Înaintea discuțiilor care încep luni la Geneva între țările membre NATO și Rusia, considerate ultima încercare de a evita un război între Rusia și Ucraina, CNN găzduiește opiniile mai multor experți în politica rusă, care arată că Vestul nu mai trebuie să repete greșeala din 2014, când, după agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei nu a folosit toate instrumentele de care dispunea pentru a descuraja comportamentul lui Vladimir Putin.

În timp ce mai mulți oficiali NATO au declarat pentru CNN că, în opinia lor, faptul că Rusia a acceptat în cele din urmă să se întâlnească este o concesie majoră și un semn că diplomația ar putea duce la o detensionare, ei sunt, de asemenea, precauți, deoarece mimarea interesului pentru discuții poate fi în realitate o modalitate de a justifica pentru opinia publică din Rusia invadarea Ucrainei.

Cererile de a readuce desfășurarea NATO în țările care au aderat după 1997 la statutul anterior, precum și un angajament de a nu primi niciodată Ucraina “sunt în sine ridicole, deci la ce speră rușii de la aceste discuții? Având în vedere inflexibilitatea ambelor părți, ce rost mai are întâlnirea?” se întreabă analiza CNN.

Oficialii care au vorbit cu CNN nu au spus care ar fi exact instrumentele pregătite de țările vestice pentru situația în care Rusia invadează Ucraina, pentru că “semnalizarea lor ar oferi Rusiei posibilitatea de a se pregăti pentru ele și nu și-ar mai atinge scopul, dar, cu toate acestea, este corect să spunem că aceste instrumente ar fi un amestec de sancțiuni economice dure și o încercuire NATO și mai severă în jurul Rusiei.”

“Oricât de riscantă ar fi o atitudine ostilă a Occidentului la aceste discuții, inacțiunea ar putea fi și mai gravă. Capitularea față de cerințele lui Putin ar face situația generală mult mai periculoasă, deoarece ar încuraja Kremlinul să acționeze agresiv”, spune Pasi Eronen, analist la Centrul pentru Cercetarea Conflictelor, care subliniază că aceste negocieri nu sunt importante numai pentru Rusia ci și pentru China sau alte țări care doresc revizuirea frontierelor.

CNN remarcă faptul că oficialii și experții vestici sunt acum mult mai puțini speriați de Rusia decât în ultimii ani. Desigur, dacă locuiești în Rusia sau într-o națiune vecină, atunci Putin ți se poate părea un individ înfricoșător. Cu toate acestea, agresivitatea sa s-ar putea datora cel puțin parțial diminuării puterii sale, din anumite puncte de vedere.

“Putin este un autocrat care a îmbătrânit cu obsesia moștenirii sale și cu cea a eșecului Uniunii Sovietice”, mai spune Eronen. “Rusia a fost devastată de Covid, iar viitorul economiei sale, bazată pe exportul de hidrocarburi pare sumbru”.

Această slăbiciune economică a Rusiei este punctul sensibil pe care Occidentul îl poate forța, dacă rămâne unit. “Țara lui Putin are o economie de dimensiunile celei a orașului New York. Dacă Occidentul ar coordona în mod corespunzător și fără teamă sancțiunile economice împotriva lui și împotriva afacerilor ruse, Putin ar fi pus la colț foarte repede”, spune Bill Browder, om de afaceri și activist britanic.

Potrivit lui Richard Connolly, membru asociat la Royal United Services Institute, “creșterea costurilor pentru firmele rusești, fie prin restricționarea accesului la capital, fie prin restricții privind accesul la tehnologii”, ar putea avea un impact mai mare asupra economiei ruse și asupra cercului apropiaților lui Putin.

Analiza CNN conchide că dacă aliații NATO ajung toți la un consens, ei ar putea trimite cel mai puternic mesaj posibil într-un moment critic, în care Vladimir Putin pare mai degrabă a-și forța norocul. Discuțiile de la Geneva sunt o ocazie pentru Occident să spună într-un cadru diplomatic formal că a rămas fără răbdare. Pentru a face orice noi sancțiuni mai eficiente decât cele anterioare, Occidentul trebuie să fie pregătit însă și pentru unele suferințe. În trecut, sancțiunile au evitat datoria suverană a Rusiei sau comerțul acesteia cu produse energetice. Putin poate fi și mai periculos atunci când este cu spatele la zid, spun observatorii, iar desfășurarea de trupe rusești în Kazahstan a complicat și mai mult situația geopolitică. Lui Putin îi pasă de Ucraina mult mai mult decât multora din Occident și va avea o răbdare nelimitată pentru a obține ceea ce își dorește, dacă simte slăbiciune. Dar Occidentul intră săptămâna viitoare cu atât de multe avantaje strategice față de Rusia, încât pe hârtie ar trebui să fie relativ ușor să forțeze deescaladarea situației militare din estul Europei. Însă, dacă Occidentul vrea să-și folosească cu succes poziția din acest moment critic și să-l reducă pe Putin unde îi este locul, unitatea sa trebuie să fie de nedespărțit. O repetare a greșelilor din 2014 ar putea crea o versiune și mai periculoasă a liderului rus, dacă acesta reușește să privească de sus cea mai puternică alianță de pe Pământ.

Analiza integrală pe CNN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*