Începând de la miezul nopții, de pe 1 ianuarie 2025, românii au intrat oficial în Spațiul Schengen. Astfel, ei pot circula liber în țările din Spațiul Schengen și pe șosele, după ce miniștrii de Interne ai Uniunii Europene au decis, pe 12 decembrie 2024, să elimine controalele la frontierele interne terestre pentru Bulgaria și România de la începutul anului 2025. Anterior, la 31 martie 2024, România a intrat în Spațiul Schengen pe cale aeriană și maritimă.

Luni, pe 30 decembrie 2024, Guvernul a aprobat o hotărâre care prevede închiderea celor 39 de puncte de trecere a frotierei României cu Ungaria, respectiv Bulgaria, de la 1 ianuarie 2025, ca urmare a aderării României la Spațiul Schengen.

Executivul a mai decis ca personalul implicat în activităţile de control să fie redistribuit, cu respectarea condiţiilor şi a procedurii aplicabile fiecărei categorii de personal.

Aderarea la Spațiul Schengen presupune eliminarea controlului de documente la frontieră și a cozilor de mașini la vămi. Cu toate acestea, călătorii trebuie să aibă la ei actele de identitate, în cazul în care, cel puțin șase luni de acum înainte, pot fi efectuate controale aleatorii ale polițiștilor de frontieră.

Anunțul Poliției de Frontieră: În ce condiții mai pot fi efectuate controalele?

Reprezentanții Poliției de Frontieră au anunțat că, deși de la 1 ianuarie 2025 este eliminat controlul sistematic al documentelor de călătorie la frontiera României cu Bulgaria și Ungaria, autoritățile pot continua să facă controale la aceste puncte de trecere a frontierei, în baza analizei de risc.

„Eliminarea controlului sistematic al documentelor de călătorie înseamnă că toate persoanele se vor bucura de dreptul la libera circulaţie, aşa cum este prevăzut în legislaţia Schengen, şi se vor putea deplasa către sau dinspre alte state membre Schengen fără a se mai opri la cabinele de control ale Poliţiei Frontieră pentru verificarea documentelor de călătorie”, a declarat şeful Centrului de Informare şi Relaţii Publice al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, Alexandra Găvan, potrivit news.ro.

Aceasta menţionează că poliţiştii de frontieră vor face totuşi controale aleatorii şi inopinate în limita celor 30 de kilometri de la linia de frontieră către interior, împreună cu reprezentanţii Poliţiei, Jandarmeriei şi Serviciului Imigrări. Scopul este prevenirea și combaterea faptelor ilegale. Din acest motiv, românii care călătoresc în țările din Spațiul Schengen, trebuie să aibă asupra loc documentele de identitate valabile.

Unde vor fi eliminate controalele

Punctele de trecere a frontierei unde vor fi eliminate controalele sunt:

La frontiera româno-bulgară:

  • 11 puncte de trecere a frontierei cu specific rutier: Giurgiu, Vama Veche, Ostrov, Negru Vodă, Lipniţa, Dobromir, Bechet, Calafat, Călăraşi, Zimnicea şi Turnu Măgurele
  • 3 cu specific feroviar: Giurgiu, Negru Vodă şi Calafat
  • 7 cu specific portuar: Călăraşi, Olteniţa, Giurgiu, Zimnicea, Turnu Măgurele, Corabia şi Bechet
  • La frontiera româno-ungară:
  • 12 puncte de trecere a frontierei cu specific rutier: Nădlac, Nădlac II, Turnu, Vărşand, Salonta, Borş, Borş II, Valea lui Mihai, Săcuieni, Petea, Urziceni şi Cenad
  • 5 cu specific feroviar: Carei, Curtici, Salonta, Episcopia Bihor şi Valea lui Mihai

Pe Dunărea interioară:

  • 2 cu specific portuar: Cernavodă şi Brăila

Germania prelungeşte şi după martie 2025 controalele la frontiere

Germania, una dintre țările membre Schengen, prelungește controalele la frontiere și după luna martie 2025 pentru maximum 2 ani, pe fondul creșterii tensiunilor legate de imigrație și de situația electorală tensionată.

Comisia Europeană a subliniat că astfel de controale, deşi permise în cazul unei ameninţări la adresa ordinii publice, trebuie să rămână „excepţionale” şi „proporţionale”. În principiu, spaţiul Schengen – la care şi România aderă de la 1 ianuarie 2025 – garantează libertatea de circulaţie între cele 29 de ţări membre, însă frontierele germane ar putea face excepţie de la această regulă pentru o perioadă maximă de doi ani.

România, în Schengen aerian și maritim din 31 martie 2024

România a intrat în Spațiul Schengen aerian și maritim încă din 31 martie 2024. Astfel, prin intrarea României  în spațiul Schengen aerian, au fost eliminate controalele de documente ale Poliției de Frontieră la călătoriile pentru destinațiile în spațiul Schengen.

Filtrul de control al documentelor a dispărut, dar au rămas filtrele de securitate, obligatorii pentru orice zbor cu avionul. La îmbarcarea în avion sunt controlate buletinele pentru a confirma identitatea pasagerului care deţine boarding-pass-ul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*