Mai multe reuniuni importante au fost organizate la Sibiu în marja reuniunii șefilor de stat și de guvern găzduită joi la Primărie de președintele Klaus Iohannis.

Principalul subiect de discuții al reuniunii de la Primăria Sibiului îl reprezintă viitorul Uniunii Europene, cu accent pe direcțiile strategice ale următorilor ani.

Președintele Klaus Iohannis va prezenta în cadrul reuniunii viziunea României, iar un document pe această temă va fi adoptat la următoarea  întâlnire din iunie, pe baza concluziilor de la Sibiu.

Desantul european de la Sibiu nu a însemnat doar venirea liderilor statelor membre și a echipelor acestora, ci și a reprezentanții Comisiei Europene, ai Parlamentului European și ai marilor familii politice europene.

Au venit la Sibiu liderii Partidului Popular European și ai Partidului Socialist European.

Au lipsit liderii PSD. Liviu Dragnea s-a refugiat la Iași, iar prim ministrul Viorica Dăncilă a lansat a atacuri la adresa președintelui Iohannis.

Surse politice au relatat că PSD va accelera seria de atacuri la adresa președintelui Iohannis începând cu ziua de vineri, când purtătorii de mesaj ai partidului vor răspândi că la Sibiu a fost o doar o reuniune de imagine costisitoare, fără sens.

ÎNTÂLNIRE A PPE CU LIDERII PNL. LIVIU DRAGNEA ȘI VIORICA DĂNCILĂ, IGNORAȚI TOTAL DE SOCIALIȘTII EUROPENI

PPE își tine la Sibiu o reuniune foarte importantă, la care participă președintele Klaus Iohannis și alți lideri europeni din PPE, precum cancelarul german Angela Merkel și cel al Austriei, Sebastian Kurz.

Liderii PPE au avut deja o primă întânire cu președintele Iohannis, cu președintele PNL Ludovic Orban, cu președinta filialei județene a PNL, Raluca Turcan și cu biroul politic national al partidului.

Președintele Klaus Iohannis a dat o replică dură atacurilor PSD, criticând ceea ce a numit “guvernarea eșuată” a PSD.

“Au atacat statul de drept, independența justiției, au reușit să arate lumii, Europei, o față urâtă a României. Și este foarte păcat. Este păcat dar nu e niciodată târziu”, a mai declarat acesta.

În mesajele pe care liderii PPE le-au transmis la Sibiu, se afirmă că România este un partener de încredere în Europa și se bucură de susținerea celei mai puternice familii politice europene. PNL este considerat drept singurul partid capabil să mobilizeze acest sprijin masiv în favoarea României, la nivelul instituțiilor UE.

Spre deosebire de relația apropiată dintre liderii europeni și PNL, liderii social democrați europeni nici măcar nu au vrut să stea de vorbă cu conducerea PSD.

Niciun lider al PSD nu a fost invitat la reuniunea social democraților europeni. Liviu Dragnea a plecat la Iași, iar Viorica Dăncilă a lansat atacuri la adresa președintelui Iohannis, cerându-I să obțină primirea imediată în Schengen, decizie amânată tocmai din cauza atacurilor la justiție lansate de PSD și ALDE din 2017 încoace.

JUNCKER ȘI IOHANNIS, DIALOG CU CETĂȚENII

Președintele Klaus Iohannis și președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, au participat miercuri la dezbaterea „Dialogul cetăţenesc”, eveniment organizat de executivul european, cei doi având și un schimb de replici amical, în care au afirmat că nu sunt pe deplin fericiți cu ceea ce se întâmplă în România.

Răspunzând unor întrebări, președintele Iohannis a spus la un moment dat că, personal, nu este pe deplin mulțumit cu tot ceea ce se întâmplă în Uniunea European.

„Președintele a spus că nu e pe deplin mulțumit cu tot ce se întâmplă în UE, nici eu nu sunt pe deplin mulțumit cu tot ce se întâmplă în România”, a afirmat în replică Jean Claude Juncker, fiind aplaudat.

„Să știți că suntem de aceeași părere”, a replicat zâmbind președintele Iohannis, fiind la rândul său aplaudat.

PRESA INTERNAȚIONALĂ, DEVASTATOARE CU LIVIU DRAGNEA

Ziarul britanic The Guardian scrie miercuri într-o analiză dedicată lui Liviu Dragnea că, în timp ce liderii europeni se adună în România pentru summit-ul de la Sibiu, liderul PSD e tot mai agresiv.

The Guardian notează că, de la summitul de la Sibiu, pe lângă Theresa May va mai fi probabil încă un mare absent: Liviu Dragnea, descris drept “un personaj umbros care are toată decizia în țara lui”.

Ziariștii britanici amintesc că Dragnea a fost condamnat pentru fraudă electorală și are interdicție să fie premier, dar puțini se îndoiesc că el e cel care conduce efectiv guvernul. The Guardian scrie despre certurile dintre București și Comisia Europeană pe tema justiției.

Criticii lui Dragnea spun că scopul său este acumularea de putere și bogăție, mai mult decât orice alte valori politice. “Ideologia lui e el însuși”, a declarat Victor Ponta pentru The Guardian.

Ziarul amintește că Dragnea a fost condamnat anul trecut în primă instanță la 3 ani și jumătate de închisoare pentru abuz de putere într-un proces de corupție. Există de asemenea suspiciuni că Dragnea, familia sa și o rețea de oameni de afaceri apropiați s-au îmbogățit utilizând o companie lipsită de transparență numită Tel Drum, care și-a umplut conturile cu fonduri europene, mai scrie sursa citată.

Liviu Dragnea a refuzat să răspundă întrebărilor The Guardian, de altfel cel mai important ziar de stânga din Marea Britanie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*