Ca parte a programului LIFE1 finanțat de Uniunea Europeană pentru mediu și acțiuni climatice, Naval Group a construit și conduce proiectul SEADETECT care vizează dezvoltarea unui sistem automat de detectare a mamiferelor marine pentru a preveni coliziunile dintre nave și cetacee.

Acest proiect de patru ani reunește zece parteneri din trei țări europene: Belgia, Franța și Italia. Angajamentul Naval Group față de acest proiect face parte din dorința sa de a consolida dinamica protecției mediului în cadrul activităților sale.

Abordarea consecințelor traficului maritim: o nevoie urgentă de biodiversitate

Astăzi, economia globală se bazează în principal pe traficul maritim, care reprezintă 80% din volumul comerțului mondial și 70% ca valoare. Acest trafic intens implică un număr tot mai mare de nave care se deplasează prin mările și oceanele lumii, ceea ce crește riscul de coliziune cu cetaceele.

Dintre cele 80 de specii de cetacee din lume, un sfert sunt considerate „amenințate”, în timp ce 10% sunt clasificate ca „pe cale de dispariție”. Implementarea soluțiilor pentru a le proteja de traficul maritim comercial în continuă creștere devine o problemă urgentă pentru biodiversitate.

În fața acestei situații, Naval Group și partenerii săi europeni lucrează împreună pentru a dezvolta o nouă soluție care să permită navelor echipate cu o cutie SEADETECT să reducă coliziunile cu cetaceele cu 80%.

SEADETECT – Noua soluție automatizată pentru prevenirea coliziunilor

Coliziunile se datorează adesea unei combinații de 3 factori: capacitatea de detectare, timpul de reacție al echipajului și timpul necesar manevrării navei, care depinde de dimensiunea acesteia, viteza și starea mării.

Scopul SEADETECT este de a oferi o soluție concretă și eficientă pentru a detecta în mod autonom cetaceele dar și obstacolele sau obiectele plutitoare precum containerele pentru a preveni coliziunile cu nave. Datorită unui sistem performant de fuziune și procesare a datelor, această soluție va face posibilă detectarea în timp real a unui obiect lung de 2 metri la suprafață la o distanță de 1 km, zi și noapte, chiar și în condiții maritime complexe (puternice). stări maritime sau condiții meteorologice nefavorabile).

Proiectul este format din din trei sisteme:

  • Un sistem instalat pe nave mari care oferă alerte în timp real pe punte despre detectarea obiectelor plutitoare neidentificate, în special a mamiferelor marine.
  • O rețea de geamanduri pasive de monitorizare acustică care va detecta și triangula poziția cetaceelor în timp real.
  • Un software de detectare partajat alimentat de detecțiile obținute pentru a informa navele echipate cu privire la riscurile de coliziune.

Pentru a atinge acest obiectiv, Naval Group și filiala sa Sirehna, în calitate de coordonatori ai proiectului, folosesc experiența lor în percepția, monitorizarea și fuzionarea datelor, inteligența artificială și războiul asimetric.

Prin urmare, sistemul SEADETECT va oferi o soluție pentru a reduce problema tot mai mare a coliziunilor pe mare, în beneficiul mediului, a siguranței maritime și a protecției cetaceelor.

Proiectul include următorii parteneri:

  • Franța: Sirehna, NexVision, Quiet-Oceans, Greenov, Onera, Diades Marine, Bureau Veritas, La Méridionale, Naval Group
  • Belgia: Imec (Universitatea Gent), Institutul Regal Belgian de Științe Naturale
  • Italia: Tethys

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*