Săptămână trecută, flota militară a Rusiei a efectuat exerciții comune cu navele marinei turcești în Marea Neagră și continuă să își consolideze poziția militară la marginea spațiului NATO.

Începute prin anexarea Crimeei, provocările din Marea Neagră ale Rusiei s-au intensificat în ultimul timp, prin acumulrea de armament și declanșarea conflictului în Marea Azov.

În timp ce Rusia își consolidează flota militară de la Marea Neagră și devine totmai agresivă, Forțele Navale Române se bazează pe tehnică învechită și nave care abia mai plutesc, iar programele de achiziție de armament modern bat pasul pe loc.

Dotarea Forțelor Navale cu nave de luptă moderne devine o necesitate stringentă, pentru ca România să poată face față cu succes unei eventuale agresiuni ruse și să își poată îndeplini angajamentele asumate în cadrul Alianței Nord-Atlantice privind apărarea flancului estic.

Cu toate acestea, după lungi amânări, Ministerul Apărării Naționale continuă să întârzie anunțarea câștigătorului licitației care vizează construcția celor patru corvete pentru dotarea Forțelor Navale Române.

Conform relatărilor din presa din România, cea mai bună ofertă ar fi fost depusă de francezii de la Naval Group, în asociere cu Șantierul Naval Constanța.

În actualul context de instabilitate în zona Mării Negre, tergiversarea MApN este inexplicabilă și poate pune în pericol atât securitatea națională, cât și relația dintre România și Franța în cadrul UE și NATO.

Având o experiență unică în domeniul construcțiilor navale, gigantul francez în domeniul militar, Naval Group, și Șantierul Naval Constanța (SNC), partenerul strategic al Marinei Române, sunt pregătite să furnizeze Forțelor Navale cele mai performante corvete, din gama Gowind 2500, testate în lupta reală pe mare.

Urmașă a fregatelor și distrugătoarelor de înaltă performanță aflate în slujba Marinei Franceze, Gowind 2500 se remarcă prin modularite și prin capacitatea de a fi adapte cu ușurință cerințelor clientului, fie că e vorba de caracteristici tehnice sau echiparea cu armament de ultimă generație.

Gowind 2500 oferă performanțe unice, între care detecția țintelor pe distanțe lungi, o stabilitate superioară, operabilitate optimizată pentru condiții extreme de vreme, fiind echipată cu sisteme performante de apărare anti-aeriană, la suprafață și anti-submarin, integrate prin sistemul de management al luptei Setis®, de neegalat de concurenții săi.

Naval Group este singura companie participantă la licitație care oferă sistemul propriu de management al luptei – SETIS. Sistemul SETIS, utilizat și de fregatele franceze FREMM, procesează semnale de la o multitudine de radare de navigare și supraveghere, senzori și sonare.

Sistemul de luptă SETIS este interoperabil NATO și va oferi Forțelor Navale Române cele mai bune mijloace de gestionare și de luare a deciziilor pentru a face față cu succes atât amenințărilor convenționale, cât și celor asimetrice.

Corvetele ar urma să fie construite la Șantierul Naval Constanta, în baza unui acord care implică un amplu transfer de tehnologie. Șantierul Naval Constanța este unul dintre cele mai mari șantiere de construcții, reparații si conversii de nave din Europa, fiind auditat international în privința capabilității de a construi nave militare de tipul corvetelor, dar și de dimensiuni mult mai mari.

Grație experientei unice si celor mai performante tehnologii militare dezvoltate, Naval Group, grație experienței unice și celor mai performante tehnologii militare dezvoltate, a fost selectată să construiască 22 de submarine pentru state cu forțe navale importante, precum Australia, Brazilia și India, dar și 10 corvete Gowind® 2500 pentru Malaezia, Egipt și Emiratele Arabe Unite.

Naval Group este unul dintre puținii constructori la nivel mondial de portavioane, submarine nucleare și nave militare de ultimă generație. Cu acționar majoritar statul francez, Naval Group este principalul furnizor al Marinei Franceze. Cu o vastă experiență în contracararea amenințării prezentate de submarinele rusești în Atlantic și Mediterană, Marina Franceză este cea mai prezentă în Marea Neagră, în cadrul unor misiuni și exerciții NATO.

Șantierul Naval Constanța este unul dintre cele mai mari șantiere de construcții, reparații si conversii de nave din Europa, ocupând o suprafață de aproximativ 800.000 mp. Este auditat international în privința capabilității de a construi nave militare de tipul corvetelor, dar și de dimensiuni mult mai mari.

Șantierul Naval Constanța este partenerul strategic al Forțelor Navale Române în reparația și modernizarea celor mai importante nave, derulând mai multe programe în acest sens cu Marina Română.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*