CNN pune în ordine cronologică evenimentele din Kazahstan, despre care arată că este cel mai important aliat al lui Vladimir Putin din Asia Centrală.

Inițial, doar câteva zeci de oameni au ieșit în stradă în orășelul Zhanaozen, care are aproximativ 100 de mii de locuitori. Protestatarii au fost rapid copleșiți de forțele de ordine, dar în trei zile protestele au izbucnit cu furie la Alma-Ata și în multe alte orașe, pe fondul șomajului în creștere, a scumpirilor și a corupției generalizate din administrație.

Președinte Tokayev pare a fi fost luat prin surprindere de evenimente. Pe 2 ianuarie, el scria pe Twitter că “cetăţenii au dreptul de a formula revendicări către autorităţile locale şi centrale, dar acest lucru trebuie făcut în conformitate cu legea”. Mai târziu, el a spus că “demonstranții trebuie să fie responsabili și pregătiți pentru dialog” și a promis că o comisie va “găsi o soluție reciproc acceptabilă la problema care a apărut în interesul stabilității”.

Dar populația din Kazahstan este obișnuită cu promisiunile, repetate și neîmplinite, iar țara era de mult timp o oală sub presiune. Șomajul mare, inclusiv în zonele industriale din vestul țării și salariile relativ mici au fost alimentate rapid de recesiunea indusă de pandemie și de o inegalitate socială ce frizează grotescul.

Katie Putz de la revista The Diplomat a scris pe Twitter că autoritățile ar fi trebuit să știe că se va ajunge la o revoluție violentă, după protestele din 2016 și 2019, care nu au fost urmate de reforme concrete.

Zachary Witlin de la Eurasia Group spune că “după ce a făcut concesii privind scăderea prețurilor la combustibili, principala revendicare inițială, guvernul își reafirmă controlul prin forță. Protestele nu mai sunt în principal de natură economică, ci au acum o dimensiune politică evidentă”.

Președintele Tokayev a cerut ajutor Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), iar Rusia a trimis rapid trupe în Kazahstan. Pentru președintele rus Vladimir Putin, evenimentele care se desfășoară peste granița sa din sud sunt îngrijorătoare. Rusia menține relații strânse cu Kazahstanul și depinde de Cosmodromul Baikonur ca bază de lansare pentru toate misiunile spațiale cu echipaj rusesc. Națiunea din Asia Centrală are și o minoritate etnică rusă semnificativă – aproximativ 20% din populația Kazahstanului.

Kremlinul este prins într-un joc periculos și la limită în Ucraina, iar evenimentele din Kazahstan sunt o distragere nedorită. Pentru investitorii internaționali, evenimentele din ultimele zile au subminat reputația de țară sigură pentru afaceri. Eliminarea accesului la internet și punerea trupelor pe străzi va tulbura tipul de corporații din sectoarele energetice și minerale de care Kazahstanul are mare nevoie.

Analiza integrală pe CNN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*