Este recomandat să eviți consumul de canabis în adolescență dacă îți dorești rezultate bune la școală, o diplomă și mai multe oportunități de angajare.

Acest aspect este susținut de o cercetare publicată recent în JAMA Pediatrics, care a analizat date din zeci de studii anterioare, implicând aproape 450.000 de participanți, conform unui raport al publicației Corriere della Sera.

Studiu: Cât de bună este marijuana pentru sănătate?

Cercetătorii au analizat asocierea dintre consumul de canabisla o vârstă foarte fragedă și performanțele academice și profesionale în anii următori, luând în considerare rezultatele a 63 de studii anterioare.

Ei au observat o corelație moderată până la puternică între consumul de canabis în adolescență și notele mai mici, absențe mai frecvente și chiar abandonul școlar și nereușita obținerii unei diplome de liceu și neînscrierea la facultate, astfel, riscul de eșec variind de la 7 la 14 procente.

Potrivit unor dovezi ale cercetătorilor, consumul de canabis în copilărie crește, iar probabilitatea ca la maturitate să nu își găsească un loc de muncă este mai mare. De asemenea, riscul de a rămâne șomer este de 9 la sută.

Datele arată că, cu cât o persoană începe să consume mai mult canabis de la o vârstă fragedă, cu atât performanțele școlare sunt mai scăzute.

Consumul de canabis este din ce în ce mai frecvent în rândul tinerilor, dar este, totodată, din ce în ce mai puțin perceput ca un risc pentru sănătate, datorită legalizării în creștere a produselor din canabis în mai multe state europene.

Cum stă România la consumul de canabis

Potrivit datelor publicate în Raportul anual către Parlament privind dependența de droguri pentru 2023, 550.000 de tineri cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani au încercat canabisul cel puțin o dată, iar 70.000 de persoane îl consumă aproape zilnic.

Unul dintre autorii cercetării, Li Wang, de la Universitatea McMaster din Canada, avertizează că adolescența și vârsta adultă tânără sunt perioade critice pentru dezvoltarea creierului.

„Consumul de canabis poate duce la deficiențe cognitive pe termen scurt, cum ar fi deficiențe de memorie sau dificultăți de atenție; pe termen lung, poate duce la alterări ale arhitecturii creierului, favorizând dificultăți în prelucrarea informațiilor și tulburări cognitive, de memorie și de atenție. În ciuda limitațiilor studiului nostru (multe dintre cercetările analizate au fost studii observaționale, adică nu au fost concepute pentru a dovedi o relație cauză-efect), datele arată o corelație între consumul de canabis și rezultatele școlare, academice și profesionale:gândirea unor intervenții pentru a preveni expunerea la canabis la o vârstă foarte fragedă este, prin urmare, o prioritate”, mai precizează specialistul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*