Jurnaliștii de la Citizen News, una dintre cele mai populare publicații online din Hong Kong, cu peste 800 de mii de urmăritori și al treilea portal pro-democrație care se închide, au motivat decizia de încetare a activității site-ului spunând că libertatea presei a scăzut dramatic odată cu perchezițiile poliției de la biroul publicației Stand News de săptămâna trecută, încheiate cu arestarea jurnaliștilor.

“Decizia a fost luată într-un interval foarte scurt de timp. Punctul de declanșare a fost soarta publicației Stand News. Nu am putut exclude posibilitatea că, prin continuarea activității, ne-am expune unor riscuri” a declarat Chris Yeung, redactorul-șef al Citizen News și fost președinte al Asociației Jurnaliștilor din Hong Kong.

Portalul media Citizen News a fost înființat în 2017 de către un număr de reporteri cu experiență din Hong Kong, iar activitatea publicației a fost sprijinită doar prin donații, fără contribuția partidelor politice. Publicația cu 40 de angajați promova concepte precum libertatea, diversitatea și egalitatea.

Acțiunile împotriva jurnaliștilor nu sunt o noutate în Hong Kong, după intrarea sub autoritatea Chinei, în 1997. În iunie 2021, sute de polițiști au percheziționat sediul unui ziar pro-democrație similar, Apple Daily, iar directorii publicației au fost arestați pentru “conspirație cu o țară străină”.

Sediile multor altor publicații internaționale din Hong Kong, precum AFP, Bloomberg, CNN sau Financial Times, încă funcționează, în timp ce The New York Times și The Washington Post și-au mutat corespondențele asiatice în Coreea de Sud.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*