Grație rezervelor de gaze descoperite anii trecuți, România poate să devină unul dintre cei mai importanți producători de gaze naturale din Uniunea Europeană.

Având o sursă importantă, nouă, chiar pe teritoriul național, dezvoltarea industrială ar putea cunoaște o creștere susținută.

Zeci de mari firme din domeniul industrial ar putea veni în România dacă statul va reuși să creeze un cadru favorabil exploatării gazelor care trebuie aduse de la circa 150 de kilometri în larg prin conducte care costă câteva miliarde bune de dolari. Mii de noi locuri de muncă ar putea fi create pe tot teritoriul național.

Decizia este la coaliția PSD-ALDE. Pe lângă proiectele tehnice de infrastructură și legile aflate în dezbatere în Parlament și care vor influența piața de gaze naturale, guvernanții trebuie să configureze și o strategie coerentă pentru ca țara noastră să beneficieze din plin de avantajele investițiilor Exxon, Petrom sau Lukoil din Marea Neagră.

Creșterea resurselor cu o producție europeană, inclusiv pentru România, este o contribuție deosebită, care ajută România să se poziționeze și geopolitic.

Dezvoltarea perimetrului Neptun Deep ar putea însemna prima producție de hidrocarburi în ape de mare adâncime din România. Deja din perioada de explorare, companiile românești au obținut contracte de zeci de milioane de dolari. Alte contracte sunt în curs de parafare.

Punctul în care gazele din Marea Neagră extrase de Exxon și Petrom vor intra în rețeaua națională va fi în apropiere de Tuzla, în județul Constanța. Alte localități din județul Constanța au încercat să convingă Transgazul și cele două companii să aducă rețeaua de conducte pe teritoriul lor, dar în cele din urmă a fost aleasă Tuzla, considerându-se că este vorba de cea mai bună poziționare față de rețeaua națională de transport al gazelor.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*