Grecii protestează pentru prețurile mari de pe plaje

În toată Grecia, localnicii își iau lucrurile în mâini, aruncând prosoapele pentru a-și revendica plajele și accesul la natură, fără prețurile mari. Activiștii greci au organizat proteste pe care presa le-a denumit „revolta prosoapelor de plajă”.

Era în preajma apusului soarelui duminică, 3 septembrie, în Paros, o insulă populară de vacanță din regiunea insulelor Ciclade, a Greciei. O mulțime de aproximativ 50 de persoane s-a adunat pe plaja Parikia, aproape de portul principal al insulei. În spatele lor, cerul strălucea într-un portocaliu adânc deasupra mării azurii. Pe de o parte, o moară de vânt emblematică din insulele Ciclade stătea fix la orizont. Pe de altă parte, o zonă de șezlonguri ce aparțineau unui bar de pe plajă se întindea de-a lungul nisipului.

Chiar dacă nu ați vizitat niciodată Grecia, părți din această scenă probabil sunt cunoscute. Cu toate acestea, în această zi, au existat și câteva detalii neobișnuite. Trei dintre participanți țineau în sus o pancartă uriașă care spunea „Reclaim the Beach” (Revendicăm Plaja). Un bărbat cu un difuzor stătea lângă ei. În timp ce publicul urmărea, el a citit cu voce tare părți din constituția Greciei, care prevede că plajele și alte zone naturale aparțin cetățenilor țării.

Protestul a făcut parte dintr-o campanie pe care mass-media a numit-o „revolta prosoapelor de plajă”, prin care localnicii caută acces gratuit la plajele care au fost preluate de barurile de pe plajă și de alte afaceri care oferă șezlonguri și umbrele la prețuri exorbitante. În timp ce mișcarea a început la Paros, acum s-a răspândit în toată Grecia și chiar în Turcia învecinată, militanții cerând spațiu pentru a-și lăsa prosoapele gratuit.

BBC Travel a discutat cu activiști și localnici pentru a afla despre ce sunt protestele, de ce sunt importante și ce înseamnă mișcarea atât pentru turiști, cât și pentru rezidenți.

Cum au început localnicii din Grecia să protesteze?

Protestele au început în Paros, în mai 2023, când un grup de rezidenți, care deja se întâlneau regulat pentru a discuta despre problemele de mediu de pe insulă, au început să vorbească despre locurile în care oamenii pot înota liber și pot face plajă (fără a fi forțați să plătească prețuri mari pentru un șezlong) care deveneau din ce în ce mai rare. Este un simptom al modului în care insula se bucură din ce în ce mai mult de turiști în detrimentul localnicilor.

Întreprinderile de pe plajă care ridică șezlonguri și umbrele trebuie să solicite licențe de la ministrul grec de finanțe pentru a folosi părțile desemnate ale plajei. Verificările sunt menite să fie făcute în mod regulat pentru a se asigura că nu ocupă mai mult spațiu decât permit licențele lor. Cu toate acestea, protestatarii susțin că aceste verificări sunt rareori – spre niciodată – aplicate. Drept urmare, locurile libere pentru prosoape sunt puține acum, informează BBC.

Locuitorii au creat o pagină de Facebook numită „Salvați plajele din Paros” și au început să organizeze proteste, cerând restricții împotriva acestor operatori privați. De asemenea, au folosit imagini cu drone pentru a investiga șezlongurile ilegale, comparând locațiile lor cu zonele desemnate de Guvern. „Acesta a schimbat jocul, pentru că nivelul de ilegalitate putea fi văzut atât de clar”, a spus localnic Nicolas Stephanou. El spune că grupul a găsit locuri în care șezlongurile și umbrelele ocupau de 10 ori spațiul permis.

Unde s-au răspândit protestele?

Mișcarea a câștigat rapid avânt. Demonstrația din 3 septembrie a marcat începutul unei noi campanii la nivel național și a fost prima dată când au avut loc mai multe proteste pentru prosoape de plajă în diferite regiuni ale Greciei, în aceeași zi.

Mișcările au avut loc pe insula vecină Naxos și pe insula sudică Creta. Mai recent, insulele Rodos și Egina, precum și Attica – statul în care se află Atena – s-au alăturat. Locația protestului de la Paros este deosebit de simbolică, fiind plaja principală din satul central al insulei, este cel mai popular loc pentru localnici pentru a face o baie după muncă.

Eleni Andrianopoulou, purtătorul de cuvânt al campaniei Naxos, a declarat că ea și alți localnici s-au simțit frustrați de supradezvoltarea plajelor de câțiva ani, dar nu au fost siguri cum să acționeze. După ce au aflat ce se întâmplă în Paros, au fost imediat inspirați să înceapă propria campanie pe Facebook.

„Cred că aceasta este o adevărată schimbare de paradigmă pentru Grecia”, a spus ea.

Prețurile mari de pe plajele din regiune afectează localnicii

Mulți greci încă suferă din punct de vedere financiar de la criza datoriilor din țară în urmă cu mai bine de un deceniu și nu își pot permite să plătească pentru un șezlong de fiecare dată când vizitează plaja. Soarele și marea sunt o mare parte a culturii grecești – albastrul din steagul grec reprezintă Marea Egee, iar majoritatea grecilor au amintiri puternice din copilărie despre verile petrecute pe plajă.

Cu toate acestea, militanții spun că plajele sunt doar o parte a unei lupte mai mari. Grecia este una dintre cele mai populare destinații de vacanță din Europa, iar vorbitorii de la protest le-au spus mulțimii adunate că supraturismul – și problemele sociale și de mediu care vin odată cu acesta – trebuie abordate.

Ce se află în spatele problemei?

Turismul este cea mai mare industrie a Greciei. În 2021, țara a primit 15 milioane de vizitatori. Cu toate acestea, mulți susțin că boom-ul turismului nu a fost gestionat corespunzător. Decidenții nu au puterea de a controla fluxurile de vizitatori, iar instituții slab pregătite înseamnă pentru întreprinderile de toate tipurile că este ușor să ignore regulile, conform BBC.

În plus, în ultimii ani, guvernele succesive au folosit industria turismului pentru a ajuta economia țării să se redreseze, mai întâi de la criza financiară din 2008 și apoi din cauza pandemiei de Covid-19. Politicienii au promovat puternic țara ca destinație pentru soare și mare și au făcut mai ușor pentru investitorii străini deschiderea de afaceri legate de turism.

„[Există o] lipsă de supraveghere de lungă durată, care a dus la creșterea impunității”, a declarat Efthymia Sarantakou de la Universitatea West Attica. Ea notează că mai multe instituții nu au reușit să pună în aplicare controale și echilibrări, lăsând unele afaceri libere să exprime un comportament de tip „mafiot”: „Există acuzații conform cărora civili au fost intimidați de angajații barului de pe plajă atunci când au încercat să stea pe ceea ce a rămas liber din zonă”.

Primarul orașului Naxos, Dimitris Lainos, spune că multe afaceri de pe insula lui respectă legea. Cu toate acestea, „am văzut că Ministerul de Finanțe nu are personal pentru a efectua verificări adecvate”, a spus el.

Funcționează „revolta prosoapelor de plajă”?

Se pare că protestele au efect. Datorită atenției presei, autoritățile au făcut inspecții pe una dintre cele mai afectate plaje din Paros – o fâșie de nisip dintr-o zonă protejată, care era acoperită cu șezlonguri, deși nu li s-a eliberat licență pentru acestea. Drept urmare, plaja este acum fără șezlonguri.

„Vreau să cred că aceste proteste vor duce la o mai mare participare a cetățenilor în gestionarea destinațiilor turistice”.

Situația rămâne însă neschimbată pe alte plaje. Pe Naxos, au fost noi verificări ca răspuns la proteste, dar mulți proprietari de afaceri au fost prealertați și pur și simplu și-au scos șezlongurile înainte de sosirea inspectorilor.

„Vreau să cred că aceste proteste vor duce la o mai mare participare a cetățenilor în gestionarea destinațiilor turistice și, bineînțeles, în gestionarea spațiilor publice”, a spus Sarantakou. „Acest lucru poate fi realizat doar prin îmbunătățiri ale cadrului instituțional și supraveghere”.

Ce urmează?

Sezonul de vârf de vară s-a încheiat, dar militanții spun că protestele din septembrie au marcat adevăratul început al activității lor. Despre Naxos, Andrianopoulou spune că nu vor doar verificări mai frecvente, ci și mai multă transparență cu privire la modul în care se acordă licențele și cui. Iar Stephanou de la campania Paros spune că grupul său vrea să prezinte o strategie întreagă pentru un model de turism mai sustenabil în Grecia.

„În acest moment, prețurile sunt scăpate de sub control”, a spus el. „Majoritatea oamenilor nu-și permit să meargă la un bar sau un restaurant. Traficul este incredibil”. Dacă nu deții o casă, este greu să găsești una de închiriat care să nu fie Airbnb, ceea ce a dus la lipsa de lucrători cheie, cum ar fi medici, asistente și profesori.

Ce înseamnă mișcarea pentru turiști?

Dacă cererile protestatarilor vor fi îndeplinite, va fi mai mult spațiu pe plajele grecești pentru a vă lăsa gratuit prosopul – lucru pentru care mulți turiști ar putea fi recunoscători. În deceniile anterioare, majoritatea insulelor grecești erau cunoscute ca destinații cu buget redus, iar mulți localnici simt că accesul liber la plaje este în conformitate cu această reputație tradițională.

Stephanou ar dori să se îndepărteze de comercializarea insulelor Ciclade ca destinație de lux. „Există o istorie uimitoare aici, situri arheologice, poteci de mers pe jos, vin bun și produse agricole”, a spus el. „Acest lucru poate atrage un vizitator mai responsabil decât unul care vrea doar să stea pe un șezlong cu un cocktail”, citează BBC.

Călătorii care nu doresc să contribuie la problemele legate de supraturism pot fi inspirați să exploreze partea mai puțin cunoscută a Greciei, cum ar fi oportunitățile de drumeții în peisajul montan care acoperă întreaga țară – o activitate grozavă în afara lunilor de vară de vârf, când vremea este puțin mai rece.

Cu toate acestea, dacă doriți să petreceți ceva timp relaxându-vă pe un șezlong, atunci fiți siguri că acestea nu vor dispărea complet – activiștii vor doar să le vadă limitate la zonele permise de licențele lor. Vizitatorii din Paros pot verifica dacă șezlongurile sunt legale pe site-ul web al campaniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*