Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că românii nu ar trebui să își facă griji în privința încălzirii la iarnă, deoarece stocurile de gaze la acest moment sunt pe „supraplin”. Totodată, Burduja a precizat că România poate trece iarna doar cu gaz românesc, cu excepții punctuale.

Burduja: „Putem trece iarna doar cu gaz românesc”

Ministrul Energiei a spus că, în prezent, în condițiile unor preconizate creșteri de prețuri la gaze în Europa, România are stocuri mai mult decât suficiente.

„În ceea ce priveşte stocurile de gaze, noi suntem în supraplin, adică am depăşit 100%, suntem la 103,27%, este ca atunci când mergem la PECO şi umplem până la buşon. Avem înmagazinată în acest moment o cantitate de 3,280 de miliarde de normal metri cubi, cu 77 de milioane normal metri cubi mai mult decât anul trecut, când oricum ne-a fost foarte bine. Asta înseamnă că, deşi pe timpul sezonului rece producţia zilnică scade, de exemplu acum sunt undeva la 25 de milioane de metri cubi producţie, cu ceea ce avem înmagazinat şi putem extrage, acoperim cu brio consumul,. La 21-22 octombrie, producţia în sine, fără a extrage gaz din depozite, acoperă consumul, deci ne aşteptăm că, având în vedere cantităţile înmagazinate, să putem trece iarna doar cu gaz românesc”, a declarat Burduja la Digi24.

Sebastian Burduja a punctat că vor fi unele excepții, atunci când anumite companii decid să importe în condițiile în care gazul de import este mai ieftin decât extragerea gazului românesc din depozite.

„România nu importă nicio moleculă de gaz rusesc”

Sebastian Burduja a explicat că România nu importă „nicio moleculă de gaz rusesc” și în general se întâmplă „pe relația cu Bulgaria”.

„România nu importă nicio moleculă de gaz rusesc şi aşa trebuie să se comporte toate statele europene. Sigur că avem şi vecini care spun că n-au de ales şi spun că trebuie să importe în continuare din Rusia. În general, noi importăm pe relaţia cu Bulgaria, deci este gaz care vine din Turcia, pe magistralele mari, inclusiv gaz din Azerbaijan, de exemplu. Oricum, odată ajuns în Turcia, el este considerat gaz turcesc. Exact din motive comerciale se pot întâmpla aceste importuri, adică atunci când e mai ieftin să importăm decât să extragem din depozite, sunt nişte costuri aferente şi extragerii”, a explicat ministrul.

Burduja a explicat că este important ca românii să știe că există securitate energetică și chiar independență energetică.

Ministrul a garantat că românii cu dificultăți financiare vor fi în continuare protejați.

„Pot garanta că românii care au o dificultate în plata factorilor la gaz, de la energie electrică vor fi în continuare protejaţi, reglementările europene ne permit acest lucru. Cel mai probabil, săptămâna aceasta formalizăm grupul interministerial cu Ministerul Muncii, cu Ministerul Finanţelor, ANAF, INS şi Comisia de Prognoză şi mulţi alţii pentru a defini cum va arăta schema de compensare- plafonare în cazul consumatorului vulnerabil energetic. Ideea este simplă, după plata factorilor la utilităţi, niciun român nu trebuie să scadă sub pragul sărăciei relative”, a mai spus Sebastian Burduja.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*