Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, susține că instituția se identifică, încă de-acum 100 de ani, cu destinul național, ceea ce va continua, iar dezacordurile dintre guvernatori și miniștrii de finanțe nu sunt o situație de dată recentă.

Isărescu a spus, în cadrul simpozionului anual de istorie şi civilizaţie bancară „Cristian Popişteanu”, care, în fiecare an, este dedicat aniversării BNR – instituția a împlinit 138 de ani, în data de 17 aprilie, că: „Acest simpozion este un foarte bun prilej pentru a oferi publicului larg, prin intermediul istoriei, precedente sugestive pentru înțelegerea mecanismelor bancare din zilele noastre, pentru a înțelege /istoria și relațiile Băncii Centrale a României cu alte instituții ale statului. Istoria, dacă este înțeleasă și cunoscută, este un izvor nesecat de învățăminte pentru noi cei de astăzi.”

Așa cum spuneam și cu un alt prilej, o instituție centrală resimte toate dificultățile istoriei naționale. De cele mai multe ori se situează chiar în mijlocul evenimentelor, așa cum s-a întâmplat și cu Banca Națională a României între anii 1916 și 1918. (…) În acei ani, foarte grei, de jertfe și suferințe, de renaștere și miracole, Banca Națională și-a îndeplinit misiunea pentru care fusese creată, identificându-se cu destinul național, ceea ce face și în prezent și va face și în viitor”, a declarat Isărescu, citat de Forbes.ro.

Oficialul băncii centrale a reamintit ceea ce a scris, la câţiva ani după terminarea războiului, făcând referire la anul greu 1918, cunoscutul economist român Victor Slăvescu, care, în timpul aceslor evenimente, a fost voluntar pe front, luptând şi la Mărăşeşti:

„De când există România modernă, nu  am avut de înregistrat un an în care să se fi petrecut evenimente mai hotărâtoare, mai grozave şi mai bogate în consecinţe, trecând prin gama celor mai dureroase suferințe, ce pot fi încercate de un popor, pentru a ajunge la o adevărată apoteoză politică și națională”.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*