Luxor, ultima corvetă din seria de patru nave militare de tip Gowind 2500 comandate de Forțele Navale Egiptene, a fost lansată recent la apă în Alexandria. 

Aceasta este cea de-a treia corvetă construită de Șantierul Naval din Alexandria, prin transfer de tehnologie. În 2014, Egipt a semnat un contract cu Naval Group, liderul european în construcția de nave militare, pentru livrarea a patru corvete Gowind 2500. Prima corvetă, ENS El-Fateh, a fost construită la Șantierul Naval din Lorient în 36 de luni și livrată în Egipt în septembrie 2017. Echipată cu tehnologie de ultimă generație, corveta multi-funcțională a fost utilizată cu succes în mai multe teatre de operațiuni. Un an mai târziu, pe 6 septembrie 2018, a fost lansată prima corvetă Gowind 2500 construită în Egipt, ENS Port-Said. În decembrie 2018, Naval Group a creat o filială egipteană, situată în Șantierul Naval Alexandria, pentru a furniza servicii de asistență celor șapte nave Naval Group aflate în serviciul Forțelor Navale Egiptene.

Succesul programului egiptean este o dovadă a importanței creșterii competențelor obținute prin transferul de tehnologie de la Naval Group. Datorită programului Gowind, Șantierul Naval din Alexandria s-a dezvoltat într-un șantier cu calificări militare complexe, care poate să construiască acum atât nave civile, cât și nave militare.

În România, Naval Group, în asociere cu Șantierul Naval Constanta, a câștigat licitația organizată de Ministerul Apărării Naționale pentru a livra Marinei Militare Române patru corvete de tip Gowind 2500, echipate cu tehnologie și armament de ultima generație, printr-o ofertă care a inclus cea mai înaltă tehnologie navală la cel mai competitiv preț.

Datorită programului Gowind, România va beneficia, de asemenea, de îndelungata tradiție și experiență a Naval Group. Gowind® și sistemul său de luptă, inclusiv sistemul de management al luptelor Setis® (CMS), oferă un set cuprinzător de capacități militare de ultimă generație, la standardele NATO, cu capabilități dovedite de luptă anti-suprafață, anti-submarin și anti-aeriană. Gowind® este soluția perfectă pentru ca România să își îndeplinească misiunile strategice ca partener principal al NATO în Marea Neagră, dar și pentru consolidarea capacităților europene de apărare.val

Oferta Naval Group și SNC se bazează pe puterea parteneriatului exclusiv dintre cei doi parteneri, care va asigura suveranitatea și autonomia României, deoarece SNC, o companie românească care angajează muncitori români, va stăpâni know-how-ul necesar pentru susținerea întregului ciclu de viață al corvetelor, de la construcția lor, până la întreținerea și modernizarea lor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.