NAVIRIS, un joint-venture 50/50 dintre Fincantieri și Naval Group, responsabil de dezvoltarea programelor de cooperare, și NAVANTIA au semnat un Memorandum de înțelegere (MoU) care vizează extinderea cooperării industriale pentru programul European Patrol Corvette (EPC), cea mai importantă inițiativă navală din cadrul proiectului de Cooperare Structurată Permanentă (PESCO).

EPC va fi o navă inteligentă, inovatoare, accesibilă, durabilă, interoperabilă și flexibilă pentru a îndeplini misiunile viitoare în contextul mondial evoluat de la mijlocul secolului XXI. EPC va fi un combatant de suprafață complet pregătit pentru desfășurarea unor misiuni diversificate, care vizează în primul rând îmbunătățirea conștientizării situației maritime, a superiorității suprafeței și a proiecției puterii, în special în contextul acțiunilor guvernamentale în timp de pace, precum cele care vizează contracararea pirateriei și a contrabandei, precum și ca acțiuni dedicate asistenței umanitare, controlului migrației și care vizează asigurarea libertății de navigație. Va avea aproximativ 100 de metri și 3.000 de tone, fiind capabilă să înlocuiască în viitorul apropiat (din 2027 și mai departe) mai multe clase de nave, de la nave de patrulare la fregate ușoare. Cerințele de proiectare pentru aceste nave, cu un obiectiv clar de comunitate a soluțiilor și modularitate pentru adaptarea la cerințele naționale, sunt așteptate în 2021.

Din punct de vedere industrial, NAVIRIS și NAVANTIA vor acționa într-un mod complet coordonat cu Fincantieri și Naval Group pentru programul EPC. Studiile ar putea beneficia de fondurile naționale și ale Uniunii Europene și vor include o mare parte din cercetare și dezvoltare care să conducă la soluții inovatoare pentru a facilita co-dezvoltarea și interoperabilitatea, eficiența navelor în operațiuni și gestionarea datelor digitale.

Ambiția proiectului, căruia i s-au alăturat până acum patru țări la nivel PESCO (Italia ca coordonator, Franța, Spania și Grecia), este de a include alți parteneri europeni pentru a integra bucăți tehnologice, care corespund fluxurilor de inovare care se potrivesc cu cele cerințele EPC naționale și strategia și orientările Comisiei Europene. 

NAVIRIS este o societate mixtă deținută 50/50 de către Fincantieri și Naval Group, lansată oficial în ianuarie 2020. Prin această alianță, care va aduce noi oportunități pe piața navelor de suprafață, Fincantieri și Naval Group și-au consolidat dorința comună de a construi un viitor de excelență pentru industria navală și a navelor. Cei doi lideri europeni cu oferte complementare, susținuți de un ecosistem mare, s-au reunit pentru a servi mai bine marinelor din întreaga lume și pentru a-și spori reciproc avantajul competitiv. Ei își concretizează ambiția comună la nivel mondial: alianța se bazează pe o înțelegere reciprocă a provocărilor și realităților apărării navale în lumea de astăzi. NAVIRIS este dedicat deschiderii ușilor către piețele internaționale de mâine. 

Ambele companii desfășoară activități în România.

Fincantieri – unul dintre cele mai mari grupuri de construcţii navale din lume – şi-a clădit o prezenţă puternică în România, transferând tehnologie şi expertiză în domeniu, prin şantierele navale Vard Tulcea şi Vard Brăila.

Naval Group, liderul european în construcția de nave militare, a câștigat, în asociere cu Șantierul Naval Constanța, licitația organizată de Ministerul Apărării Naționale pentru a livra Marinei Militare Române patru corvete echipate cu tehnologie și armament de ultima generație.

Naval Group și Șantierul Naval Constanța sunt pregătite să livreze marinei militare cea mai performantă tehnologie de luptă pe mare, de îndată ce contractul pentru construcția celor patru corvete este semnat.

Odată semnat contractul, Forțele Navale Române vor beneficia de patru corvete militare de tip Gowind, echipate cu un set de sisteme de luptă de ultimă generație, anti-submarin, anti-suprafață și antiaeriene, testate în lupta pe mare, conform standardelor NATO.

Corveta Gowind 2500 cu care Naval Group și SNC s-au situat pe primul loc în evaluările specialiștilor MApN oferă performanțe unice, între care detecția țintelor pe distanțe lungi, o stabilitate superioară, operabilitate optimizată pentru condiții extreme de vreme, fiind echipată cu sisteme performante de apărare anti-aeriană, la suprafață și anti-submarin, integrate prin sistemul de management al luptei Setis®.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*