Te întrebi de ce tot uiți lucruri? Există un singur vinovat pentru femei: perimenopauza.

Uiți numele cuiva. Uiți de ce ai intrat într-o cameră. Te străduiești să te concentrezi asupra unei sarcini.

Femeile în vârstă de 40 de ani și începutul de 50 de ani observă adesea scăderi ale memoriei, concentrării și capacității lor de a învăța lucruri noi – simptome numite uneori „brain fog” – tradus ca „ceața creierului”, fiind un termen folosit atunci când întâmpinăm o dificultate în a ne concentra și ne menține atenția sau pur și simplu memoria noastră nu mai funcționează pentru o scurtă perioadă.

Medicii au vești bune și vești proaste. Există șanse mari ca aceste probleme să fie cauzate de modificările hormonale normale ale vârstei mijlocii în timpul perimenopauzei și, adesea, să se îmbunătățească după ce ai avut ultima menstruație. Medicamentele, împreună cu exercițiile fizice și o dietă sănătoasă pot ajuta. Vestea proastă: pentru unele femei, aceste probleme persistă, prezintă Wall Street Journal.

Perimenopauza, care are loc de obicei atunci când o femeie are între 40 și 50 de ani, începe atunci când ciclul menstrual lunar devine neregulat și poate varia de la trei ani la mai mult de un deceniu. Fluctuațiile dramatice ale hormonilor în acest timp declanșează multe simptome, inclusiv bufeuri, transpirații nocturne și schimbări de dispoziție.

Aproximativ 60% dintre femei raportează o scădere a funcției de memorie în timpul perimenopauzei, arată studiile. În ciuda acestor schimbări, performanța cognitivă generală a majorității femeilor rămâne într-un interval normal, conform WSJ.

Noul ghid comandat de Societatea Internațională de Menopauză, un grup de medici și cercetători care fac recomandări pentru tratarea menopauzei, sfătuiește practicienii din domeniul sănătății să informeze femeile că nu se confruntă cu simptome de demență. Problemele de memorie, spun ghidurile, se rezolvă adesea odată ce femeile ajung la menopauză, punctul în care nu au avut menstruație de un an.

„Cel mai important lucru este să asigurăm femeile că aceste experiențe sunt normale”, spune Pauline Maki, profesor de psihiatrie, psihologie și obstetrică/ginecologie la Universitatea Illinois, din Chicago.

Cercetătorii spun că bărbații nu raportează modificări similare cognitive și de memorie deoarece nu experimentează această schimbare dramatică a nivelurilor hormonale. În general, femeile au o memorie verbală mai bună decât bărbații – chiar și în perioada perimenopauzei, spune dr. Maki, în timp ce bărbații au, în general, abilități vizual-spațiale mai puternice.

O sursă de griji

Tammie Willis spune că a observat pentru prima dată că își pierde cuvintele la mijlocul vârstei de 40 de ani.

„Doar uitam cuvintele, cuvinte pe care le știam”, zice Tammie, de 51 de ani, din Georgia. „Și uitam complet numele oamenilor”.

La început și-a făcut griji că se confruntă cu un declin cognitiv care se manifestă la femeile în vârstă din familia ei. Dar când a înființat un grup de sprijin pe Facebook, pentru femeile care trec prin perimenopauză, a auzit plângeri similare.

„Sper cu adevărat că în următorul an sau cam așa ceva, atunci când hormonii mei se vor stabili, va fi bine”, spune Tammie, citată de WSJ.

Femeile care par a fi cele mai afectate de probleme cognitive în timpul perimenopauzei sunt cele care experimentează, de asemenea, cele mai grave dintre ceea ce sunt numite simptome vasomotorii, cum ar fi bufeurile și transpirațiile nocturne, conform dr. Maki.

Scanările cerebrale ale femeilor cu simptome vasomotorii pe timp de noapte au arătat semne de boală a vaselor mici de sânge din creier, care sunt legate de declinul cognitiv, transmite Rebecca Thurston, profesor la Universitatea din Pittsburgh, care a fost primul autor al unui studiu ce documentează aceste descoperiri în jurnalul „Neurologie”.

Pentru unele femei, ceața creierului poate proveni, cel puțin parțial, din somnul prost cauzat de transpirații nocturne și bufeuri sau de simptome de dispoziție care sunt frecvente în timpul perimenopauzei, explică medicii.

În aceste cazuri, tratarea acelor simptome poate ajuta problemele cognitive, spune Stephanie Faubion, director al Clinicii Mayo pentru sănătatea femeilor și director medical al Societății de Menopauză din America de Nord. Terapia hormonală pentru menopauză – luând o formă de estrogen adesea cu progesteron – este aprobată de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente spre a trata bufeurile.

În alte cazuri, există dovezi puternice care indică faptul că ceața creierului este alimentată de schimbările hormonale în sine – și anume, fluctuațiile și scăderea finală a nivelului de estrogen, adaugă dr. Maki.

Studiile au arătat faptul că, îndepărtând ovarele unei femei înainte de menopauza naturală, memoria scade, iar dacă le administrezi terapie cu estrogeni, memoria lor se recuperează.

Ce se întâmplă după menopauză?

Multe femei revin după menopauză și memoria lor se normalizează, concluzionează medicii și cercetătorii. Creierul compensează nivelul scăzut de estrogen prin realizarea de noi conexiuni, prezintă dr. Maki. Orientările recente arată că modificările cognitive „normalizează în mod obișnuit postmenopauza”.

Cu toate acestea, există unele dovezi preliminare că scăderea ușoară a procesului de a învăța ceva nou poate continua la unele femei.

Un studiu din 2021, din revista Menopause, care urmărește mai mult de 400 de femei de culoare cu venituri mici, a constatat că problemele lor de memorie au continuat după menopauză. Dr. Maki, care a fost primul autor al studiului, consideră că femeile care au mai puțină educație și acces la asistență medicală pot fi mai vulnerabile din punct de vedere cognitiv.

Orientările recente subliniază că problemele de memorie în timpul perimenopauzei nu trebuie confundate cu demența, care nu este obișnuită la mijlocul vârstei și, în general, nu apare până când femeile au 60 sau 70 de ani, scrie WSJ.

Dar rămâne neclar dacă femeile care se confruntă cu probleme cognitive în timpul perimenopauzei sunt mai expuse riscului de a dezvolta demență mai târziu, transmite dr. Faubion.

„Întrebarea mai mare este dacă tratăm cauza ceții cerebrale – somn, bufeuri, probleme de dispoziție – protejăm sănătatea creierului mai târziu?” adaugă sursa menționată anterior.

Ce poți face în privința asta?

Terapia hormonală la menopauză este recomandată pentru simptome precum bufeurile și transpirațiile nocturne și este uneori folosită pentru a ajuta la tratarea tulburărilor de dispoziție și a tulburărilor de somn. Dar patru studii mari nu au arătat niciun beneficiu pentru memorie atunci când femeile au urmat terapie hormonală.

Dr. Maki crede că sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă terapia hormonală poate ajuta la „brain fog” în perimenopauză. Majoritatea femeilor din studii erau deja în postmenopauză, iar cercetările au exclus și femeile cu bufeuri deranjante.

Dr. Faubion încurajează femeile să păstreze obiceiuri bune pentru sănătatea cardiovasculară și a creierului, cum ar fi să țină o dietă sănătoasă și să facă mișcare în mod regulat. Orientările recomandă, de asemenea, să rămâi conectată cu prietenii și să îți antrenezi creierul învățând lucruri noi.

Unii cercetători testează și folosesc medicamente prescrise în mod obișnuit pentru ADHD.

Femeile care se confruntă cu ceață cerebrală la mijlocul vârstei raportează adesea probleme cu ceea ce este cunoscut sub numele de funcție executivă, care include concentrarea, viteza de procesare și organizare, explică Neill Epperson, profesor și președinte de psihiatrie la Universitatea din Colorado, Școala de Medicină din Aurora. Multe medicamente prescrise în mod obișnuit pentru ADHD sunt concepute pentru a îmbunătăți funcția executivă.

În studii separate, ea a testat două medicamente diferite pentru ADHD la femei ale căror probleme de funcționare executivă au început în perioada perimenopauzei. Studiile au constatat că medicamentele au fost mai eficiente decât placebo în îmbunătățirea raportărilor de sine ale funcției executive.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*