Compania franceza Naval Group, lider european in constructia de nave de lupta, se afla in competitia pentru programul de corvete lansat de Ministerul Apararii Nationale.

Firma franceza a castigat recent mai multe contracte internationale pentru construirea de corvete, submarine si vanatoare de mine.

Australia a selectat Naval Group pentru constructia de submarine in cadrul unui contract istoric de peste 34 de miliarde de dolari. Belgia a ales un consortiu condus de Naval Group pentru construirea a 12 vanatoare de mine pentru fortele navale ale Belgiei si Olandei.

Potrivit reprezentantilor companiei, un factor cheie in alegerea Naval Group l-au reprezentat, pe langa tehnologia de varf, programele de cooperare industriala si experienta unica in transferul de tehnologie si know-how catre industria locala din fiecare tara.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, Massi Begous, vicepresedinte pentru Dezvoltare Industriala Internationala al Naval Group, sustine ca achizitionarea unei nave de razboi reprezinta o oportunitate pentru o tara de a-si consolida capabilitatile operationale suverane, dar si de a-si dezvolta industria nationala.

Potrivit acestuia, partenerul industrial trebuie selectat cu cea mai mare atentie, avand in vedere impactul in ceea ce priveste bugetul si securitatea nationala, deoarece transferul de tehnologie este un proces complex, iar ciclul de viata al unei nave de razboi si relatia cu furnizorul sunt de aproximativ 50 de ani.

Ce merita stiut din vasta experienta a Naval Group in programele de cooperare industriala? Naval Group desfasoara proiecte in mai multe parti ale lumii. Ce cauta in general statele cand vine vorba de programele de cooperare industriala?

In prezent, achizitionarea unei nave de razboi reprezinta o oportunitate pentru o tara de a-si consolida capabilitatile operationale suverane, dar si de a-si dezvolta industria nationala si de a-si consolida relatiile bilaterale cu tara furnizoare.

Interesele esentiale de securitate pentru statul roman sunt dezvoltarea pe teritoriul national a unei capacitati industriale navale in domeniul militar; securitatea aprovizionarii si protectia informatiilor sensibile; precum si realizarea programului in termenele stabilite, avand in vedere nevoia urgenta ca Romania sa faca fata cu succes provocarilor de securitate la Marea Neagra.

Prin urmare, partenerul industrial trebuie selectat cu cea mai mare atentie, avand in vedere impactul in ceea ce priveste bugetul si securitatea nationala, deoarece transferul de tehnologie este un proces complex, iar ciclul de viata al unei nave de razboi si relatia cu furnizorul sunt de aproximativ 50 de ani.

Naval Group ofera Romaniei know-how-ul dobandit de-a lungul secolelor in constructia de nave militare, iar statutul sau de companie de stat asigura durabilitatea si fiabilitatea proiectului.

Naval Group este unul dintre foarte putinii jucatori din industria navala care au capacitatea de a proiecta, construi, integra, intretine si moderniza nave militare complet echipate, precum si submarine.

Este unul dintre putinii producatori de sisteme de constructii navale din lume capabili sa ofere nave militare echipate cu sisteme de lupta si echipamentele necesare pentru angajarea lor in teatrele de operatii.

Prin parteneriatul strans cu marina franceza, produsele Naval Group beneficiaza de feedback-uri operationale. Aceasta experienta permite companiei sa furnizeze nave de razboi testate in lupta pe mare, care indeplinesc cerintele specifice ale Marinei.

Naval Group are, de asemenea, o experienta unica in transferul de tehnologie pentru construirea de nave militare si de submarine. Oferta noastra cuprinde un puternic transfer de tehnologie in domeniul designului, productiei si integrarii sistemului de lupta cu participarea industriei romanesti prin Santierul Naval Constanta (SNC) si alti membri ai asociatiei PATROMIL.

Principiul este acela de a transfera cunostintele prin instruirea la locul de munca si asistenta tehnica in timpul constructiei primei corvete. Apoi, SNC si ceilalti parteneri vor face lucrarile pentru constructia celei de-a doua corvete cu supravegherea tehnica a Naval Group si vor efectua constructia celei de-a treia corvete cu o mai mare autonomie.

Este de remarcat faptul ca 9 din cele 10 nave Gowind® contractate succesiv cu Malaysia si Egipt urmeaza sa fie construite in santiere navale din tarile respective, pe baza transferului de tehnologie realizat cu succes de Naval Group. Egiptul si-a lansat primul Gowind® construit in intregime la santierul naval din Alexandria pe 6 septembrie 2018, iar Brazilia a lansat primul sau submarin Scorpene® construit in Brazilia in decembrie 2012.

Care sunt avantajele pentru Romania ale programului de cooperare Naval Group-SNC?

Romania va beneficia de selectia Gowind® in mai multe moduri. Din punct de vedere tehnic si operational, Gowind® este corveta cea mai moderna, cu capacitati combinate de lupta: anti-aeriana, anti-submarin si impotriva navelor de suprafata. Niciun alt concurent nu are un produs cu aceasta gama de capabilitati.

Industria romaneasca va beneficia si de angajamentul si know-how-ul Naval Group in ceea ce priveste parteneriatul si transferul de tehnologie. SNC are o experienta foarte buna in constructia de nave, toate certificarile de calitate si instrumente industriale foarte bune. Cu transferul de tehnologie al Naval Group nu va exista niciun risc.

Parteneriatul nostru exclusiv cu SNC va asigura suveranitatea si autonomia Romaniei, deoarece SNC, o companie romaneasca care angajeaza lucratori romani, va stapani know-how-ul necesar pentru a sustine intregul ciclu de viata al corvetelor, de la constructie la operatiunile de intretinere si modernizare.

Ei vor fi implicati nu numai in constructia corpului platformei, ci si in misiuni de inalta calificare, cum ar fi integrarea intregului sistem de lupta si a software-ului central. Activitatile de intretinere si modernizare prin ciclul de viata al navei vor asigura locuri de munca in deceniile urmatoare.

In cele din urma, transferul exhaustiv al tehnologiei Naval Group va aduce beneficii intregii industrii navale romanesti pe termen lung, creand locuri de munca cu valoare adaugata ridicata dincolo de programul Gowind®.

Care sunt punctele forte ale ofertei Naval Group-SNC?

Ceea ce oferim Romaniei este asigurarea si consolidarea suveranitatii si autonomiei nationale datorita unei platforme militare de inalta tehnologie, dotata cu sisteme NATO testate in lupta si construita in Romania de catre SNC, un santier naval privat romanesc.

Cu cele patru corvete Gowind®, Romania va beneficia de lunga traditie si experienta a Naval Group in constructia de nave de lupta. Platforma militara proiectata si-a demonstrat deja performantele operationale remarcabile in Malaysia si in Egipt.

Sistemul de management al luptei Setis® a fost conceput pentru Marina franceza printr-un proces controlat si certificat de DGA (Agentia Franceza de Achizitii Publice) . Este interoperabil NATO si testat in lupta pe fregatele FREMM ale Marinei Franceze.

Gowind® ofera, de asemenea, un set complet de sisteme NATO-standard anti-suprafata (ASW), anti-submarin (AsuW) si capabilitati anti-aeriene (AAW) de ultima generatie, testate in lupta pe mare.

Designul Gowind® a fost o solutie castigatoare fata de principalii nostri concurenti in alte tari, deoarece nicio alta companie nu are un produs cu aceasta gama de capabilitati. Oferta noastra include si modernizarea fregatelor T22 ca off-set al noului program.

In ceea ce priveste autonomia nationala si dezvoltarea economica, oferta Naval Group catre Romania se bazeaza pe un parteneriat puternic si local cu partenerul nostru roman Santierul Naval Constanta.

Prin selectarea parteneriatului SNC-Naval Group, Romania se asigura ca o companie romaneasca care angajeaza lucratori romani dispune de know-how-ul necesar pentru a sustine intregul ciclu de viata al corvetelor, de la constructie la operatiuni de intretinere si modernizare. De asemenea, vor fi create locuri de munca cu valoare adaugata mare, pe termen lung, pentru intreaga industrie navala.

In cele din urma, acesta ar fi un nou pas definitoriu in cadrul parteneriatului strategic romano-francez. Suntem siguri ca autoritatile romane vor face o alegere buna.

Se va face munca intr-adevar in Romania?

Este in cultura Naval Group sa selecteze partenerii locali credibili si fiabili atunci cand suntem prezenti intr-o tara. Compania are o experienta indelungata in transferul de tehnologie si know-how in cadrul marilor programe industriale complexe din intreaga lume.

Am realizat studii de anvergura in diferite santiere navale din Romania si Santierul Naval Constanta a aparut imediat ca un potential partener puternic pe baza capacitatilor industriale solide. Este singurul santier naval romanesc cu capacitati de inalta calitate pentru a construi corvete.

Rezultatele obtinute in ceea ce priveste constructia navelor si facilitatile industriale ale acestora sunt remarcabile. SNC se ridica la standardele internationale in ceea ce priveste constructia navelor, procesele si gestionarea programelor si dispune de toate certificarile de calitate necesare pentru a asigura finalizarea cu success a programului.

Nu avem nicio indoiala cu privire la capacitatile SNC de a efectua constructia celor patru corvete in santierul din Constanta cu sprijinul Naval Group. Mai mult decat atat, SNC are o pozitie strategica la Marea Neagra si a desfasurat deja activitati de intretinere pentru Marina Romana.

Suntem fericiti si onorati ca am putut incheia un parteneriat puternic cu SNC.
In prezent, discutam si cu unele companii din PATROMIL, deoarece intentionam sa colaboram cu o companie locala pentru ingineria si integrarea sistemului de lupta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*