Nou-născuții cu afecțiuni grave din România au o șansă în plus la viață datorită unui sistem unificat de telemedicină, dezvoltat de Fundația Vodafone.

  • În ultimii 10 ani, Fundația Vodafone România a investit peste 5 milioane de euro în dotarea și modernizarea a multiple secții de terapie intensivă neonatală.
  • Peste 6.000 de nou-născuți cu afecțiuni medicale grave vor beneficia în fiecare an de investițiile făcute în secțiile de terapie intensivă neonatală
  • În 2023, 17 noi secții de terapie intensivă neonatală de nivel III din România au fost conectate la rețeaua națională de telemedicină datorită unei investiții majore făcute de Fundația Vodafone România.

La fiecare 7 ore, un nou-născut din România moare într-o secție de neonatologie insuficient dotată. România are cea mai mare rată a mortalității infantile din Uniunea Europeana (UE), cu 5,6 decese la 1.000 de nașteri vii, aproape dublu față de rata mortalității infantile în UE, care este de 3,4 decese la 1.000 de nașteri vii. Doar în 14 orașe din țară, acolo unde există secții de nivel III, dotate cu aparatura necesară terapiei intensive, nou-născuții cu probleme majore pot primi îngrijire adecvată.

Bebelușii cu riscuri majore nu pot fi tratați în restul de 169 de secții și compartimente de neonatologie de nivel I și nivel II și trebuie transferați spre secțiile de nivel III. Pentru unii dintre ei, transferul înseamnă o întârziere a intervenției medicale și poate avea consecințe fatale. Totodată, locurile din unitățile cu nivel III de competențe de îngrijire medicală în neonatologie sunt limitate și pot prelua cazurile doar în funcție de disponibilitate.

Mirela Siminel, Medic-Șef secțiia Neonatologie, Maternitatea Filantropia, Craiova: Se nasc din ce în ce mai mulți copii cu nevoi, imaturi. Pentru acești copii, transportul uneori este nociv.

Mirela Siminel, Medic-Șef secțiia Neonatologie, Maternitatea Filantropia, Craiova: Pentru copiii din comunitatea noastră, îngrijirea neonatală este ca un sport extrem.

Angela Galeța, Director Fundația Vodafone: Fiecare copil, indiferent de locul în care se naște în această țară, ar trebui să aibă aceeași șansă la viață.

Fundația Vodafone își propune să integreze toate maternitățile din România într-un sistem unificat de telemedicină. Astfel, medicii pot colabora rapid cu specialiști din alte locuri, pot transmite date medicale securizate, discuta diagnosticul, sau pot cere o doua opinie, identificând astfel cea mai bună soluție pentru pacient – fie că este vorba de transferul la o unitate specializată sau de tratament în secția în care se află. Această inițiativă de telemedicină își propune să accelereze deciziile de îngrijire pentru peste 6.000 de nou-născuți în stare critică în fiecare an.

Fondul Viață pentru Nou-Născuți este proiectul prin care Fundația Vodafone încearcă să rezolve problema mortalității infantile în România prin perspectiva accesului la servicii medicale pentru nou-născuții cu afecțiuni medicale. Fondul urmărește, la nivel național, creșterea capacității secțiilor și compartimentelor de neonatologie și de terapie intensivă neonatală de a stabiliza, diagnostica, trata și transfera pacienții nou-născuți cu diferite afecțiuni medicale. Atenția principală a finanțărilor oferite în cadrul acestei de linii finanțare este acordată proiectelor ce urmăresc dotarea și modernizarea secțiilor și compartimentelor de neonatologie și terapie intensivă neonatală cu echipamente și aparatură medicală, inclusiv soluții de telemedicină, dar și renovări a spațiilor medicale.

Cei care doresc să sprijine campania publică de strângere de fonduri pentru modernizarea a cât mai multor compartimente și secții neonatale este activă:

  • Împreună putem ține România în viață.
  • Trimite „RITM” la 8845 și donează 2€* pentru dotarea secțiilor de neonatologie.
  • Donație online făcută la https://fundatia-vodafone.ro/tine-romania-in-viata/.
  • Redirecționarea a 3,5% din impozitul anual datorat prin completarea online a formularului 230 https://fundatia-vodafone.ro/redirectioneaza/.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*