Naval Group, liderul european în construcția de nave militare și câștigătorul licitației pentru corvetele Forțelor Navale Române, a început testele pe mare pentru Suffren, primul submarin nuclear din clasa Barracuda. Acestea vor permite Marinei Franceze să testeze performanțele submarinului pe mare, înainte de livrarea acestuia, care va avea la sfârșitul anului.

Suffren este primul dintr-o serie de șase submarine nucleare de atac, de ultimă generație, care vor intra în dotarea flotei Marinei Franceze până în 2030.

„Primul test pe mare pentru Suffren este un motiv de mândrie pentru angajații Naval Group și partenerii lor. Sunt extrem de recunoscător pentru eforturile echipelor care au făcut posibilă începerea acestor teste, prin implementarea unor măsuri stricte de securitate și sănătate pentru protecția echipajului, care este parțial constituit din angajați ai Naval Group. Aceste teste sunt o dovadă suplimentară a angajamentului total al Naval Group față de Marina Franceză, Agenția Franceză de Achiziții de Apărare (DGA), precum și față de Comisia Franceză de Energie atomică și Alternativă (CEA), TechnicAtome și ceilalți actori industriali ai sectorului apărării. Împreună, desfășurăm teste pe mare care vor conduce la livrarea submarinului Suffren și suntem angajați în producerea celorlalte cinci submarine ale seriei, ceea ce reprezintă o prioritate majoră pentru companie”, a declarat Pierre Eric Pommellet, președinte și CEO al Naval Group.

Primele teste pe mare, un pas important pentru programul Barracuda

Această serie de testepe mare urmează pornirii reactorului nuclear care a avut loc în decembrie 2019 și testelor de docuri efectuate de la lansarea submarinului pe 12 iulie 2019. Operațiunile au avut loc succesiv atât în sala de asamblare, cât și în docuri uscate sau pline de apă pentru a testa echipamente și sisteme, cum ar fi sistemul de luptă. Testările sunt efectuate de echipe comune formate din specialiști ai Naval Group, TechnicAtome și ai autorităților franceze.

Testările pe mare constituie o etapă crucială de verificare a instalațiilor de la bord pentru un submarin nuclear și urmăresc să asigurare:

  • etanșeitatea apei în mediul subacvatic și manevrabilitatea;
  • performanța sistemului de luptă, a armelor tactice și a tuturor echipamentelor de înaltă tehnologie care se află la bordul acestei noi generații de submarine de atac nuclear;
  • performanța completă a capacităților sale operaționale.

Suffren este primul submarin din clasa Barracuda destinat să înlocuiască generația de submarine de tip Ruby. Naval Group se ocupă de producerea acestei serii de submarine – de la proiectare până la construcția navei și a sistemelor informaționale, fabricarea principalelor componente ale reactoarelor nucleare, precum și întreținerea navelor în Toulon.

Răspuns la o provocare industrială în plină criză de sănătate

Testările pe mare pentru SSN Suffren sunt o prioritate pentru Ministerul Francez al Apărării. Naval Group a implementat o serie de măsuri pentru protecția sănătății și siguranței angajaților pentru a continua operațiunile în timpul crizei de sănătate cauzate de pandemia Covid-19.

Începând cu 16 martie, o serie de măsuri de securitate au fost puse în aplicare – în special pentru securitatea nucleară – ca parte a planului de continuitate industrială al Naval Group pentru șantierul din Cherbourg și programul Barracuda.

Împreună cu autoritățile de asistență profesională, au fost luate măsuri pentru a asigura sănătatea și siguranța echipei. Protocoalele includ, de exemplu, respectarea sistematică a normelor de igienă și dezinfectare și utilizarea obligatorie a măștilor. În plus, au fost implementate măsuri preventive de autoizolare și teste de screening pentru toți membrii echipei care participă la testările pe mare. De asemenea, protocoalele privind testele pe mare au fost adaptate, prin reducerea cu 20% a numărului de persoane aflate la bord.

Suffren: un salt de tehnologie și capacitate

Suffren este unul dintre cele mai silențioane submarine din lume. Această discreție, combinată cu capacitățile sale avansate de detectare, îi garantează superioritatea acustică.

Pentru prima dată, datorită submarinelor din clasa Suffren, Marina Franceză va avea o capacitate sporită de atac cu rachetele navale de croazieră (NCM) ale MBDA. De asemenea, ultima generație de submarine permite desfășurarea discretă a operațiunilor sub apă ale Forțelor Speciale, în special datorită „trapei sale pentru scafandri” și a transportării opționale a unui adăpost de punte uscată care permite desfășurarea vehiculelor subacvatice.

Mai discret, cu o autonomie sporită și capacități mai bune, Suffren este dotat cu cele mai noi generații de sisteme, inclusiv o conducere centralizată și automatizată.

Caracteristicile tehnice ale submarinelor din clasa Suffren:

  • Deplasament la suprafață: 4.700 tone
  • Deplasament la scufundare: 5.200 tone
  • Lungime: 99 metri
  • Diametru: 8,8 metri
  • Armament: rachete navale, torpile ghidate de tip F21;
  • Rachete anti-nave Exocet SM39;
  • Propulsie hibridă: reactor de apă sub presiune derivat din reactoarele de la bord;
  • Transportor de aeronave de tip Triumfant SSBN și Charles-de-Gaulle, două turbine cu propulsie;
  • Două generatoare turbo și două motoare electrice;
  • Echipaj: 65 de membri ai echipajului + comandamente.
  • Disponibilitate: peste 270 de zile pe an.

Naval Group, câștigătoare a contractului de achiziţie a corvetelor pentru Marina Română

În Romania, Naval Group, în asociere cu Șantierul Naval Constanta, a câștigat licitația organizată de Ministerul Apărării Naționale pentru a livra Marinei Militare Române patru corvete echipate cu tehnologie și armament de ultima generație, printr-o ofertă care a inclus cea mai înaltă tehnologie navală la cel mai competitiv preț.

Corveta Gowind 2500 cu care Naval Group și SNC s-au situat pe primul loc în evaluările specialiștilor MApN oferă performanțe unice, între care detecția țintelor pe distanțe lungi, o stabilitate superioară, operabilitate optimizată pentru condiții extreme de vreme, fiind echipată cu sisteme performante de apărare anti-aeriană, la suprafață și anti-submarin, integrate prin sistemul de management al luptei Setis®.

Anul trecut, Olanda și Belgia au ales tot oferta Naval Group în cadrul unei licitații privind livrarea a 12 vânătoare de mine, desi la licitație participase și firma olandeză Damen.

Având că acționar majoritar statul francez, Naval Group este lider european în construcția de nave militare și unul dintre putinii constructori la nivel mondial de portavioane și submarine nucleare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*