Laura Codruța Kovesi a câștigat marți, 5 mai, procesul de la CEDO împotriva statului român. Pe 9 iulie 2018,  Curtea Constituțională a României l-a obligat pe președintele Klaus Iohannis să o revoce din funcție pe Kovesi, informează Digi24.

CEDO a stabilit că fostei șefe DNA nu i-a fost acordat dreptul la liberă exprimare și liberul acces la justiție, pentru că a fost îndepărtată din funcție de ministrul Justiției, Tudorel Toader, fără a se putea apăra.

La finalul anului 2018, LCK a făcut o plângere la CEDO, pentru a contesta modul în care a fost revocată din funcție.

În acțiunea transmisă Curții Europene pentru Drepturile Omului, magistratul arată că decizia unilaterală a CCR nu i-a oferit o cale efectivă de a o contesta, așa cum prevede Convenția Europeană a Drepturilor Omului și nici măcar nu a fost parte din acel conflict inițiat de Executiv la CCR, conflict cu președintele României, care s-a soluționat în favoarea Guvernului și în urma căruia șeful statului a fost nevoit să emită acel decret de revocare.

Laura Codruța Kovesi nu a cerut despăgubiri statului român, însă efectele aceste decizii CEDO trebuie să fie aplicate pe viitor de statul român atunci când revocă un magistrat dintr-o funcție înaltă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.