Un tribunal turc a ordonat sâmbătă arestarea renumitei jurnaliste Sedef Kabas, în aşteptarea unui proces pentru acuzaţia de insultare a preşedintelui Tayyip Erdogan, adusă în conformitate cu o lege în temeiul căreia zeci de mii de persoane au fost urmărite penal, a relatat CNN Turk, citată de Reuters.

Poliţia a reţinut-o pe Kabas şi a dus-o mai întâi la secţia principală de poliţie din Istanbul, înainte de a o transfera la tribunalul principal al oraşului, unde o instanţă a decis ulterior în favoarea arestării ei oficiale, relatat televiziunea. Presupusa insultă a fost sub forma unui proverb pe care Kabas l-a exprimat atât la un post de televiziune al opoziţiei, cât şi pe contul ei de Twitter, atrăgând condamnări din partea oficialilor guvernamentali.

”Onoarea preşedinţiei este onoarea ţării noastre… Condamn insultele vulgare făcute împotriva preşedintelui nostru şi a biroului său”, a scris Fahrettin Altun, şeful Direcţiei de Comunicaţii din Turcia, pe Twitter. Merdan Yanardag, redactor-şef al canalului Tele 1 la care Kabas a făcut comentariul, a criticat aspru arestarea ei. ”Reţinerea ei peste noapte, la ora 2 a.m., din cauza unui proverb este inacceptabilă. Această poziţie este o încercare de a intimida jurnaliştii, mass-media şi societatea”, a scris el pe Twitter.

Jurnalista poate sta la închisoare chiar şi 4 ani

Legea referitoare la insultarea preşedintelui presupune o pedeapsă cu închisoarea de la unu la patru ani. În octombrie anul trecut, cea mai înaltă instanţă europeană pentru drepturile omului a cerut Turciei să schimbe legislaţia, după ce a decis că detenţia unui bărbat în temeiul legii a încălcat libertatea sa de exprimare. Mii de oameni au fost acuzaţi şi condamnaţi pentru infracţiunea de insultare a lui Erdogan, în cei şapte ani de când acesta a trecut de la funcţia de prim-ministru la preşedinte.

În 2020, 31.297 de anchete au fost deschise în legătură cu acuzaţia, 7.790 de dosare au fost întocmite şi 3.325 s-au soldat cu condamnări, potrivit datelor Ministerului Justiţiei. Aceste cifre au fost uşor mai mici comparativ cu ​​anul precedent. Din 2014, anul în care Erdogan a devenit preşedinte, au fost declanşate 160.169 de anchete pentru insultarea preşedintelui, au fost depuse 35.507 dosare şi s-au înregistrat 12.881 de condamnări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*