Un oficial american a declarat pentru CNN, sub protecția anonimatului, că Administrația Biden deține informații în sensul că Rusia va trimite un grup de agenți speciali care să conducă o operațiune sub ”steag fals” în estul Ucrainei. Specializați în gherilă urbană și arme explozive, scopul lor este să producă acte de sabotaj împotriva soldaților ruși de la graniță și astfel să creeze un pretext de invazie. Oficialul a mai spus că invazia ar putea avea loc între jumătatea lunii ianuarie și jumătatea lunii februarie.

Și Ministerul ucrainean al Apărării preciza, azi-dimineață, că serviciile speciale ruse pregătesc provocări chiar împotriva trupelor armate ruse de la graniță, în scopul creării unui context de condamnare a Ucrainei. Departamentul a mai arătat că unitățile militare ale țării agresoare și sateliții lor primesc ordine să se pregătească de astfel de provocări.

Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Națională, a făcut referire la aceste informații în timpul unei conferințe susținută joi: “Serviciile noastre au informații că Rusia lucrează să fabrice un pretext pentru o invazie. Am mai văzut asta în 2014, în Crimeea. Administrația va avea mai multe informații în următoarele ore“.

Potrivit aceluiași oficial citat de CNN, autoritățile ruse derulează o campanie de influențare a opiniei publice din țară, în sensul susținerii invadării Ucrainei: “pe parcursul lunii decembrie, au fost circa 3.500 de postări în limba rusă pe rețelele de socializare, zilnic, postări care să promoveze astfel de narative, cu 200% mai multe față de noiembrie”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*