Într-un studiu, adulții care au mâncat mai multe alimente procesate au observat o scădere cu 25% mai rapidă a capacității lor de a planifica și executa o sarcină decât persoanele ale căror diete nu conțineau o cantitate atât de mare de alimente procesate.

Consumul de alimente foarte procesate, cum ar fi tăițeii instant, băuturile dulci sau mâncărurile semipreparate, poate fi asociat cu o rată mai rapidă a declinului cognitiv, potrivit NBC News.

Asta arată o nouă cercetare prezentată recent la Conferința Internațională a Asociației Alzheimer din San Diego. Studiul a examinat dietele și cogniția a peste 10.000 de adulți de vârstă mijlocie și în vârstă din Brazilia.

Descoperirile, care nu au fost încă evaluate de toți cercetătorii, au arătat că participanții care au obținut minim 20% din aportul caloric zilnic din alimentele procesate, articole cu puține ingrediente întregi care conțin adesea arome, coloranți sau alți aditivi, au înregistrat o scădere mai rapidă a performanței cognitive pe o perioadă de șase până la 10 ani decât persoanele ce aveau o dietă echilibrată și sănătoasă.

Categoria de alimente în cauză include produse precum pâine albă, biscuiți, prăjituri, gustări prăjite, cremă de brânză, înghețată, bomboane, sifon, hot dog și alte cărnuri procesate. Aceste alimente ultraprocesate reprezintă aproximativ 58% din totalul caloric ce este consumat în SUA, conform unui studiu din 2016. Autorii noului studiu au estimat că, în Brazilia, această pondere este aproape de 25% sau 30%.

„Trecând peste cantitatea de calorii pe care le ingerezi și indiferent de cât de multe alimente sănătoase încerci să consumi, mâncarea ultraprocesată nu sunt benefică pentru memoria ta”, a spus Claudia Suemoto, autoarea studiului și profesor asistent de geriatrie în cadrul Facultății de Medicină a Universității din Sao Paulo.

Suemoto și echipa ei au descoperit că adulții din studiu care au consumat cele mai multe alimente procesate au experimentat o scădere cu 25% mai rapidă a capacității lor de a planifica și executa o acțiune, cunoscută și sub numele de „funcție executivă”.

În mod similar, un studiu publicat săptămâna trecută a constatat că pentru fiecare creștere cu 10% a aportului zilnic de alimente ultraprocesate, oamenii din Marea Britanie aveau un risc mai mare cu 25% de a dezvolta demență.

„Datele sunt incredibil de clare: alimentele care nu fac parte din dieta mediteraneană (alimente bogate în grăsimi și zahăr) ,dar și alimentele procesate, contribuie fără echivoc la dezvoltarea declinului cognitiv și, în cele din urmă, la apariția demenței”, a spus Andrew Budson, profesor de neurologie la Universitatea din Boston, care nu a fost implicat în cercetare.

Numeroasele riscuri pentru sănătate asociate cu alimentele procesate

Suemoto a subliniat că studiul ei nu a încercat să examineze motivele care stau la baza declinului cognitiv și nu concluzionează că alimentele procesate consumate în exces sunt în mod categoric o cauză directă. Mai degrabă, cercetătoarea a descoperit o corelație între cele două.

„O creștere a disponibilității și a consumului alimente de tip fast-food, procesate și ultraprocesate se datorează unui număr de factori socioeconomici, inclusiv accesul scăzut la alimente sănătoase, timp mai mic pentru prepararea alimentelor, dar și imposibilitatea de a-și permite opțiunile alimentare sănătoase din punct de vedere financiar”,  a menționat Percy Griffin, director științific al Asociației Alzheimer.

Un statut socioeconomic mai scăzut poate însemna adesea un acces mai redus la opțiuni potrivite ce aduc bunăstarea organismului uman, mai puțin timp pentru exerciții fizice și mai multă expunere la poluarea mediului, toate acestea influențând sănătatea fizică și funcțiile cognitive.

Totuși, multe alte cercetări au evidențiat consecințele pe care alimentele procesate le au asupra sănătății, menționând inclusiv un risc crescut de cancer, diabet și boli de inimă.

„Este îngrijorător, dar nu surprinzător să vedem date noi care sugerează că aceste alimente pot accelera semnificativ declinul cognitiv”, a spus Griffin.

Budson, care a fost coautor al cărții „Șapte pași pentru a-ți gestiona memoria”, a spus că același mecanism care crește riscul de boală se află într-o legătură direct proporțională cu șansa apariție a demenței.

„Când alimentele sunt foarte procesate, nutrienții sunt livrați în sângele nostru imediat în loc să fie descompuși încet și eliberați treptat pe măsură ce stomacul și intestinele noastre le digeră”, a spus el.

De exemplu, a adăugat Budson, o cantitate mare de grăsime care curge prin fluxul sanguin poate înfunda arterele, ceea ce poate crește, la rândul său, riscul de accidente vasculare cerebrale, afectând funcția cognitivă a unei persoane.

„Există multe studii care arată că cea mai mare problemă care poate apărea din cauza consumului de alimente procesate este, în esență, de natură cognitivă, fie că ne referim la accidente vasculare cerebrale minore sau majore”, a spus el.

Când faceți cumpărături, verificați lista de ingrediente

Alimentele procesate necesită puțină pregătire și sunt ușor de consumat în exces, deoarece nu au tendința de a te sătura ca alimentele sănătoase precum fructele, legumele, fasolea, cartofii, ouăle, fructele de mare sau carnea.

„Știu că uneori este mai ușor să deschizi un pachet și să-l arunci în cuptorul cu microunde, dar, pe termen lung, acest obicei te va costa câțiva ani de viață”, a spus Suemoto.

Dacă obișnuiți să cumpărați alimente ambalate, Suemoto a recomandat să verificați ingredientele; o listă mai lungă semnalează, de obicei, prezența mai multor aditivi nocivi”, a spus ea.

Acest lucru se poate aplica și în cazul alimentelor ce par a fi sănătoase

„Un burger vegetal congelat este foarte procesat. Mai bine ai încerca să îți pregătești o mâncare din legumele proaspete ce intră în compoziția acelui burger”, a spus Budson.

El a adăugat că niciodată nu este prea târziu să începi o dietă sănătoasă. Totuși, „cu cât mai repede, cu atât mai bine”, a spus Suemoto.

„Îmi este din ce în ce mai clar faptul că, pentru a te bucura de  o bătrânețe liniștită și fără probleme majore de sănătate, trebuie să începi să investești într-un stil de viață sănătos începând cu vârsta de 35,40,45 sau chiar 50 de ani”, a spus ea. „Nu așteptați până la 60 de ani pentru a lua măsuri în acest sens. Începeți încă de acum să vă gândiți la sănătatea inimii și creierului vostru!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*