Următorul portavion al Franţei va avea propulsie nucleară şi ar trebui să devină operaţional până în 2038, înlocuind, astfel, portavionul Charles de Gaulle, care a intrat în uz în 200, a anunțat ieri preşedintele francez, Emmanuel Macron.

Într-un comunicat de presă dat publicității după anunțul președintelui francez, Naval Group, companie care a câștigat și licitația organizată de România pentru construcția celor patru corvete militare, a anunțat că va fi implicată în acest proiect istoric, cu partenerii Chantiers de l’Atlantique, TechnicAtome și Dassault Aviation. 

Naval Group este încântată de această decizie și va fi implicată în acest proiect istoric, cu partenerii Chantiers de l’Atlantique, TechnicAtome și Dassault Aviation. Cunoștințele și abilitățile Naval Group vor fi mobilizate pe deplin pentru a satisface așteptările forțelor armate franceze. Alegerea președintelui Republicii Franceze este un impuls major pentru baza industrială și tehnologică de apărare franceză și industria nucleară, deoarece acest proiect va crea sute de locuri de muncă în Franța și apoi câteva mii în fiecare an în faza de implementare.

Pierre Eric Pommellet, președinte și CEO al Naval Group, a declarat: „Suntem încântați de anunțul președintelui Republicii Franceze, care va permite Franței să își mențină poziția în cercul foarte restrâns al marilor puteri care dețin un portavion nuclear. Proiectul va ajuta la dezvoltarea locurilor de muncă în baza industrială și tehnologică de apărare și va asigura continuitatea abilităților noastre în actuala criză de sănătate și economică. Naval Group, partenerii săi și întregul său ecosistem vor permite marinei franceze să beneficieze de cele mai bune sisteme navale pentru nava sa vedetă. Ne angajăm, ca arhitect general, să răspundem, împreună cu partenerii noștri Chantiers de l’Atlantique și TechnicAtome, precum și Dassault Aviation, la exprimarea nevoilor direcției generale armament franceze (DGA) și Alternativei franceze Comisia pentru Energii și Energie Atomică (CEA). În cele din urmă, acest proiect va face posibilă dezvoltarea inovației în domeniile propulsiei și a valorii adăugate în sistemul militar, menținând astfel liderul tehnologic al Franței și poziția sa ca un actor geostrategic cheie. Este o mândrie imensă pentru Naval Group să înceapă construirea celei mai mari nave de război pe care Franța le-a construit vreodată „.

Naval Group contribuie de 60 de ani la proiectarea, construcția și întreținerea în stare operațională a portavioanelor franceze

În calitate de lider european în domeniul apărării navale, Naval Group a asigurat timp de mai multe decenii superioritatea tehnologică a navelor marinei franceze și ale clienților săi internaționali. Excelența lor operațională a fost demonstrată în mod regulat.

Printre numeroasele sale realizări, Naval Group a contribuit la proiectarea, construcția și întreținerea în stare operațională a celor trei portavioane ale marinei franceze: Clémenceau, Foch și Charles de Gaulle. Aceste nave au contribuit la influența Franței în multe zone de conflict din întreaga lume. Naval Group face parte dintr-un număr foarte mic de companii industriale capabile să construiască portavioane.

Mai precis, Naval Group a construit și integrat, în parteneriat cu CEA și TechnicAtome, cele două cazane nucleare aflate la bordul portavionului Charles de Gaulle, primul portavion francez echipat cu propulsie nucleară. Această navă cu energie nucleară și-a dovedit fiabilitatea și siguranța. Propulsia nucleară conferă acestei nave o autonomie considerabilă pe mare și o mare flexibilitate de utilizare.

După ce a intrat în serviciu activ în 2001, portavionul Charles de Gaulle va fi în serviciu până în aproximativ 2038.

Abilitățile excepționale ale Naval Group, unice în Europa, vor fi mobilizate pe deplin

Naval Group, ca integrator de sistem și principal contractor pentru submarinele și navele de suprafață ale Marinei franceze, a dezvoltat abilități avansate și rare. Printre expertiza sa, Naval Group are competențe în trei domenii cheie, în special: activitățile de arhitect și antreprenor principal general, de integrator de sisteme de sisteme complexe de arme navale și în ceea ce privește propulsia nucleară, fabricarea și asamblarea reactoarelor și întreținerea în funcționare starea cazanelor nucleare.

Naval Group are, de asemenea, o expertiză unică în Europa în integrarea și implementarea unui portavion echipat cu catapulte și frâne de aterizare, precum și a grupului său aerian. Integrarea a peste 200.000 de echipamente în 2.500 de locații, producerea a peste 10.000 de desene, gestionarea a peste 3.000 de contracte și asamblarea a 1.200 km de cabluri și 300 km de conducte necesită o expertiză de ultimă oră. Această expertiză acoperă, de asemenea, integrarea sistemelor de luptă și navigație. Complet interconectat cu unitățile aliaților, sistemul de luptă permite pregătirea, coordonarea și conducerea acțiunilor portavionului și a acțiunilor grupului de aviație navală în timp real. Sistemul de luptă asigură, de asemenea, autoapărarea navei și securitatea comunicațiilor interne și externe.

În plus, Naval Group stăpânește implementarea aviației de luptă pe portavioane cu catapulte și fire de arestare. Aeronava este elementul central al portavionului, a cărui funcție principală este aceea de bază aeriană mobilă capabilă să funcționeze pe toate mările globului.

În plus, Naval Group are infrastructuri dedicate acestor domenii de expertiză. Pentru propulsia nucleară, de exemplu, există o platformă de testare pentru modulele de turbo-alternator la sediul Naval Group din Nantes-Indret. Compania are, de asemenea, platforme de integrare pentru sisteme de luptă și sisteme de control și un instrument unic pentru simularea fluxurilor pe puntea de zbor a munițiilor aeronautice combinate cu vizualizarea realității virtuale.

Proiectul pentru viitorul portavion garantează durabilitatea abilităților și a locurilor de muncă pentru întreaga bază industrială și tehnologică de apărare franceză

Dezvoltarea și construcția portavionului de nouă generație reprezintă o investiție de aproape douăzeci de ani, din 2021 până în 2038. După o fază de schiță, Naval Group și partenerii săi industriali vor fi acum responsabili de realizarea unei studii de proiectare preliminară de doi ani, care va fi urmat de studii detaliate de proiectare care vor preceda în cele din urmă dezvoltarea și construcția portavionului, un produs de o complexitate rară.

Componenta nucleară a propulsiei, implementarea aviației la bord și funcționarea portavionului de nouă generație vor conduce Grupul Naval să consolideze abilitățile cheie ale inginerilor, tehnicienilor și lucrătorilor de pe toate amplasamentele Grupului Naval: Lorient, Nantes-Indret, Toulon, Angoulême-Ruelle și Brest, precum și cele ale partenerilor săi principali Chantiers de l’Atlantique, TechnicAtome și Dassault Aviation.

Naval Group, câștigătoare a contractului de achiziţie a corvetelor pentru Marina Română

În Romania, Naval Group, în asociere cu Șantierul Naval Constanța, a câștigat licitația organizată de Ministerul Apărării Naționale pentru a livra Marinei Militare Române patru corvete echipate cu tehnologie și armament de ultima generație, printr-o ofertă care a inclus cea mai înaltă tehnologie navală la cel mai competitiv preț.

Naval Group și Șantierul Naval Constanța sunt pregătite să livreze marinei militare cea mai performantă tehnologie de luptă pe mare, de îndată ce contractul pentru construcția celor patru corvete este semnat.

Odată semnat contractul, Forțele Navale Române vor beneficia de patru corvete militare de tip Gowind, echipate cu un set de sisteme de luptă de ultimă generație, anti-submarin, anti-suprafață și antiaeriene, testate în lupta pe mare, conform standardelor NATO.

Corveta Gowind 2500 cu care Naval Group și SNC s-au situat pe primul loc în evaluările specialiștilor MApN oferă performanțe unice, între care detecția țintelor pe distanțe lungi, o stabilitate superioară, operabilitate optimizată pentru condiții extreme de vreme, fiind echipată cu sisteme performante de apărare anti-aeriană, la suprafață și anti-submarin, integrate prin sistemul de management al luptei Setis®.

Anul trecut, Olanda și Belgia au ales tot oferta Naval Group în cadrul unei licitații privind livrarea a 12 vânătoare de mine, desi la licitație participase și firma olandeză Damen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*