Putin pentru ultima oară că, dacă va acționa împotriva Ucrainei, consecințele pentru economia Rusiei vor fi realmente devastatoare.”

Vladimir Putin, președintele Rusiei, declarație din 23 decembrie: „Ei trebuie să ne dea garanții. Imediat. Acum!”.

Cea mai recentă discuție telefonică dintre cei doi lideri s-a transformat într-un nou schimb de avertismente. Joe Biden a ameninţat cu un răspuns ferm la orice invazie rusă a Ucrainei, iar Vladimir Putin a afirmat că noi sancţiuni împotriva Moscovei ar fi „o eroare colosală”.

Biden și Putin au menționat calea diplomatică de rezolvare a tensiunilor. Dar orice progres diplomatic, a avertizat Casa Albă, va însemna în primul rând „o dezescaladare” în Ucraina.

Putin a solicitat ”răspunsuri” la cererile sale de ”garanţii” de securitate, adică negocierea a două tratate de redefinire a echilibrului şi arhitecturii de securitate a Europei, care vor fi discutate în curând, în cadrul convorbirilor ruso-americane prevăzute să aibă loc pe 10 ianuarie, la Geneva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*